theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru(...)Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić
Na słodko lub wytrawniemoje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki. Wierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1(...)wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy
Proste PotrawyUcieramy cały czas mikserem, aż masa będzie jednolita.Sypki składniki: zmielone orzechy, mąka, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w miseczce. Powoli dosypujemy sypkie składniki do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto(...)skropić sokiem z limonki.Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;)Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni
Lawendowe NieboCiasto parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły(...)masłem oraz solą zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby ciasto się nam nie przypaliło. Gotujemy mieszając około 2 minut, aż ciasto zacznie być jednolite i lśniące. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masa połączy się z jajkiem dodajemy kolejne jajko
Jacob Tastesśmietany 12% Owoce: • 200g jagód, umytych i osączonych • 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców Dodatkowo: • cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Masło ucierać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać(...)jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Na tym etapie masa może się warzyć. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii. 4. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać. 5. Owoce obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do formy z kominem
W mojej kuchniGeneralnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki) lub dwutlenek węgla (wytwarzany przez
W kuchni Katiemnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-)) Składniki ciasto kruche: 1 kostka masła
kruche babeczkiszklanka wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao. Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto(...)mieszamy z budyniem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy y budyń. Galaretka Wodę zagotowujemy potem łączymy z galaretką. odstawiamy do wystudzenia. Napar Z podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty
W kuchennym oknie Ewykamiennego, niż drewnianego. Gnieciemy, aż łupinki oddzielą się od ziaren, wywalamy łupinki, a ziarna ucieramy na drobny proszek. Tak możecie kupić mielony kardamon. Nie, nie będzie tak ładnie pachniał. Tak, będzie dużo drobniejszy- ale to wcale nie plus, bo te mini kropeczki kardamonu w cieście są genialne. Tak, oszczędzicie czas i nerwy, bo kardamon jest twardy. Podsumowując- warto samemu(...)mnie jest to wyjątkowe, egzotyczne ciasto. Trochę cytrusowe, trochę korzenne i lekko różane. Kombinacja rzadko spotykana, z pewnością warta spróbowania. Wciąż nie wiem dlaczego akurat to jest "ciasto miłości." Chociaż i przygotowanie (ucieranie kardamonu, nasączanie syropem) i efekt końcowy, są bardzo zmysłowe. Można odpalić sobie kadzidełko, zapuścić jakieś plumkanie na sitarze i poczuć irańskie słońce. I być jak Pers
les mirabellesdrugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). 2. Masa serowa: Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Układam jagody. 3. Piana : Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na ciasto. Wyrównuję. Na wierzch ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec w masę serowa wkładamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Ewybazylia ","1\/2 szt awokado","2 \u0142y\u017cki jogurt grecki","1 gar\u015b\u0107 natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto i wyk\u0142adamy do formy ok. 20x20 cm.","Pomidora kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch ciasta. R\u00f3\u017cyczki broku\u0142a kroimy(...)pomidor oregano, bazylia sos czosnkowy 1/2 szt awokado 2 łyżki jogurt grecki 1 garść natka pietruszki 1-2 ząbek czosnek Sposób przygotowania Cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy składniki na ciasto i wykładamy do formy ok. 20x20 cm. Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzch ciasta. Różyczki brokuła kroimy w plastry i wykładamy na pomidora. Na wierzch
Kucharzycaszkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką. Do ozdobienia
słodki bratekposiłki, które stawiam na stole, były zdrowe. Pomaga mi w tym Thermomix, bo w nim łatwiej i szybciej przygotować pyszne dania. Dzięki niemu mam także pomoc w przygotowaniu ciast. Na jedno z nich, jesienne, ze śliwkami, według przepisu duogemini, zapraszam Was dzisiaj. Koniecznie upieczcie je w swoich domach. Jest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru(...)może się lekko zwarzyć. To nic, tak ma być. 3. Porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, do dokładnego połączenia się składników. Przygotowanie w Thermomixie: 1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności. Wyrobić 2 min/obr.4, następnie 2 min/ interwał. Kolejne kroki: 1. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
W mojej kuchniblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto
Cukiernia Pychotki