Kochani dziś obiecany post, piernik staropolski krok po kroku. Przepis na ciasto podałam Wam już wcześniej, ponieważ musi poleżakować w lodówce około 5-6 tygodni a na kilka dni przed świętami należy go upiec. Piernik jest przepyszny, miękki, pulchny, o wyraźnym korzennym smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuję go już kilka lat i zawsze szybko znika(...)stołu. Przepis na ciasto na piernik staropolski tutaj . Ciasto po wymieszaniu jest dość luźne, ale kiedy odpocznie swoje w lodówce staje się zwarte i elastyczne, można je swobodnie rozwałkować. Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości
Zrób to smacznienaszej rodzinie. Podobnie śledzie. I choć na to nie mamy żadnego wpływu, bo wolimy spokój niż rodzinną awanturę przed świętami, to przynajmniej własne zakupy staramy się zaplanować z głową. W tym roku przygotowałam tylko dwa ciasta. Te, które najbardziej lubimy. Niewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam(...)dostały nowe życie w postaci takich oto pyszności :) P.S. O poświątecznej żywności w tym roku mówiłam wyjątkowo dużo. Można nawet powiedzieć, że wyskakiwałam niektórym z lodówki ;) w drugi dzień świąt dla TVP Opole , można zobaczyć TUTAJ , wczoraj dla Nowej Trybuny Opolskiej , można poczytać TUTAJ . w czwartek o 9.00 rano - audycja na żywo w Radio Opole . Będą babskie pogaduszki
bistro mamaAch ten rabarbar :) Chodził za mną i chodził, aż wreszcie dopadł mnie w sklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z
Kraina Tysiąca Smakówstało się, gardło odmówiło mi posłuszeństwa i Święta znów spędzam w łóżku. Na szczęście na pocieszenie mam cudowny prezent od Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany(...)jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka śmietany szczypta soli 0,5 opakowania cukru waniliowego Na wyłożenie: 0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego 1 opakowania
peggiwkuchnioznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba będzie się postarać. Obiecałam sobie, że od razu jak wrócę do domu, zacznę przygotowania do świąt. W moim wypadku, zaczynam od zera, nie mam nawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie(...)wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościBrzmi dziwnie? Miłością do wspólnych treningów rowerowych. Tym dzieliłam się z okazji Walentynek. Same Walentynki są dla mnie świętem zbędnym. Uważam, że jedynie nakręcają handel. Niemniej jednak każda okazja jest dobra, by sprawić komuś radość. Ja, mam nadzieję, że sprawiłam wielką. Ciasto: 500 g mąki 250 g słodziwa 4 jajka 250 ml mleka 200 g masła 2 łyżeczki proszku
KucharzycaDo czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw
Tajemnice SmakuDobry i prosty lukier to znakomity dodatek do ciast i deserów. Potrafi on znakomicie osłodzić życie i nada się wprost idealnie m.in. do polania bożonarodzeniowych pierniczków
Proste-przepisy.plNa świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawcześniej je zrobić bo znakomicie się mrożą. A jeszcze lepiej gdy zostaną po kolacji i można je sobie podsmażyć na oleju po świętach – pycha! PRZEPIS NA USZKA Z GRZYBAMI Składniki na uszka z grzybami: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej jasnej np tortowej szczypta soli 3 łyżki oleju ok 1 szkl bardzo ciepłej wody farsz: 20 dag suszonych
Dorota SmakujeNa świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta
Słodkie okruszkiKawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście. Dziś propozycja na prosty, pyszny obiad. Ja tak przygotowane kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście podaje zarówno do ziemniaków lub
Słodkie okruszkiWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że
Kate's KitchenDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało
Healthy food explorer