spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut. Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka. Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę. Lubicie mazurki
Kuchnia u Krysiszklanki maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można
SMYKWKUCHNIrobię w dużym kubku za pomocą widelca, tak jak ucierało się dawniej kogel mogel ;) dodać 2-3 łyżki zimnej wody i stopniowo dodawać mąkę. Ucierać na gładkie i gęste lejące się ciasto. Do gotującego się rosołu wlewać bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki, jednocześnie mieszając zupę. Gotować ok 1 minutę. Pod koniec dodać posiekany koperek
Smakołyki Asiciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików
Wanilia i Kardamonroztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Życie zamknięte w smakuskładniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta, potem łyżeczkę masy krówkowej, a potem dopełnić znów ciastem do 2/3 wysokości foremek Piec 20 min. w temp.180 stopni
Proste PotrawySkładniki : 25 dag cukru 1/2 kg mąki 15 dag masła 4 jajka Przygotowanie : Utrzeć masło z cukrem , a potem wbijać po jednym jajku i ucierać Wsypać mąkę i wyrobić na jednolite ciasto Po rozwałkowaniu wykrawać ciasteczka- na te porę najlepsze dla mnie - gwiazdki; ) Posypać cukrem kryształem, a wpierw posmarować cienko każdą gwiazdkę rozmąconym jajkiem Piec w temp. około 180 stopni
Proste Potrawyżółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy mak i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy z foremki i studzimy. Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego
Maminek kulinarnyPyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)Odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło topimy i studzimy. 2. Do wyrośniętego lekko rozczynu dodajemy rozrobione z cukrem żółtka, jajko, resztę mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy
Kuchnia w czekoladzieproszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier waniliowy - miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Na masie serowej układamy plastry brzoskwiń. Pianka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około(...)figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa. Przygotowanie strucli: Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową
Lili w kuchniinstrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał
głodny alergikśrodek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki. Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy
Poezja smakusolą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy. Po czym wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie nam odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach(...)śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około 30 min do lodówki. Lukier: 125 g cukru pudru
Made By Mom And Son