ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:110/500)

Walentynkowe ciasto z serduszkiem 168

cukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Najpierw przygotowujemy ciasto różowe na serduszka. Ucieramy masło z cukrem. Masło musi mieć pokojową temperaturę żeby się lepiej i szybciej ubijało. Następnie dodajemy jajka , proszek do pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem

Kuchenne Wariacje
Miodownik z dwiema masami 624

szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Masa 2: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Sposób przygotowania: Ciasto: Przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części(...)zgęstnienia. Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować

Słodkości i nie tylko
Ciasto Gargamel 487

kakao3 łyżki cukru3 łyżki wody1/4 kostki margarynyDodatkowo:1 słoik dżemu z  czarnej porzeczkipłatki migdałów Sposób przygotowania:1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy(...)końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.4. Przekładamy ciasto:ciasto miodowewarstwa dżemu z czarnej porzeczkipołowa kremu budyniowegowkładka bakaliowapołowa kremu budyniowegowarstwa dżemu z czarnej porzeczkiciasto miodowe5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania

Kuchnia domowa Ani
Sernik śmietankowy z czereśniami 200

2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pokrywamy warstwą czereśni

Ostra na Słodko
Po jesiennym spacerze czas na sernik 204

bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie:Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy razem w taki sposob by postala kruszanka. 2/3 ciasta ukladamy na nasmarowana maslem blache.Na ciasto nakladamy mase serowa.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser oraz budyn. Gotowa mase serowa wykladamy na ciasto.Brzoskwinie kroimy w dosc spora kostke i ukladamy je na mase serowa.Bialka pozostale

Przysmaki Karolki
Ciasto ze śliwkami 132

Ciasto ze śliwkami to pyszna propozycja na weekendowe spotkanie z bliskimi. To szybki, prosty i sprawdzony przepis. Do ciasta zamiennie można dodać inne owoce, zarówno te świeże jak i te z puszki. Ciasto ze śliwkami jest niezwykle smaczne, maślane w smaku, warto sięgnąć po przepis i upiec je np. z sezonowymi owocami. Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej(...)misce mieszam suche składniki, oprócz cukru i cukru z wanilią. W oddzielnej misce ucieram mikserem miękkie masło przez 2 minuty. Wsypuję oba cukry i miksuję dalej 3 minuty. Do masy maślanej dodaję dwa całe jajka, miksuję do połączenia. Powoli wlewam olej. Ucieram mikserem minutę. Do ciasta wsypuję suche składniki i startą skórkę z cytryny, miksuję do połączenia. Wyłączam mikser, mieszam

Zasmakuj Kuchni
babeczki truskawkowe ze śmietaną... 183

Składniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 174

Składniki:olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki śliwkowe... 209

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, jajka 2 sztuki, maślanka 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 24

W Mojej Kuchni Lubię
Churros 184

garnku zagotowujemy wodę, masło, cukier, sól, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy Do ostudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste

kgwjanczewo
pyszne ciasto jabłkowe z pianką ... 215

Składniki: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło lub margaryna 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 3 krople, proszek do

W Mojej Kuchni Lubię
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 210

Składniki: masło lub margaryna 1 kostka, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń

W Mojej Kuchni Lubię
Katarzynki na Katarzynki 141

Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej, 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek), 125 ml przegotowanej wody, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy(...)orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt

królestwo garów