Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka
Basia w kuchniCoraz bliżej Święta, a co za tym idzie szykujemy się do pieczenia aromatycznych ciast, pierniczków i pierników. Do tych wypieków będzie nam potrzebna korzenna mieszanka przypraw.W sklepach jest sporo gotowych mieszanek do piernika, ale ja wolę zrobić swoją domową. Nie potrzebuję dodatkowych składników postaci mąki pszennej, cukru, uzupełniaczy czy innych zapychaczy
Kulinarne przygody Gatityszczęście wszystko co sobie zaplanowałam to udało się zrobić. Dlatego teraz mam chwilę na sprawy blogowe. Jeszcze jutro wrzucę przepisy na ciasta i dania świąteczne. A później w pierwszy i drugi dzień świąt w godzinach lekko wieczornych zapraszam Was na wpisy o Bożonarodzeniowych Jarmarkach. Teraz już przechodzę do zdjęć! pomysł na bułki mojego S :* taka pierdółka
Magiczne Życie Martypełni. Wspólnie z przyjaciółmi pewnego wieczoru, przy domowej nalewce przerobiłybyśmy kilogramy ciasta na setki pierniczków czekoladowych, które trafią w ręce naszych najbliższych. Dzielę się nimi na potęgę by umilić ten przedświąteczny czas moim bliskim i wnieść świąteczną atmosferę tam gdzie jej jeszcze nie ma. Bo Święta to nie tylko te trzy dni a cały okres adwentu, który(...)przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz rozpuszczone składniki, startą skórkę z pomarańczy, sól. Mieszam łyżką lub mikserem ciasto do uzyskania jednolitej masy, Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam
Mango PapajaSernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)kuchni. Może dlatego, że chcę żeby te Święta były dla mnie po prostu spokojniejsze. Już teraz delektuję się korzennymi słodkościami, które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją
Fabryka pomysłówświęta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam to co miałam pod ręką i to był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :)opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )2 łyżki mela4 łyżki dobrej jakości masy makowej2 łyżki kandyzowanej skórki
Mienta blogCiasto, którego nie jemy, i nie pieczemy na co dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt(...)masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zagotowujemy szklankę mleka. W 1/3 szklanki mleka
mojewypiekiinietylkoCześć łakomczuchy! Jutro moje ulubione święto w roku, więc czas na ostatni przepis w tłustoczwartkowych klimatach. :) Zrobione kilka dni temu Cronuty trochę mnie zawiodły. Dlatego też dziś, czując niedosyt smażonych wspaniałości, nabrałem ochoty na klasyczne polskie pączuchy z różą. Delikatne, pachnące i wprost rozpływające się w ustach. Mmmm... Są po prostu bezkonkurencyjne, a kupne pączki z najznamienitszych cukierni(...)mąki 1 łyżka cukru Drożdże pokrusz i dodaj do mleka. Następnie wsyp cukier oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Składniki na ciasto: 800-900 g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 3 całe jajka 100 g roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka
Food Squarekwestii smaku” – Kukułeczkę. Kiedy je robiłam, wiedziałam, że to jeden z tych wypieków, do których na pewno kiedyś wrócę. Ciasto jest przepyszne i niezwykle okazale się prezentuje. Doskonale sprawdzi się na wszystkich uroczystościach, także podczas zbliżających się świąt. To co? Może kawałeczek? Składniki: • 6 jajek • 200 g cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego • 60 g mąki pszennej • 120 g mąki(...)ziemniaczanej • 2 łyżki kakao + do posypania po cieście • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 125 ml zaparzonej kawy • 125 ml wódki • 300 g czekolady deserowej • 1 litr śmietany kremówki 36% z kartonika (bardzo zimnej) • 4 łyżki cukru pudru • 150 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać trzepaczką rózgową ze 150 ml zimnej wody, cukrem
W mojej kuchniKRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają ze stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują. Są bardzo proste do zrobienia! Ciasto: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika
SMYKWKUCHNIposypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych
zadanie-gotowaniewiem jak Wy, ale my uwielbiamy chałwę. Na święta postanowiliśmy zrobić wariację dobrze wszystkim znanego sernika z naszym smakołykiem. W taki sposób powstał pyszny sernik. W roli głównej wystąpił jednak nie ser, a chałwa. 1,5 h 15 składniki: spód: 200 dag herbatników lub ciastek korzennych 70 dag masła masa serowa: 900 dag sera białego tłustego(...)serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dolnej półce piekarnika układamy garnek z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Następnie, po jego wystygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego! Ania
Ania i Marcin gotująwykonać w ostatniej chwili jest akurat korzystne. Ciasto nie jest skomplikowane. Placki smakują jak dobre herbatniki. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto warstwą kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Polecam upiec nie tylko na Święta, ale i inne okazje np. zbliżającą się majówkę? Miodownik Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 10-15 min. | Blacha(...)20x30 cm lub śr. 28 cm Ciasto 450–500 g mąki (3 szkl.) 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki (czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego
coolinarnastrefa.blogspot.comdocierające do wszystkich zakamarków domu. Okazuje się, że zapachy które towarzyszą przyjemnym przeżyciom, takim jak Święta Bożego Narodzenia, głęboko zapisują się w naszej pamięci. Dlatego umowny zapach świąt tak silnie działa, że dorośli ludzie pod jego wpływem powracają do przeżyć z dzieciństwa i bardziej odczuwają świąteczną atmosferę. Wśród świątecznych zapachów nie może zabraknąć zapachu korzennych przypraw używanych(...)cenią sobie nieskomplikowane wypieki "na szybko" , mam przepis na bardzo udany, wilgotny piernik na powidłach śliwkowych. Jest to ostatni przepis w tym roku, życzę więc Wam Kochani wesołych Świąt i samych wspaniałości, nie tylko na świątecznym stole. A Nowy Rok niech nam wszystkim obfituje we wspaniałe smaki, zapachy i doświadczenia:)* Składniki: 350 g mąki pszennej 75 g cukru pudru
Smakowity Blog Kulinarny