Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne bułeczki ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra
Moje domowe kucharzeniePiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
Korniszonkimiesiąc moich urodzin. [caption id="attachment_143" align="aligncenter" width="660"] U rodziców w ogródku znalazłam takie cudeńko :)[/caption] Listopadowe "święta" kojarzą mi się od zawsze z dwiema rzeczami: struclami makowymi i ciastem marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się
Cynamonowe szczęścieSpecjalnie dla wszystkich Mam z okazji ich święta lekki torcik z musem truskawkowym. Wszystkim Mamom życzę samych pogodnych dni, pełnych uśmiechu i radości. Wielu spełnionych marzeń, radosnych wzruszeń oraz pociechy ze swoich dzieci. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki(...)łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto
Jacob Tastesdębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy czy rumu, bo całkowicie zmienią(...)jest naprawdę dobre? Aromaty? Odrobina kawy, odrobina kakao, wanilii i migdałów – zbilansowane, naprawdę odrobina. Nie będą się tutaj nadawały sztuczne aromaty w postaci olejków, które często dodawane są do ciast– szukajcie specjalistycznych aromatów, np. Wiltona, robionych na alkoholu – maceratów. Kawa rozpuszczalna i kakao delikatnie zabarwiają likier, nadając mu charakterystyczny ciepły, beżowy odcień ale też wyciągają niektóre nuty smakowe whiskey
Karo in the KitchenSzklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 25sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Przepis na udane Święta
IzabelawkuchniKeks, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm) Składniki: 7 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki(...)białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować. Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem. Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Krok po kroku: 1. Ubić pianę
KuchniaWeDwoje.plJeżeli jeszcze nie wiecie jaką babką upiec na zbliżające się święta ( i czy w ogóle upiec ), przychodzę Wam z pomocą :). Ta babka zadowoli wszystkich wielbicieli babek, a tych którzy do tej pory nie przepadali za tego typu ciastami, możliwe, że pozytywnie zaskoczy i też staną się jej fanami...;). Jak dla mnie jest MEGA, niezwykle puszysta, wilgotna, słodka
Opowieści z piekarnikababkę uwielbiam piec na święta, najpierw jest piękną ozdobą stołu a potem pysznym dodatkiem do kawy. Z delikatną nutą cytryny, wilgotna, zachowuje długo świeżość, po przekrojeniu przykryjcie ją ściereczką Co potrzeba: 250 g masła + do wysmarowania formy 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 250 g cukru pudru + do oprószenia babki 5 jajek, 1 cytryna, 2 łyżeczki proszku(...)miseczki z otartą skórką. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C, pieczemy 50 minut na funkcji góra-dół. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż przestygnie, delikatnie wykładamy babkę
Bułka z ChlebemMazurek przekładany masą grysikową. Najlepiej smakuje po 5 – 7 dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 18 – 20 kawałków (forma 22 cm x 32 cm) Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 70 g miodu 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa grysikowa
KuchniaWeDwoje.pljajek i jak się okazało bułeczki wyszły także świetne! koniecznie musicie wypróbować, tym bardziej że niebawem DZIEŃ CHŁOPAKA! Obchodzicie to święto, czy zupełnie nie? jestem bardzo ciekawa odpowiedzi, a jeśli tak to w jaki sposób? Składniki na ciasto; 3,5 szklanki mąki pszennej ( około 45 dag) + do podsypania pół szklanki wody pół szklanki mleka 3 łyżki jogurtu naturalnego 20 gram
Radość kipiąca uśmiechem.znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę udało mi się kupić w sklepie internetowym FRISCO . Przy okazji zrobiłam większe zakupy na Święta, korzystając z tego, że kurier dostarczył mi je pod same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi się jak zwykłe drożdżowe. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosób szukane, świadczą o tym maile z prośbą pisane do mnie, nie każdy przecież czuje się dobrze w wypiekach a na święta chciałby coś samodzielnie jednak upiec. Ta babka jest jedną z najlepszych prostych ciast. Kisiel możecie dodać cytrynowy, zielony jaki tylko zechcecie każdy pasuje a kolor za każdym razem będzie inny. Polecam gorąco na świąteczny czas
Wanilia i Kardamoncharakter ciasta. Mój ulubiony to pomarańczowy sernik z polewą z białej czekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto kakaowe z kulkami serowymi. Ciasto z serowymi(...)kolei u tych, którzy nie liczą kalorii i nie lubią piec na wielkanocnym stole musi pojawić się ciasto 3 BIT i banana dream. Ciasto 3 BIT Banana Dream Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do kategorii WIELKANOC. Życzę wszystkim smacznych Świąt
Fitsweet.me