ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:133/500)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 197

Kolejny tydzień za nami, a u mnie jak zwykle wiele się działo. Ledwo ochłonęłam po emocjonującej niedzieli, a już musiałam rozpocząć przygotowania do ewaluacji zewnętrznej w

W mojej kuchni
Babka z ajerkoniakiem 203

Polska Wielkanoc babą stoi, i nie ma co do tego wątpliwości. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec(...)proszkiem do pieczenia, sodą,solą, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka i jajka, ucieramy do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ajerkoniak i mieszamy. Mąkę dodajemy partiami, po 1 łyżce, po czym każdorazowo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Lukier

Smakowity Blog Kulinarny
Murzynek z bananami i orzechami wg Aleex 194

W ostatnim czasie bardzo doceniam wolne weekendy. Nie mam ich zbyt wiele, dlatego cieszę się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z

W mojej kuchni
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 278

mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta z jabłkami, nie wymaga zagniatania, ani ucierania, ani miksowania, nie potrzebujemy też jajek, do jej przygotowania potrzebujemy tylko miskę, szklankę, łyżkę i potrzebne składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, masło, no i oczywiście jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza – najlepsza domowa 184

dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę i zaczyn. Przez

Trzeci talerz
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 272

cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku.   Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.  Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe  - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa(...)galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą.  Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół.  Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem

Pyszności Słodkości
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 369

cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku.  Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa(...)Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch

Salonik smaków
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 160

Dzisiaj wybory. To ważny dzień dla Polski, ponieważ zdecyduje o kształcie naszego kraju na następne lata. Nie mam zamiaru pisać o polityce, miałam jej serdecznie dosyć

W mojej kuchni
Piernik z jabłkami i orzechami 586

cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto(...)wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi

Animelka Blog
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM 168

upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z ciepłym sosem waniliowym. Myśle, że dobrze jest serwować je także z powidłami śliwkowymi lub domową konfiturą. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam dużo czasu. Nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku.  SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane

cool and minty
Pychota Inaczej 8202

pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego                 Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy żółtka. Ciągle ucierając wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy pierwszą porcję ciasta. Będzie go niewiele ale zapewniam

Made By Mom And Son
Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami 123

herbaty. Słodkich wypieków :)           Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 dag masła lub margaryny ewentualnie ciepłe mleko  Na nadzienie: 2 słoiczki powidła(...)Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte składniki, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i dobrze

Izabelawkuchni
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 348

wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku

Ostra na Słodko
Mazurek czekoladowy z daktylami 122

wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto. Polewa; Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować prażonymi płatkami migdałów

Gotowanie jest łatwe