ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:121/500)

Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 183

CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła - 1 łyżka cukru - około 1 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę masło. Ucieramy całość palcami aż powstanie coś na kształt zacierki. Wtedy dodajemy cukier i mieszamy. Następnie całość uzupełniamy taką ilością wody, by ciasto było miękkie. Formujemy(...)rozkłócone jajko - 50 gram gorzkiej czekolady Przygotowanie sernika: Twaróg ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem dodajemy rozkłócone jajko i dalej ucieramy. Jako ostatnią lokujemy w misce czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Taką masą wypełniamy foremki z ciastem. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.  Składniki na wierzch: - 100 mililitrów śmietanki 30% - gorzka

Życie zamknięte w smaku
Zebra z keksówki 224

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. W sam raz do popołudniowej kawki.   Składniki na dwie keksówki dł. ok 20cm lub tortownicę o śr 25cm: 5 jajek 1.5 szklanki cukru kryształu 2 sztuki cukru waniliowego 2 szklanki mąki tortowej szklanka wody zimnej szklanka oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki tortowej Sposób przygotowania: Jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 457

gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość(...)odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy w przygotowanym

Słodka Strona
Wuzetka z brzoskwiniami 224

cukrem wanilinowym. Następnie dodać jajka, najlepiej jedno po drugim (nie wszystkie naraz). Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao połączyć, przesiać przez sito i dodać do ucieranej masy. Całość porządnie zmiksować. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć

Gotuję Testuję
Muffinki z serowym nadzieniem 169

wiaderka/, 250 g cukru, żółtko, trochę cukru waniliowego, Po produkty zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Na początek zajmiemy się nadzieniem. Ser ucieramy z żółtkiem i 50 g cukru. Dodajemy wanilię. Teraz ciasto. Łączymy suche składniki w jednej misce. W drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych;) Szybko ucieramy. Napełniamy muffinki 2/3 wysokości. Na wierzch każdej kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego.Pieczemy około

Anioły w kuchni
Krokiety z pieczarkami 136

mleka Pozostałe składniki: 800 g pieczarek łyżka masła 1 średnia cebula sól pieprz jajko bułka tarta masło lub olej Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni o średnicy 26 cm. Pieczarki obieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 193

Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy do miski resztę składników, dokładnie

Rozpustne gotowanie
Ona jest niesamowita... 169

rabarbarem wyladowalo w piekarniku.Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :)Ciasto z rabarbaremskladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie:Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie dodajemy make

Przysmaki Karolki
Ciasto czekoladowe z żurawiną 159

mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie   Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później(...)temperaturze 175°C. Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki

R'n'G Kitchen
Puszysty sernik śmietankowy 302

Puszysty sernik śmietankowy Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach!       Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki cukru 120g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka(...)500ml śmietanki 30% 8 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 40g Dodatkowo: lukier lub polewa czekoladowa do polania ciasta     *** Przygotowujemy spód ciasta: miękkie masło lub margarynę ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy *** *** Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka

Blog z Apetytem
Ptysie 208

Najlepszymi mąkami na ciasto ptysiowe jest mąka luksusowa lub krupczatka, woda w ilości 1:1 w stosunku do mąki, tłuszcz (masło), jajka i sól.Ciasto ptysiowe przygotowuje się następująco :-wodę zagotowuje się w naczyniu, dodając do niej tłuszcz i trochę soli. Po zagotowaniu zdejmuje się naczynie z ognia i do płynu wsypuje przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały(...)ścian naczynia i od łyżki, co następuje zwykle po upływie 2-3 min. podgrzewania. Gorącą masę należy wyłożyć do miski, wbijać do niej pojedynczo jajka i ucierać tak długo, aż otrzymamy ciasto ciągliwe i elastyczne, które nie powinno rwać się i rozlewać. Następnie odstawia się je na 10-15 min. do ostudzenia, po czym przystępuje do formowania wypieków "Te praktyczne

Proste Potrawy
Japońska wersja babki piaskowej 196

cukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Nasze przygotowania rozpoczynamy od przygotowania ciasta na różowe kulki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę a następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy

Kuchenne Wariacje
Babeczki z Myszką Miki 198

łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 2 jajka szklanka mleka cukier puder do posypania Ciasto ciemne: (upiec dzień wcześniej) Utrzeć masło, następnie dodać cukier i jajka. Ucierać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste. Wylać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Ciasto jasne

Smakołyki Asi
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2776

mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę w mleku, miksujemy i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21×26 cm). Pieczemy(...)gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą 212

truskawek 4 białka 10 dag cukru Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość ucieramy na gęste, ale gładkie ciasto. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z mleka

My simple kitchen