Święta w moim rodzinnym domu nie mogą się obejść bez tradycyjnego piernika. Ciasto na ten piernik dojrzewa przez kilka tygodni, a piernik po upieczeniu jest twardy i musi odstać, żeby był rozpływający się w ustach. Ponieważ ciasta jest zawsze sporo i po upieczeniu wychodzi całkiem pokaźny kawał piernika część ciasta można wykorzystać do przygotowania świątecznych pierników, których smak
Pełna LodówkaWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że
Kate's KitchenNiedawno moja młodsza córeczka obchodziła drugą rocznicę urodzin. Z okazji tego święta nie obyło się bez pyszności. Zawsze staram się, by mimo słodkości ciast było zdrowo, a przy okazji pysznie. Tort, który przygotowałam zaliczam do niezwykle udanych. Nasi goście stwierdzili, że był najlepszy z moich wszystkich dotychczasowych tortów urodzinowych. Spróbujcie! Podaję dwie wersje przepisu. Wersja rozszerona to opcja
Jeść, by żyć w zdrowiumajonezowe, nie tylko na Wielkanoc Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za
KucharzycaJuż za miesiąc Wielkanoc - na blog powraca zatem zakładka ze świątecznymi inspiracjami <3 Znajdziecie ją tu : KLIK! KLIK! KLIK! Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne RewelacjeCo szybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta w moim rodzinnym domu nie mogą się obejść bez tradycyjnego piernika. Ciasto na ten piernik dojrzewa przez kilka tygodni, a piernik po upieczeniu jest twardy i musi odstać, żeby był rozpływający się w ustach. Ponieważ ciasta jest zawsze sporo i po upieczeniu wychodzi całkiem pokaźny kawał piernika część ciasta można wykorzystać do przygotowania świątecznych pierników, których smak
Pełna LodówkaPaszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki Idealne do świątecznego czerwonego barszczu , wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli
Słodkie okruszkiWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy
Za drzwiami kuchnipięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii 4 jajka 120 g masła
Mienta blogDla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez
gutfutPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem
Kulinarne przygody GatityNa Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku
Smak mojego domu12.03.2018 Powoli zbliżamy się do świąt Wielkanocnych. Dzisiaj prezentuję świąteczne ciasteczka. Zdobienie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla naszych najmłodszych członków rodziny, do czego
gotuj ze mnądzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna
Ostra na Słodko