www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione! Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu . (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)cytryny W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka). Ostudzić. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo). Na końcu dodać
Di gotujePrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników(...)zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
CiastkozercySzaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchenSkładniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek kokosowych(...)składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Jajka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, tak by go rozetrzeć Teraz dodajemy mąkę połączoną z proszkiem - mieszamy dokładnie Wlewamy stopniowo śmietanę i ucieramy do momentu połączenia składników Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 21 cm, na cieście układamy drobno pokrojone truskawki i ananas w kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C W czasie
Proste Potrawybędzie sernik. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Zawsze się udaje i jest pyszny. Tym razem upiekłam sernik z kaszą manną. Wyszedł bardzo delikatny i taki równiutki. Lekko wilgotny i pięknie się kroił. Polecam podać z filiżanką ulubionej kawy. Ja właśnie tak lubię najbardziej. Upieczcie konieczne. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru(...)masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy
Izabelawkuchnigotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach.Masa śmietanowa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPonadto 0,5 puszki masy toffi 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Wykonanie: Margarynę, cukier oraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy(...)łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch
kgwjanczewoprzestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka(...)gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe. 6. Czekolady rozpuszczam
Tradycyjna kuchnia KasiHej, hej! Niedziela zbliża się ku końcowi! Pora więc na deser. Jakby nie było ciasto na niedzielę to słodka konieczność. Upiekłam cobbler z rabarbarem i truskawkami
codojedzeniaorzechowa Masło z cukrem oraz miodem rozpuścić w rondelku.następnie dodać rozdrobnione orzechy i smażyć ok.3 minuty.trzecią część ciasta przełożyć na blaszkę i ciasto posmarować gorącą masą orzechową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ok 15 min w 180 stopniach. Masa jabłkowa Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)mleka wymieszać mąki,żółtka i cukier. wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i wystudzić.następnie masło utrzeć z cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać na puszystą masę. Przełożenie Ciasto−masa jabłkowa−ciasto−krem−ciasto z orzechami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka: 50g cukru 50g margaryny 100g mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i szybko wyrabiamy dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do woreczka i ugniatamy
Kuchnia w czekoladzieczasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy go do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie pozostał masło 125 g ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Połowę utartego masła układamy na 2/3 długości drożdżowego prostokąta (tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy
ciastkarnia na kruchym spodziekostki masła bez laktozy Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą gładką masę. Dodać kakao, śmietanę , przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm Lub do małej prostokątnej. Piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciagnąć i ostudzić. Przygotować
I LOVE LIFEciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra i dół) przez ok. 60 minut do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem
Emcia Pichcidługi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju(...)obie mąkę. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń gotuję około 2 minut, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. 4. Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Układam biszkopt ciemny. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi
Tradycyjna kuchnia Kasibardziej skomplikowanego. Np. tartę! Na działce rośnie mi też boćwina, czyli burak liściowy, ale spokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha! Składniki: na ciasto: 250 g mąki 200 g zimnego masła okrągła foremka do tarty posmarowana masłem i posypana mąką na nadzienie: 10 kwiatów cukinii (mogą być też kwiaty dyni) – umytych(...)praskę po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, suszonego tymianku i słodkiej papryki pestki dyni do dekoracji Przepis na tartę z boćwiną i kwiatami dyni Masło ucieramy z mąką. Gotowe kruche ciasto wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po schłodzeniu ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo ciasto
Ugotowane pozamiatane