ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:118/500)

Migdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami 179

Migdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami - delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Mąka migdałowa nadaje mu wilgotności, śliwki lekkiego posmaku kwaskowatości, a cynamon zapachu. Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 czubate łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki (skórką

Smak mojego domu
Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 212

iękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych  1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek Wykonanie: Wszystkie(...)niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy

Smak mojego domu
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 199

przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi(...)ciacho przygotowałam właśnie z myślą o dniu dzisiejszym. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. A smakuje... Moi drodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 197

www.pasjasmaku.com/Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlDorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/Zapraszam po przepis na pyszne ciasto !Składniki ( na małą blachę )* 125 g masy marcepanowej* 160 g masła o temperaturze pokojowej* 100 g cukru pudru* 2 jajka* 250 g mąki pszennej* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę.Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć.Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze

kolorowotorcikowo
Sernik Izaura 84

kakao i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Masę kakaową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – w ilości około większej połowy ciasta. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło i stopniowo dodajemy ser, na koniec dosypujemy budyń w proszku i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na masę kakaową, przykrywamy resztą

Latosiowydom
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 139

Ta babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio

Kuchnia w czekoladzie
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 179

jeśli lubisz możesz do startych jabłek dodać klasycznie 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z cynamonem. Jaka mąką do szarlotki na kruchym cieście? Jaka mąką do szarlotki na kruchym cieście? Do kruchego ciasta najczęściej daję mąkę pszenną krupczatkę. Oczywiście możesz również dać pół na pół krupczatki i zwykłej mąki(...)szara reneta Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Przepis mojej babci 1.) Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz proszek do pieczenia. 2.) Dłońmi wyrabiam ciasto. Oczywiście możesz wyrabiać ciasto na stolnicy lub dużej misce. Kruche ciasto z początku wyrabiania będzie sprawiło wrażenie sypkiego. Z czasem w trakcie ucierania masła powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto nadal

Ania gotuje
Babeczki do koszyczka 177

minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowiec bez mąki 218

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło

Słodkości i nie tylko
Pączki Hiszpańskie 156

wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać  mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się  odklejać od ścianek garnka 2. Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać  wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto  (ilość jajek zależy od wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie ) przełożyć do szprycy szprycować

W królestwie smaków Beaty
Brownies z kremem orzechowym 154

W tygodniu tez trzeba mieć cos do kawy zawsze wychodze z takiego założenia. Przyznam, że codziennie muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie

Kubki smaku
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1633

ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.   The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Odwrocone ciasto ze sliwkami 123

Kolejny wypiek, który był już dawno do zrealizowania, ale ciągle odkładałam go na potem. Teraz nadszedł czas śliwek, więc wyboru nie było, mus było zrobić ciasto

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zebra dyniowo czekoladowa 267

W piwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam

Kuchnia w czekoladzie
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 174

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry