Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym
Bernika - moj kulinarny pamietnikpaździerniku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A skoro miałam ochotę ją zrobić i do świąt w sumie nie zostało za dużo czasu, to i takie fotografie. Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało. Jeżeli nie lubicie
Przepisy AleksandryWitam. Tak już z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam przepis na taką babkę. Wyszła naprawdę pyszna - puszysta, mięciutka i aromatyczna. I do tego szybka i bezproblemowa :) Polecam! Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju skórka otarta z połowy cytryny sok z połowy(...)najmniejszych obrotach. Cienką strużką wlać olej i zmiksować całość. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. 4. Formę na babkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. 5. Babkę można polukrować, polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Aninajcudowniejszy okres w roku, Święta Bożego Narodzenia. Czas kiedy spotykamy się z rodziną i najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu.Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować(...)naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki).W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania.Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami.C.D.N.Źródło: Moje wypieki
W mojej holenderskiej kuchniPyszny serniczek o piernikowym spodzie idealny na święta. Przepis dostałam od cioci, ta z kolei wyczytała go z jakiejś gazetki z przepisami, wart wypróbowania. Spód 15 dag mąki 5 dag cukru pudru 8 dag margaryny 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 2 żółtka łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiać mąkę, uformować(...)niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 6 dużych jajek 3/4 kostki masła 25 dag cukru pudru łyżka mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy olejek pomarańczowy Ser zemleć 3 razy. Utrzeć masło z cukrem
Kuchenne aromatyZdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia Dużo ciepła, dobroci i miłych chwil w rodzinnej atmosferze. Spełnienia planów i samych sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku. składniki na ciasto: 300 g miodu 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 1 torebka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 – 650 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniazwiązane z przygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość spróbuję omówić oddzielnie dla różnych rodzajów ciast, i w ten sposób powstanie mini-cykl z poradami. Brzmi ambitnie, prawda? Zatem miejmy nadzieję, że skoro już o tym napisałam to uda mi się tą obietnicę spełnić jeszcze przed świętami (w razie czego(...)wielu z Was zapewne przedstawione porady nie są niczym nowym, dlatego też te porady kieruję w szczególności do osób początkujących. Bardziej zaawansowanych proszę o wyrozumiałość :) A więc zaczynamy: Przygotowując ciasto powinniśmy ściśle trzymać się przepisu - tym bardziej, jeśli nie mamy doświadczenia w wypiekach - ciasta są specyficzne i nawet jedna rzecz zrobiona inaczej (np. inna kolejność dodawania składników) może spowodować powstanie
psgotujemyciężkie, jak najlepszej jakości jedwab. To wszystko, dzięki maślance i dokładnemu miksowaniu składników na jak najniższych obrotach, co w przypadku tego ciasta jest bardzo ważnym elementem. Nie za słodkie, pokryte serową masą. Wspaniałe na większe przyjęcia, czy okazje :) Święto Zakochanych może być jedną z nich! Ten całkiem wytworny wypiek na pewno zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaświąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików. Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby(...)wpisie nie będę Cie namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki
SMYKWKUCHNIproponuję Wam coś naprawdę pysznego. Słodki sernik Oreo zagościł u nas na Święta. Jest idealny dla sernikomaniaków, czyt. dla dla mnie ; ) Miękki, wilgotny sernik, zero „tępego odczucia” na języku. Oreo idealnie zmiękczone, pod wpływem masy serowej. Całość ukryta w podwójnie czekoladowym skarbcu: czekoladowe kruche ciasto i czekoladowa polewa. Mniam!!! – oto mój komentarz ; ) Blacha
Domowe ciastaCześć :)Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :)Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :) Bardzo smaczne ciasto! :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmakowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki AsiMimo, że za oknem śnieg i mróz, niedługo będą Święta Wielkanocne i taka babka na pewno znajdzie się na stole ..Polecam , nie tylko na Święta.Przepis pochodzi stąd. 2 ,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru 20 dag miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 10 dag mlecznej czekolady 5 jajek 2 łyżeczki proszku(...)Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Kolejno dodawać po jednym jajku i miksować, aż składniki się połączą. Następnie do ciasta stopniowo dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać wierzch
Moje domowe kucharzenieWszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia w dniu Waszego Święta :) Składniki: placek I - 7 jajek - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki placek II - 250 g grubo zmielonych orzechów włoskich - 5 białek - 150 g cukru kryształu - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Do ubitych białek dodajemy partiami żółtka oraz kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi
Zainspirowana w kuchni