ciemnej czekolady Wykonanie W misce miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na krem. Wbijamy jajko, opcjonalnie sok pomarańczowy i jeszcze chwilę ucieramy. W osobnej misce mieszamy mąkę, herbatę Rooibos i sól. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy. Dodajemy suche składniki do maślanego kremu i ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lepkie. Ciasto
Tajemnice Smakuciasteczka-serduszka (oczywiście według przepisu swojej ciotki Agaty). W całym domu pachnie wspaniale! Jutro każdy dostanie smaczną walentynkę. Albo ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe, które Agata proponuje jako zdrowszą wersję walentynkowego deseru. Marchewka doskonale komponuje się tutaj z bananem. Jeśli przygotujemy ciasto z polewą, wówczas nabierze ono bardziej odświętnego charakteru. Agata poleca zrobić polewą serduszkowe esy-floresy, jeśli zależy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 40 minut (jeśli w trakcie pieczenia ciasto zacznie od góry za bardzo się przypalać, przykryjmy je z wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z serka śmietankowego. Wszystkie składniki polewy ucieramy mikserem na jednolitą masę. Polewę rozsmarowujemy
KulinarneImpresje.plpszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania:Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Na sam koniec łączymy pianę z ciastem(...)piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki
Słodkości i nie tylkowykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm. 2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodaję rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. 3. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser, budyń oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasinagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce ucieramy masło z cukrem na puch, następnie dodajemy po łyżce serka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przecinamy na pół, dolną cześć smarujemy masą, układamy
Kulinarne przygody Gatityłyżki cukru pudru - 1 żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem(...)ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami, tak aby biszkopt był na dole, a mak na górze. Masa orzechowa: Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy po masie i polewamy białą polewą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkawcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest proste i pyszne w szczególności uwielbiane przez dzieci. Pierwszą wersję ciasta zrobiłam klasycznie, zniknęło z prędkością światła. Kolejnym razem dołożyłam cienką warstwę kajmaku i równie szybko zniknęło. Bardzo puszysty czekoladowy biszkopt i mleczny krem.......pycha! To lepsze niż sklepowa mleczna kanapka! Składniki: na ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki(...)wzdłuż. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i z cukrem. Przestudzić. Masło utrzeć i dodawać do niego przestudzone mleko. Stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku i dokładnie ucierać do gładkości. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować masę kajmakową i na nią wyłożyć mleczną masą. Przykryć drugim blatem i udekorować polewą zrobioną z podanych składników( masło, śmietankę i czekoladę rozpuścić w kąpieli
Pysznie & Piękniepudru 300 g pokrojonych truskawek W garnku zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i utworzy zwartą kulę. Odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka,dodać proszek i ucierać mikserem. Gotową masę podzielić na dwie części. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmarować masłem i oprószyć
Kolorowa kuchnia Elkiprzepisu na szybką babkę piaskową. Poniższy przepis testowałam wielokrotnie i za każdym razem ciasto wychodziło bardzo dobre. Wypróbujcie ten przepis a otrzymacie aromatyczne, pachnące cytryną, puszyste ciasto. Kluczem do sukcesu jest bardzo długie ucieranie jajek z cukrem dlatego nie zapomnijcie o tym przy swoich przygotowywaniach! Mam nadzieję, że stanie się ono również Waszym ulubionym przepisem na ciasto piaskowe. Ciasto można
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera mielonego 6 jajek 1 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło
Luźna Kuchniajajko - 250 gram mąki Przygotowanie spodu: Masło i cukier miksujemy razem. Następnie dodajemy jajko i dalej mieszamy. Jako ostatnią wsypujemy mąkę - teraz nie możemy ucierać zbyt długo, bowiem im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie twardsze. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut(...)waniliowej - 300 gram zmielonych migdałów - 3 łyżki mąki pszennej - domowy dżem truskawkowy - dżem morelowy Przygotowanie wypełnienia: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę. Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta
Życie zamknięte w smakuwsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej
Kulinarny Pamiętnikcukrem. W jednej szklance wody łączymy żółtka z budyniem i mąką. Wlewamy do gotującego się soku. Energicznie mieszamy do zagotowania. Ostudzamy , a następnie ucieramy z jedną kostką masła. Przełożenie ciasta: Spód ciasta nasączamy kawą i smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy nasączone kawą delicje. Na delicje wykładamy pozostałą część kremu i układamy pokrojone w paski brzoskwinie
W kuchennym oknie Ewyciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkaciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy
W kuchennym oknie Ewy