Coraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym
Wyprawy kulinarneKilka dni przed Świętami miałam przyjemność zrobić zakupy w sklepie internetowym Frisco . Jestem z nich bardzo zadowolona, bo zamiast plątać się między ludźmi z wózkiem po markecie, usiadłam sobie wygodnie z kawą przy laptopie i na spokojnie wybrałam produkty. Asortyment jest naprawdę duży a produkty świeże, więc jest w czym wybierać. Dostawa szybka, z wniesieniem do mieszkania i odłożeniem(...)pudding z herbatą matcha o smaku ananasa, na którym zbudowałam swój pomysł na wielkanocny tort. Oczywiście przepis jest uniwersalny, bo wystarczy czekoladowe jajeczka zastąpić innymi ozdobami i zmienić charakter ciasta :) SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 17 cm: 110 g mix C Schara łyżka gorzkiego kakao 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g zmielonego na pył cukru
Kuchenne zapiski EdytyTesty przedświąteczne trwają. Testuję przepisy, by na Święta zabłysnąć wyjątkowymi smakami. Miał być sernik, ale chciałam zrobić coś innego, coś więcej. Tak oto powstał seromakowiec. Składniki na ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 1 żółtko 125 g masła szczypta soli Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 3 jajka(...)budyń śmietankowy Ze składników na ciasto kruche zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je. Tortownicę (28 cm lub 30 cm średnicy – wybierzcie dużą tortownice lub prostokątna blachę – ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut. Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową. 1 puszkę maku
MojaQchnia.plŚwięto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym,z gromady ssaków. Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałymwypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczymrusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowałapakunek i odwróciwszy się(...)pośrodku robimy wgłębienie. Wbijamy tam jajko, dodajemy jajko, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy
W kuchni Karmel-itkiworeczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać(...)warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach pyszności jest podzielenie się nimi z potrzebującymi. Szczegóły znajdują się
Między kuchnią a pokojemworeczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać(...)warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach pyszności jest podzielenie się nimi z potrzebującymi. Szczegóły znajdują się
Między kuchnią a pokojemMocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)czasu aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku
Różne smaki w kuchniMocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)czasu aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku
Różne smaki w kuchniJako, że jestem wielbicielką serników, na święta oczywiście nie może zabraknąć tego wypieku Sernik z bakaliami powstał w sumie przypadkowo Otrzymałam od firmy Helio mieszankę suszonych owoców tzw. mieszankę kompotową . Wiedziałam na pewno, że nie przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna „potrawa” Wigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej(...)Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio ) 1/4 szklanki cukru
PatiGotujejest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier
RAROSSApuszce . Można ją jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji. Keto tarta cytrynowa Ciasto idealne na wielkanocny stół Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo(...)zgodna z dietą ketogeniczną została uratowana! Tarta cytrynowa Keto tarta cytrynowa to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Jest pyszna i pięknie się prezentuje. A w dodatku może uchodzić za mazurek- w końcu to kruche ciasto z kremowym nadzieniem! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Europejska , Keto , Paleo , Wege Keyword tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania
Modern Cave Girlwięcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu
cucinarewięcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu
cucinareRafaello na krakersach to efektowne ciasto bez pieczenia. Idealnie nadaje się na wizytę gości jak i na święta czy też po prostu do popołudniowej kawy. Połączenie wiórek kokosowych i lekko słonych krakersów idealnie się komponuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram wiórków kokosowych 2,5 opakowania krakersów po 175 gram 5 żółtek 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Do powstałej masy dodajemy 250 gram wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spod kładziemy pierwsza warstwę krakersów. Masę dzielimy w misce łyżka na 4 części. 1/4 wykładamy na krakersy. Na masę układamy kolejna warstwę herbatników
Blog kulinarny S9.PLmałych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych, co tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć
Trzeci talerz