ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:125/500)

Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem 137

wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Zarówno jajka jak i masło potrzebne do upieczenia spodu ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło wraz z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo dodawaj po jednym jajku i ucieraj do ujednolicenia masy. Na tym etapie surowa masa może się ważyć, ale po dodaniu mąki nabierze gładkiej struktury(...)połową cukrowych perełek i zamieszaj szpatułką przez chwilę, zatapiając koraliki w głębi masy. Nie mieszaj zbyt długo, gdyż cukrowa posypka rozpuszczając się może zabarwić ciasto. Po górze rozsyp resztę koralików. i pozostaw ma powierzchni. Ucierany biszkopt wstaw na 25 minut do piekarnika, piecz w 160 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia. ŚMIETANKOWY KREM Żelatynę zalej w miseczce

ProstePesto.pl
Cycki murzynki 215

cieście wykorzystamy nadmiar białek, jeśli oczywiście takie posiadamy:)Składniki na ciasto: 5 białek ubitych na pianę 1/2 szklanki cukru 10 dag kokosu 1 szklanka suchego maku (nie mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem Masę rozsmarować cienko w blaszce na papierze do pieczenia Piec(...)Budyń rozmieszać w szklance mleka Resztę mleka zagotować i wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem  Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu). Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka

Proste Potrawy
Ciasto agrestowe 105

delikatną słodyczą kremu, właśnie takie ciasta najbardziej uwielbiam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto agrestowe Składniki Ciasto: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 500 g agrestu gorzka czekolada Masa: 1 budyń śmietankowy 200 g masła Instrukcje Agrest dokładnie myjemy, osuszamy. Ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy(...)sitko). ¾ ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, równomiernie rozsmarowujemy (ja użyłam formy o wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy na masę jasną. Na wierzch kładziemy agrest. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Masło ucieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 210

Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie(...)masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki.Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju siostry Anastazji 298

Fale Dunaju to ciasto bardzo znane i lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła  25 dag cukru pudru  30 dag mąki tortowej 6 jaj  2 płaskie łyżeczki proszku(...)części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać

Cukiernia Pychotki
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 172

szybciutko, co na pewno jest jego zaletą.  Pięknie mi wyrosło i było bardzo smaczne: puszyste, mięciutkie, ale jednak niezbyt wilgotne. Ot takie fajne ucierane ciacho.  Dodatkowo smak podkręciły tu śliwki - uwielbiam je w cieście! Mimo, że ciasto nie jest bardzo wilgotne gorąco polecam ten przepis :)) Składniki : ½ kostki miękkiego masła  1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki(...)mikserem do puszystości. Następnie dodajemy jajka i żółtko - chwilę miksujemy, a po nich dodajemy  mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy mikserem do połączenia się składników. Na koniec wlewamy porcjami mleko i dodajemy kaszę mannę i budyń waniliowy. Gdy ciasto jest gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączone ze sobą wylewamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. na cieście

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 210

Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta).  Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja

Nie tylko w kuchni
Ciasto biszkoptowe z zarodkami pszennymi 157

cynamonem garść jagód goji Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier- ubijać Potem dodawać po jednym żółtku, ubijać Dosypywać mąkę zmieszaną z zarodkami i proszkiem - ucierać najlepiej mikserem Wsypać do ciasta gruszkę i jagody, wymieszać łyżką i wylać do natłuszczonej foremki                         Piekłam

Proste Potrawy
Ciasto z cynamonem i jabłkami 214

łączymy z cukrem ucieramy dodajemy olej - ucieramy  Powstałym płynem zalewamy owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut(...)cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę.  przepis stąd Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru ok.1/4 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć i ucierać między palcami, wierzch posypać przed upieczeniem ciasta. Nie mogę się oprzeć pokusie by nie pokazać Wam pięknego zdjęcia tegorocznej jesieni w Kołobrzegu

Proste Potrawy
Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 213

temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać posiekanymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Polecam!   The post Ciasto orzechowe z dynią i lukrem appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 160

miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto.Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki.Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow.Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow, pozostawiamy okolo 1cm marginesu

Przysmaki Karolki
WuZetka 311

pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe 146

Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.  Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.  Teraz już tylko czas na smakowanie,  pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :)   Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.  Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta. Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy

Moniki Smakołyki
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 229

minuty. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę tak by podwoiło objętość. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
4 proste i szybkie przepisy na Wielkanoc 85

nożem i zagnieść w jednolitą kulę, by uzyskać ciasto na kilka mazurkowych blatów. Każdy z tych blatów możesz posmarować innym kremem, dzięki czemu uzyskasz nawet 3 różne ciasta. Przykładowo: jeden blat możesz posmarowany kajmakiem (kupujesz gotową puszkę), drugi rozpuszczoną przez ciebie czekoladą, trzeci – serkiem mascarpone zmiksowanym z kakao. Przybranie tych ciast też może być różne. W kajmakowym mogą być(...)pozwalamy ciastu stygnąć tam przez około 15 minut. Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką Domowe ciasta na Wielkanoc zawsze się sprawdzą. Nawet więc jeśli nie masz pomysłu na wykwintne wielowarstwowe ciasto miodowe składające się z 7 blatów, które musi namiękać przez 3 doby, to przecież zawsze możesz zaserwować swoim gościom sprawdzone domowe ciasto w postaci murzynka, czy ucieranego wypieku

codojedzenia