świąt bez sernika, więc proponuję Wam ten jest niezwykły z dodatkiem kajmaku. SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE Ciasto
słodki bratekMazurek to typowo wielkanocne ciasto. Musi mieć delikatny kruchy spód, być słodkie, a swoją dekoracją informować o świętach. Podaję przepis na mazurek upieczony w tradycyjny sposób czyli na żółtkach ugotowanych na twardo. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneŚwięta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową
Kubki smakudekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe! Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych
Rozpustne gotowaniewiosenna burza, oberwanie chmury, grzmoty i błyski. Działo się!!! Wypiłam wielki kubek kawy i zjadłam kawałek mazurka. Wiem, że do świąt jeszcze chwila ale zawsze mam problem w tym okresie... za dużo fajnych ciast do wypróbowania a na stole wielkanocnym i tak muszą wylądować te co zwykle :) Tak więc postanowiłam wypróbować ten szybki przepis z Moich Wypieków
Dzieje kuchennej Wiewiórynareszcie trochę wolnego. Od rana galopada.. A jutro goście, eh.. chyba sobie odpocznę po świętach. Jeszcze zaległy przepis na mazurek z pomadą śmietanową i migdałami. Składniki na ciasto: 50 0 g mąki krupczatki 250 g tłuszczu - najlepiej w proporcjach 1/3 margaryny, 1/3 masła, 1/3 smalcu 1 jako 3 żółtka 50 g cukru Pomada śmietanowa: 1 szklanka
Na słodko lub wytrawnieWiem, wiem, że po Świętach jesteście przejedzeni, ale ponoć na słodycze ma się drugi żołądek. Proponuję zatem ciasto, przy którym się zbytnio nie napracujecie. Keks wyszedł idealnie, nie za suchy i nie za słodki. Bajecznie kolorowy i aromatyczny :) Inspirację czerpałam z Małej cukierenki SKŁADNIKI: 500 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka
Kuchnia w opałachświątecznych smakołyków czy jak kto woli prezentów kulinarnych dostałam już jakiś czas temu wraz z pakietem niezbędnych kluczowych produktów (na szczęście)... Jeszcze święta nie nadeszły, a już kolejne Sylwestrowe zamówienia płyną..., a wytchnienia znikąd :) Żeby ciasto się udało na 100%, sięgnęłam po przepis Doroty, który tylko nieco zmodyfikowałam. Przekonała mnie jej rekomendacja dla tego keksu, a zwłaszcza fakt
Delicious Titbitsblat obficie smarujemy karmelem.Na sam wierzch polewamy również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą.Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.Pyszne! Co sądzicie?;-))Buuuuziaki!!!CO RAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!;-DDDD
SMYKWKUCHNIkońcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce przez ostatnie kilka tygodni :) Mój piernik już jest upieczony, przełożony powidłami i teraz grzecznie czeka do 23-go grudnia na oblanie czekoladą. Poniżej znajdziecie ZDJĘCIA Z DRUGIEGO ETAPU PRZYGOTOWAŃ. Po PEŁNY PRZEPIS oraz zdjęcia
My Culinary ArtZarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednoporcjowy serniko-makowiecinspiracja Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3 Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj.A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę
More food, love and dreamsWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikogóle zostawić nasz wypiek w spokoju. Będzie dobrze. Nie ma co się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi
zadanie-gotowanie