ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:223/679)

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 148

Porwałam się z motyką na słońce. Dlaczego? Przed świętami spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne

Niespełnione zdolności kulinarne
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 385

Panowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza

Słodkie Przyjemności
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 176

urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności politycznej. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub według  tego przepisu ) marmolada śliwkowa  cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach

zadanie-gotowanie
Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa 155

cieście pojawiły się ok 1330 roku, początkowo było to proste ciasto z mąki, wody, drożdży i oleju, jednak z czasem przepis został wzbogacony o suszone i kandyzowane owoce, rodzynki moczone w rumie, orzechy, marcepan. W niektórych regionach Niemiec stollen wypiekany jest we wrześniu i przechowywany aż do Świąt Bożego Narodzenia. Kształt strucli ma przypominać zawinięte w pieluchy Boże Dziecię(...)stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie nam więcej czasu na inne

Obiad gotowy
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 161

orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 1/2 kostki drożdży – 1/3 kubka mleka roślinnego (kokosowe z alpro

Szybko Tanio Smacznie
Kolorowa sałatka z tortellini 361

dania obiadowe. I choć na ciasta pomysłów wiele, to nie mam dla kogo piec:) Sama nie przejem blachy ciasta, a Mąż nie chce mi pomóc :D A czy Wy macie jeszcze miejsce w brzuchach na cokolwiek, czy w święta skutecznie się "zapchaliście " ?! Bo mam dla Was coś dobrego...  Tą pyszną sałatkę z dodatkiem tortellini i kurczaka zrobiłam

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z sercem 166

środku. Kiedy tylko je zobaczyłam (a było to już dość dawno) postanowiłam, że kiedyś je na pewno upiekę. A święto zakochanych stanowi ku temu doskonały pretekst. Lecz przecież nie tylko Walentynki są okazją do popełnienia tego wypieku. Równie dobrze ciasto nadaje się np. na Dzień Matki czy Dzień Babci. Piękne w swej prostocie. I wcale nie trudne w przygotowaniu

My simple kitchen
Babka snickers 1975

polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickersPRZEPISTemperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 228

Wilgotna r olada stworzona na wzór nadzienia z tradycyjnych Rogali Marcińskich popularn ych szczególnie w Poznaniu, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Drożd żow e , rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego

Słodka Strona
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 327

słodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe(...)otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier

Świat Ciasta
Sernik na bananowym spodzie + życzenia 141

Dziś siedzę w domu i gotuję więc mogę zasypać Was przepisami, to już trzeci i na tym zaprzestaję ;) Dodatkowo chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsza życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych: Miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr, zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze. Pracy, która pomaga żyć. Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie(...)dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy  tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia  przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy  pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut  w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę  dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 368

już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka. Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po jego dokładkę(...)wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mak – 1 szkl * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM: * mleko

Ostra na Słodko
Sernik Snickers. 182

temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego bloga życzymy spokojnych, radosnych chwil spędzonych z najbliższymi. Składniki: Spód: 150 g herbatników 30 g masła Ciasto: 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego) 3/4 szkl. cukru 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Wierzch:  kajmak

zadanie-gotowanie
Kostki nadziane 202

Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne  bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra

Moje domowe kucharzenie
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 130

Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen

Korniszonki