ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:140/500)

Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 155

pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 199

gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna

Na Ciasteczkowych Papierach
Waniliowe ciasteczka z jagodami 179

minut wcześniej z lodówki) siekamy wstępnie nożem, dodajemy jajka i cukier. Miksujemy (ucieramy) do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde

Słodkie okruszki
Delikatne ciasto z porzeczkami 225

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 194

laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wanilię rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, dodajemy do masła, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąkę, zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek Owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 40 minut do lodówki zanim wyjmiemy ciasto z lodówki, przygotowujemy blaszkę: papier zwijamy w kulkę  namaczamy w wodzie, rozkładamy

Luźna Kuchnia
Ucierana szarlotka 240

25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po

kuchcikownia
Ucierane ciasto z gruszką 147

kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką

VioletoweKucharzenie
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 192

jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy

Luźna Kuchnia
Piernik z bakaliami 133

mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 91

masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Babka ucierana 331

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z

Anioły w kuchni
Domowe Pieguski 145

dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym

Słodkie Przyjemności
Babeczki z jagodami i budyniem 89

ciasto :Jajka i białko ubijamy z cukrem  i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie gotujemy budyń.  Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku

Słodkie Przyjemności
SZACHOWNICA KOKOSOWA 464

słodka herbata – 100 ml* słodka kawa – 100 mlDODATKOWO :* wiórki kokosoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).Białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao

Ostra na Słodko
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 359

zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie

Apetyczna babeczka
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 592

Dzisiaj moje propozycje na ciasta i ciasteczka na zbliżającą się Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Myślę, ze będą one pomocne i każdy znajdzie coś dla siebie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 233

połamaną czekoladą (150 g czyli półtorej tabliczki). Mieszamy dopiero gdy czekolada się rozpuści. Po połączeniu się składników zdejmujemy miskę z kąpieli parowej i przystępujemy do robienia ciasta. W tym celu w misce mikserem ucieramy masło z cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto

Taste Of My Day
Jak zrobić lukier 289

wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu, aż lukier stanie się lśniący -takim polewam ciasto

Proste Potrawy
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 231

najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowe Ciasto Guinness 440

kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem(...)śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru   Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness. Posypujemy czekoladą.     The post Czekoladowe Ciasto Guinness appeared first on Made

Made By Mom And Son
Miodownik / Grysikowiec 227

się mleka. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia masy często mieszając. Studzimy.Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy partiami ostudzoną kaszkę i ucieramy na gładki krem. Jeden z blatów ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy cienką warstwą konfitury śliwkowej, a na nią wykładamy 1/3 masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i dwukrotnie powtarzamy te czynności

Słodka Strona
Skubaniec 119

ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów

Kuchenne aromaty
Szarlotka japońska 185

mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Fale Dunaju z czereśniami z likieru 205

zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.  Miękkie masło ucieram z  cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.  Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję

Ciasteczkowy Potwór