Składniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 9 jajek, 1
Aga w kuchniWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem(...)rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie
Kto ugości moich gości?Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem(...)typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków:) W szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce wytrzymają do Świąt i będziecie mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl. Polecam!SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonyRozmowy przy kawie należą do ulubionych. Człowiek czuje się odprężony i zadowoly z życia. Kubek gorącej kawy, a do tego pyszne ciasto i jestem w siódmym niebie zwłaszcza w styczniu. Ciężko wrócić do pracy po świętach. Długie wieczory z rodziną, biesiady przy zastanowionym stole, reflekcje na temat kończącego się roku… Wszyscy co czytają mój blog wiedzą za pewne(...)wysiłek nie poszły na marne. Pracuję na uniwersytecie w grupie zajmującej się badaniami nad galektyną -3. Biolog i kucharka w jednej osobie. Oczywiście zgodziłam się na wywiad. Upiekłam ciasto, bo była moja kolejka i tak przy kawie rozmawiałyśmy na temat mojej kulinarnej pasji. Bloguję również po szwedzku. Właściwie blogowanie zaczęłam po szwedzku. Za namową rodziny kilka lat później zaczęłam blogować
codojedzeniaSzybkie faworki z piekarnika są niedrogie i bardzo łatwe do zrobienia - przepis idealny na co dzień i od święta! Faworki - idealny przepis, kiedy na przygotowanie czegoś na słodko masz dosłownie kilka chwil! Ten przepis na faworki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i właściwie nie da się go zepsuć. Są pyszne i dają dużo radości
Moja Książka Kucharskajajka i sól i krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ja użyłam miksera z hakiem. Miksuj przez 3 minuty, następnie dodawaj po kawałku miękkie masło. Miksuj conajmniej 10 minut. Ciasto będzie dosyć klejące ale takie ma być. Przygotuj miskę o pojemności 1 l i posmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto do miski, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki(...)drugi dzień przygotuj foremkę do pieczenia, posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj 10 kulek. Ułóż kulki ciasta w foremce w dwóch rzędach. Przykryj foremkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyrośniętą brioszkę posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstaw do piekarnika
codojedzeniabardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Z pewnością zachwyci Waszych gości wyglądem, ale przede wszystkim smakiem! W Święta wyszła tak świetna, że koniecznie trzeba było upiec ją kolejny raz. Przepis pochodzi z bloga Kasi. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 kostki masła 6 dużych żółtek
Pasja SmakuUwielbiam desery z jabłkami w roli głównej. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą). Deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny
Słodkie okruszkipotrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej
Ola la LCHFUrodziny to bardzo ważne wydarzenie w życiu każdego dziecka! Moje dzieci traktują swoje urodziny jako wielkie święto i czekają na kolejne już dzień po nich Tort to niesamowity atrybut każdego solenizanta w mojej rodzinie. Zamówienia kierowane do mnie na to urodzinowe ciasto są zwykle na długo długo przed tym ważnym dniem i jeszcze potem przegadywane kilkukrotnie, ciągle uzgadniane i dopracowywane
Dorota Smakujewaniliowymi i masłem orzechowym. Bo co może być lepszego od połączenia lekko słonego masła, z kruchymi babeczkami, słodkimi lodami i puszystą śmietanką? Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami!Składniki:Kukurydziane kruche ciasto300 g mąki kukurydzianej150 g masła2(...)małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ekstrakt i całość szybko zagniatamy tworząc niewielkie okruszki które wsypujemy do metalowych foremek na tartaletki. Ciasto lekko zagniatamy opuszkami palców i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy domowe
Słodkie Przyjemnościjest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 4 jajka 250 g mąki(...)Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę na babkę posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej ciasto, umieszczając w połowie wysokości marcepanowe kartofelki. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 30 minut
Food Squaretygodniowej przerwie wywołaną nie tyle przygotowaniami do Świąt co przerwą w dostępie do internetu, wróciliśmy. Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik
Smaki Brazyliibliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów można wziąć orzechy
dolcevitainmykitchenpieczenie pierniczków. Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta?:) Cóż to za święta bez piernika? Wprawdzie u mnie od kilku lat na stole króluje piernik staropolski, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. I z takiej mojej inwencji twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną masą porzeczkową, która doskonale
My simple kitchen