ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:121/500)

marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 155

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
łatwe, smaczne ciasto z mąki chlebowej: gruszki ze śliwką do góry nogami... 124

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, olej do smażenia 1/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna typ 750 1

W Mojej Kuchni Lubię
STRUCLA OWOCOWA 146

posmarowania strucli Wykonanie: Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie(...)odstwiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi. Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało

Z Majeczką w kuchni
jogurtowy porzeczkowiec czyli łatwe,tanie,szybkie ciasto... 164

Składniki: jogurt naturalny 180 ml, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 180 ml, cukier 270 ml, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 540 ml, wiórki kokosowe 2

W Mojej Kuchni Lubię
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 110

Składniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 438

łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy(...)dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową.  Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki
Kilimandżaro 1419

kremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek.  Polecam, nie tylko na imieniny.  Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji.     Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa(...)gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę mleczno - jajeczną i energicznie mieszać.  Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.  Odstawić do ostudzenia.    Masło utrzeć.  Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować.  Przełożyć ciasto.  Na dno kłaść jeden blat biszkoptu.  Na to masę jabłkową, następnie budyniową.  Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową.  Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo

Sto kolorów kuchni
Babka cynamonowa - na święta 150

Wszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało...A i składniki są banalne :)składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki(...)sodka będzie mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam

Proste Potrawy
Migdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami 142

Migdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami - delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Mąka migdałowa nadaje mu wilgotności, śliwki lekkiego posmaku kwaskowatości, a cynamon zapachu. Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 czubate łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki (skórką

Smak mojego domu
Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 180

iękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych  1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek Wykonanie: Wszystkie(...)niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy

Smak mojego domu
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 173

przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi(...)ciacho przygotowałam właśnie z myślą o dniu dzisiejszym. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. A smakuje... Moi drodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 171

www.pasjasmaku.com/Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlDorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/Zapraszam po przepis na pyszne ciasto !Składniki ( na małą blachę )* 125 g masy marcepanowej* 160 g masła o temperaturze pokojowej* 100 g cukru pudru* 2 jajka* 250 g mąki pszennej* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę.Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć.Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze

kolorowotorcikowo
Sernik Izaura 48

kakao i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Masę kakaową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – w ilości około większej połowy ciasta. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło i stopniowo dodajemy ser, na koniec dosypujemy budyń w proszku i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na masę kakaową, przykrywamy resztą

Latosiowydom
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 93

Ta babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio

Kuchnia w czekoladzie