ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:144/500)

Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 208

spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.   Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę.       Lubicie mazurki

Kuchnia u Krysi
PLACUSZKI Z JAGODAMI I... 153

szklanki maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciastoCiasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można

SMYKWKUCHNI
Rosołek z lanymi kluseczkami 179

robię w dużym kubku za pomocą widelca, tak jak ucierało się dawniej kogel mogel ;) dodać 2-3 łyżki zimnej wody i stopniowo dodawać mąkę. Ucierać na gładkie i gęste lejące się ciasto. Do gotującego się rosołu wlewać bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki, jednocześnie mieszając zupę. Gotować ok 1 minutę. Pod koniec dodać posiekany koperek

Smakołyki Asi
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 263

ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików

Wanilia i Kardamon
Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i mascarpone 187

roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

Życie zamknięte w smaku
Muffinki z masą krówkową 239

składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta, potem łyżeczkę masy krówkowej, a potem dopełnić znów ciastem do 2/3 wysokości foremek Piec 20 min. w temp.180 stopni

Proste Potrawy
Ciasteczka cukrowe 130

Składniki : 25 dag cukru 1/2 kg mąki 15 dag masła 4 jajka Przygotowanie : Utrzeć masło z cukrem , a potem wbijać po jednym jajku i ucierać Wsypać mąkę i wyrobić na jednolite ciasto Po rozwałkowaniu wykrawać ciasteczka- na te porę najlepsze dla mnie - gwiazdki; ) Posypać cukrem kryształem, a wpierw posmarować cienko każdą gwiazdkę rozmąconym jajkiem Piec w temp. około 180 stopni

Proste Potrawy
Babka makowa 250

żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego

Maminek kulinarny
Drożdżowy zawijas 176

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)Odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło topimy i studzimy. 2. Do wyrośniętego lekko rozczynu dodajemy rozrobione z cukrem żółtka, jajko, resztę mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie środy - Sernik z brzoskwiniami i czekoladą 211

proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier waniliowy - miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Na masie serowej układamy plastry brzoskwiń. Pianka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 227

drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy  przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około(...)figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie strucli:  Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową

Lili w kuchni
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 308

instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 497

środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki. Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy

Poezja smaku
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 194

solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy. Po czym wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie nam odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach(...)śmietankowy:   400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny   Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około 30 min do lodówki.   Lukier:   125 g cukru pudru

Made By Mom And Son