amatorów tego przysmaku. Połączenie serka mascarpone, śmietany i chałwy to strzał w dziesiątkę. Wyszło idealnie. Koniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa chałwowa
O kuchni z uczuciemprzekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne. Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość czy szacunek powinna być okazywana na co dzień a nie od święta. W życiu jednak różnie jest i w tym cały zamieszaniu dobrze(...)się zmienia. A właśnie tak sobie patrzyłam na tych mężczyzn dzielnie niosących bukiety w taką pogodę do domu i przypomniałam sobie jak zmienia się podejście ludzi do tego święta. Mama mi opowiadała jak biedne chłopaki ze wstydem nosili kwiatki w reklamówkach (naprawdę!) Ja dostawałam zawsze tulipanka w szkole a teraz widzę, że chłopaki dzielnie maszerują z pięknymi
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia 1 łyżeczka masła - do wysmarowania misy PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Misę wysmarować masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu programu włączyć KEEP WARM i odczekać 15 minut. Jeżeli pieczesz w piekarniku wybierz blaszkę okrągłą(...)znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli: herbata
ClauditteMissCookingdopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce do opublikowania. Ostatnio nie narzekam na ilość pieczonych ciast. W sumie z okazji Dni Kobiet upiekłam kilka, a tera zim bliżej świąt tym więcej różnych zamówień. To dobrze i mam nadzieje, że im dalej tym będzie ich więcej w końcu jest tyle przepisów do wypróbowania(...)jest słońce. Dopiero jak wychodzi czuję jak bardzo mi go brakowało, w tym roku zima była naprawdę pochmurna i szara. Oby teraz było już coraz więcej słońca.Wracając do ciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe
ciastkarnia na kruchym spodziemoment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się" z jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna. Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka
Smakołyki BerenikiWspaniały, elegancki deser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam
Chocolate Muffin BlogKrajanka idealna na nadchodzące Święta i nie tylko. Można ją przełożyć dowolnym nadzieniem lub podawać samą (bo jest bardzo aromatyczna) Składniki: ½ kg mąki 35 dag miodu pszczelego 15 dag cukru pudru 3 dag płatków migdałowych 5 dag skórki z pomarańcza 5 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki mleka masło do formy mąka do formy(...)Wykonanie: Mąkę wsypać do miski i wlać miód. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać migdały, skórkę z pomarańcza, przyprawy i sodę - wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubości 1 cm i przełożyć do przygotowanej foremki. Ciasto posmarować mlekiem, najlepiej pędzelkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pokroić na kromeczki, przechowywać w szczelnym pojemniku (najlepiej smakuje po paru dniach
Tradycyjna Kuchniamimimum, zastępując masło olejem kokosowym, zaś zamiast cukru użyłem ksylitolu. Ten przepis to idealna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ciasta bez glutenu, bez cukru i bez nabiału i nie chcą w Święta rezygnować z tradycyjnych wypieków. Gorąco polecam upiec ten sernik z kaszy jaglanej zarówno na Wielkanoc, jak i bez okazji. Jest tak pyszny(...)połącz z masą. Następnie wrzuć posiekane bakalie i wymieszaj. Na sam koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj z „serową” masą. Tortownicę posmaruj olejem koksowym i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 90 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem sernik oddziel delikatnie nożem od rantów
Food SquarePonieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1(...)fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2). Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć
Świat Ciastaświątecznym, do kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej
Kuchnia Łukaszaprzypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko
Apetyczna babeczkaBiszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąkiUbijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę
kuchcikowniaLubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na
Słodkie okruszkiWiadomo, jak jest - Święta cały rok trwać nie mogą. A szkoda. Dzisiaj trzeba było już wrócić do szarej ( ach, jakże szarej! I zupełnie niewiosennej) rzeczywistości, która obejmuje pobudkę o szóstej trzydzieści. Uff... Lekko nie było. Na szczęście ten tydzień krótki, tak, żeby się człowiek nie zdążył za bardzo zmęczyć. Chciałabym Wam dzisiaj pokazać mój pierwszy chlebowy koszyczek(...)dosłownie. Został bowiem zapleciony z ciasta chałkowego, i muszę przyznać, że warto było się z nim pomęczyć. Miny gości - bezcenne! Sprawa nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać, ale jednak wymaga pewnych manualnych zdolności. Inspirację znalazłam na blogu Na miotle , stamtąd wzięłam przepis i ogólną ideę. Później po prostu starałam się, jak mogłam. Jak zapleść koszyk, chyba każdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru 150 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem : 3 szklanki mleka
Kulinarne Fantazje Marioli