mazurki snikersy, niby to samo, ale dla przełamanie słodyczy dodawano słone orzeszki; pomyślałam, że to coś dla mnie! Na święta nie zdążyłam, ale tak teraz, bez okazji i owszem. Zrobiłam bez korzystania z jakiegoś konkretnego przepisu, na cieście kruchym, które piekłam już nie raz, przy okazji robienia innych ciast. I powiem tak: pycha! Wciąż bardzo słodkie, ale słony
6nieboMakowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła
Pyry na Gazkonsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)manny Kruszonka: 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 50 g schłodzonego masła Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito
Kuchnia MagdaLenykonsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)manny Kruszonka: 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 50 g schłodzonego masła Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito
Kuchnia MagdaLenymoże jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Od razu pokazuje jakie święta właśnie nadeszły. Wersji jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna(...)Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna! Smacznych Świąt Wam życzę!:) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy
Zasmakuj Kuchnirządzi się swoimi prawami i nic na to nie poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-) W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-) Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto leśny mech. Zrobiłam je w troszkę innej wersji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś proponuję przepis na kolejne ciasto z serii " ciasto na niedzielę " - tym razem murzynek piernikowy . Bardzo proste ciasto z keksówki , z dodatkiem przyprawy piernikowej , pachnie tak niesamowicie, że zwykłą niedzielę zamienia w święto . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach 27cm x 8cm mierząc od spodu): 250 g masła pół szklanki
Kawa z mlekiemKochani dziś obiecany post, piernik staropolski krok po kroku. Przepis na ciasto podałam Wam już wcześniej, ponieważ musi poleżakować w lodówce około 5-6 tygodni a na kilka dni przed świętami należy go upiec. Piernik jest przepyszny, miękki, pulchny, o wyraźnym korzennym smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuję go już kilka lat i zawsze szybko znika(...)stołu. Przepis na ciasto na piernik staropolski tutaj . Ciasto po wymieszaniu jest dość luźne, ale kiedy odpocznie swoje w lodówce staje się zwarte i elastyczne, można je swobodnie rozwałkować. Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości
Zrób to smacznienaszej rodzinie. Podobnie śledzie. I choć na to nie mamy żadnego wpływu, bo wolimy spokój niż rodzinną awanturę przed świętami, to przynajmniej własne zakupy staramy się zaplanować z głową. W tym roku przygotowałam tylko dwa ciasta. Te, które najbardziej lubimy. Niewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam(...)dostały nowe życie w postaci takich oto pyszności :) P.S. O poświątecznej żywności w tym roku mówiłam wyjątkowo dużo. Można nawet powiedzieć, że wyskakiwałam niektórym z lodówki ;) w drugi dzień świąt dla TVP Opole , można zobaczyć TUTAJ , wczoraj dla Nowej Trybuny Opolskiej , można poczytać TUTAJ . w czwartek o 9.00 rano - audycja na żywo w Radio Opole . Będą babskie pogaduszki
bistro mamastało się, gardło odmówiło mi posłuszeństwa i Święta znów spędzam w łóżku. Na szczęście na pocieszenie mam cudowny prezent od Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany(...)jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka śmietany szczypta soli 0,5 opakowania cukru waniliowego Na wyłożenie: 0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego 1 opakowania
peggiwkuchnioznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba będzie się postarać. Obiecałam sobie, że od razu jak wrócę do domu, zacznę przygotowania do świąt. W moim wypadku, zaczynam od zera, nie mam nawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie(...)wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościBrzmi dziwnie? Miłością do wspólnych treningów rowerowych. Tym dzieliłam się z okazji Walentynek. Same Walentynki są dla mnie świętem zbędnym. Uważam, że jedynie nakręcają handel. Niemniej jednak każda okazja jest dobra, by sprawić komuś radość. Ja, mam nadzieję, że sprawiłam wielką. Ciasto: 500 g mąki 250 g słodziwa 4 jajka 250 ml mleka 200 g masła 2 łyżeczki proszku
KucharzycaDo czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw
Tajemnice SmakuDobry i prosty lukier to znakomity dodatek do ciast i deserów. Potrafi on znakomicie osłodzić życie i nada się wprost idealnie m.in. do polania bożonarodzeniowych pierniczków
Proste-przepisy.plNa świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawcześniej je zrobić bo znakomicie się mrożą. A jeszcze lepiej gdy zostaną po kolacji i można je sobie podsmażyć na oleju po świętach – pycha! PRZEPIS NA USZKA Z GRZYBAMI Składniki na uszka z grzybami: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej jasnej np tortowej szczypta soli 3 łyżki oleju ok 1 szkl bardzo ciepłej wody farsz: 20 dag suszonych
Dorota SmakujeNa świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta
Słodkie okruszkiKawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście. Dziś propozycja na prosty, pyszny obiad. Ja tak przygotowane kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście podaje zarówno do ziemniaków lub
Słodkie okruszkiWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że
Kate's KitchenDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało
Healthy food explorerWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że
Kate's KitchenNiedawno moja młodsza córeczka obchodziła drugą rocznicę urodzin. Z okazji tego święta nie obyło się bez pyszności. Zawsze staram się, by mimo słodkości ciast było zdrowo, a przy okazji pysznie. Tort, który przygotowałam zaliczam do niezwykle udanych. Nasi goście stwierdzili, że był najlepszy z moich wszystkich dotychczasowych tortów urodzinowych. Spróbujcie! Podaję dwie wersje przepisu. Wersja rozszerona to opcja
Jeść, by żyć w zdrowiumajonezowe, nie tylko na Wielkanoc Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za
KucharzycaJuż za miesiąc Wielkanoc - na blog powraca zatem zakładka ze świątecznymi inspiracjami <3 Znajdziecie ją tu : KLIK! KLIK! KLIK! Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne RewelacjeCo szybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka
Bernika - moj kulinarny pamietnikPaszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki Idealne do świątecznego czerwonego barszczu , wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli
Słodkie okruszkiWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy
Za drzwiami kuchnipięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii 4 jajka 120 g masła
Mienta blogDla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez
gutfutPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem
Kulinarne przygody GatityNa Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku
Smak mojego domu12.03.2018 Powoli zbliżamy się do świąt Wielkanocnych. Dzisiaj prezentuję świąteczne ciasteczka. Zdobienie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla naszych najmłodszych członków rodziny, do czego
gotuj ze mnądzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna
Ostra na SłodkoKochani z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym Wam życzyć samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, w domu przepełnionym ciepłem i miłością. Aby wokół unosił
Smakołyki Asiwyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek. Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchniaPrzepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany 1/3 szklanki oleju 1/2
Mango PapajaChoinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie(...)nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu w przygotowanie świąt ;) Zresztą nic nie smakuje tak dobrze, jak coś co latorośl przygotowała sama. Prawda? :) Składniki: ciasto francuskie nutella ulubiony dżem jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Płat ciasta francuskiego złożyć na pół, następnie wyciąć dwa trójkąty równoramienne
zadanie-gotowaniePięknie prezentujące się, zimowe ciasto z żurawiną. Kwaśne owoce są świetnym dodatkiem, który równoważy słodkość bezy. Tarta idealna do porannej kawy lub jako ciasto deserowe na
Czekoladowa muffinkaZapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam
Gotuję Testujębardzo kruchutkie, do tego orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki 200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka Dodatkowo
My sweet a lifeMasa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody
Kulinarne Fantazje MarioliSerniki jadamy w różnych wersjach. Często mamy swoje ulubione, co nie znaczy, że nie warto popróbować czegoś innego. Dla mnie sernik z musem malinowym, który prezentowałam
W kuchennym oknie EwyDzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne, tradycyjne rogale, po które sięgamy zazwyczaj raz do roku. 11. listopada, Narodowe Święto Niepodległości, ale również, w okolicznych obszarach Wielkopolski, Dzień Świętego Marcina. Z okazji tego dnia, poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami. Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi
TrufelkowoŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to
Kuchenne WariacjePodczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć sernika, zamiast zwykłego na kruchym cieście, proponuję Wam przygotowanie efektownego sernika w formie szachownicy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rewelacyjnie smakuje. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka o wym. 24x40 cm) 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu, 1 szkl. mleka, 2 jajka, 1/2 margaryny, 1 łyżeczka
słodki bratekdobry początek chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kokosanki.Ciastka te goszczą u mnie przeważnie na święta.W prawdzie są trochę pracochłonne,ale uważam że warto.Z jednej blaszki ciasta wychodzi dość dużo ciastek,a przede wszystkim długo pozostają świeże. Składniki na ciasto : 2 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Agusiowe smakołykiBabka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi
Smakołyki BerenikiWpadła gruszka do fartuszka… Skoro już wpadła, grzechem byłoby nie... Artykuł WYKWINTNA TARTA Z GRUSZKAMI I WANILIĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEPrzepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem. Czytaj
Czekoladowa muffinkarzeczach od nich TUTAJ -stylowe kubki termiczne jakich nie dostaniesz nigdzie indziej, TUTAJ -"podpisany" męski portfel skórzany i jeszcze TUTAJ -szklana patera na ciasto). Dlaczego piszę Ci o tym właśnie teraz? Bo zbliżają się Walentynki! Święto celebrowania i okazywania maksimum miłości i czułości. Wiadomo, że zakochanym jest się nie tylko 14 lutego, a okazywać sobie miłość i troskę należy
Kolorowy PrzepisownikNasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim
Moja Delicjacukrem perlistym (ew. po upieczeniu posypać cukrem pudrem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Przypominam; trwa facebookowa akcja "Ciasto na niedzielę - wypieki na 3 króli ". Inne, tradycyjne wypieki związane ze Świętem Trzech Króli znajdziecie u : : Bożena , Ania , Gosia , Doroty , no i jeszcze moje wczorajsze szczodraki z kapustą i boczkiem
6nieboSylwester zbliża się wielkimi krokami. Przez ostatnie wyjazdowe Święta trochę zaniedbałam naszego Młynka :( Na szczęście już wracam i postaram się to nadrobić. Pierwszą
Niezły MłynekDziś proponuję pyszne ciasto „nakrapiane” rumem. Ilość alkoholu zależy tylko i wyłącznie od Was. Osobiście doskonale pamiętam, że gdy lata temu robiła go moja
Smaki Na TalerzuTakie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę
Bajeczna KuchniaZa typowym piernikiem bez nadzienia średnio przepadam, ale znalazłam przepis na tradycyjny piernik z Yorkshire, który różni się od tego nam znanego tym, że jest miękki
greenscarfAbym zawsze mogła do nich wracać. By nie uległy zapomnieniu w ludzkiej pamięci... Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek ( klik ). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :) Składniki: 125 g masła 50 g cukru pudru
My simple kitchentłuszczu, czy węglowodanów. Otóż ułatwię Wam zadanie i odpowiem. Moim zdaniem, każdy z nas ma prawo na chwilę słabości, czy też na celebrowanie świąt, swoich urodzin lub innych uroczystości przy kawałku pysznego, nie-dietetycznego ciasta. Wszystko jest dla ludzi, a każdemu z nas należy się czerpanie przyjemności z jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku i z umiarem :). Książka Doroty
Be Fit Be StrongPiernik na Guinnessie czyli fantastycznym ciemnym piwie irlandzkim przenosi pierniki na zupełnie inny poziom. Głęboki smak i kolor piernika na Guinnessie sprawiają, że prawdopodobnie innego nie
Pociąg Do KuchniDziś przedstawiam doskonały pomysł na pyszne, świąteczne brownie, które z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich. Bo kto nie lubi brownie? A to jest dodatkowo wzbogacone o korzenną
karmelowyRożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego
Kuchcik gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w
Marta GotujeUlubiony placek mojego dzieciństwa. Sumiennie co roku kiedy mama pytała co mi upiec na święta odpowiadałam Czeski! Sentyment pozostaje i dalej jest to wg. mnie najlepsze ciasto z kremem. Czytaj więcej
Biały fartuszekpotrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania
Pysznosci Babci BasiCiasto , które doskonale smakuje i przyciąga swoim wyglądem. Polecam na długi weekend. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru
W kuchennym oknie EwyRzadko piekę mazurki na święta. Zazwyczaj muszę zjeść je sama bo nie ma chętnych. Z tym ciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy a na zbliżającą się Wielkanoc upiekę raz jeszcze. Słodka masa, która pysznie chrupie, aromatyczny, maślany spód. Czego chcieć więcej??? Przepis znaleziony u Liski . Szybki mazurek z migdalami ciasto: 90 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej WiewióryBabka cytrynowa Babka piaskowa waniliowo-kakaowa Babka bananowa Fale Dunaju Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym
Passions hobbies lifeProdukty Potrzebne; Mąka Pszenna extra typ 405 lub 450 - 1 kg Miód- 6 łyżek stołowych Cukier- 1 szklanka 330ml masło - 200 gram jajka- 2 sztuki
pichcisztoObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego
Moja DelicjaWitam serdecznie Propozycja na pyszne pierniczki , są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia Gotujemoje dzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;) Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno
kolorowotorcikowoPleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu
Mango Papajasmak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany
Słodka Kraina WypiekówA gdy goście ciasto zjedzą, a Ty nie masz już czym poczęstować gości ten szybki przepis pomoże Ci nie wpaść
AZgotuj!To bardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja
AZgotuj!„Jabłko, symbol drzewa rajskiego i nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Dawniej wieszane na choince, miało zapewnić zdrowie do późnej starości. Wyhodowano nawet specjalną odmianę ozdobnych
Wiem co jemTrudno mi się do tego przyznać, ale chyba uzależniłam się od masy makowej;p zaczęło się już przed wigilią gdy zmieliłam mak i dosładzałam go miodem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy
Za drzwiami kuchniMazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne
karmelowyCiasto: 50 dkg mąki 25 dkg masła 20 dkg cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek
kuchcikowniaPrzepis bardzo prosty – jak mówi mama – wymyślony przez nią. Jeśli potrzebujemy szybko coś upiec, bo wpaść do nas mają goście, to przepis ten nada
kuchcikowniaBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis
Gosia gotujeTen sernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistycznia czyli Święto Trzech Króli i dzień w którym stałam się królową... W naszym kraju wszyscy się cieszą, bo jest to dzień wolny od pracy. We Francji ludzie nie są zwolnieni ze swoich obowiązków, ale umilają sobie ten czas słodkim przysmakiem. Tradycją jest kupowanie (bądź pieczenie) ciasta Trzech Króli. Można je znaleźć tydzień wcześniej w każdym sklepie, bądź zakupić
Kitchens Alphabet