ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:250/679)

Sernik Izaura 152

murzynka z delikatną, wilgotną i bardzo puszystą masą serową. Całość wieńczy szybka polewa czekoladowa (sporządzona z pozostawionej masy kakaowej). Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, czy imieniny. Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie. Gorąco polecam! Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości(...)ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik). Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa

Krokusowy Dom
SERNIK GOTOWANY , Z KARMELEM I ORZECHAMI 454

prosi , kiedy ma smaka na słodkości.Dziś mam dla Was kolejny przepis na  sernik , ale taki , którego jeszcze nigdy tu nie było – sernik gotowany.Jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta , ale nie tylko – robi się go błyskawicznie , nie wymaga pieczenia , a składniki dostępne są w każdym sklepie.Zachwyca nie tylko smakiem , ale i wyglądem.Czyż nie cieknie(...)patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest ta strona

Ostra na Słodko
Pierniczki przekładane 2017 179

niestety nie mam takich umiejętności i cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację. Przepis na składane pierniki pochodzi

To co kocham
Pierniczki w czekoladowych sweterkach 73

Pierniczki sweterkowe Święta tuż tuż, więc najwyższy czas pomyśleć o pierniczkach. Podsyłam więc dziś świetny przepis na pyszne, pulchne i mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki w pięknych czekoladowych sweterkach. Ozdabianie jest bardzo proste, wystarczy roztopić dwie kontrastujące kolorem czekolady i rozmazać je efektownie za pomocą małej wykałaczki na naszych świątecznych ciasteczkach. Nawet jeśli wzór wyjdzie nam nierówny(...)delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje *** *** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie

Blog z Apetytem
KETO MAZUREK (keto, LCHF, paleo, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 310

mnie znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto

Ola la LCHF
Mazurek z lemon curd i polewą 138

Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta!  Składniki: 200 gram mąki pszennej  120 gram masła  2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany  szczypta soli  2 łyżki cukru pudru  Lemon curd: sok z 1 cytryny  3 żółtka(...)łyżka wody  1 łyżka kakao  1 łyżka cukru  migdały w płatkach  Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód.  Żółtka i cukier mieszam

Mango Papaja
Keks najłatwiejszy 95

dzięki obtoczeniu ich w mące. Najlepszy jest po 2-3 dniach. Ja piekę więcej i zamrażam, bo wtedy według mnie jest najsmaczniejszy, a przed świętami jest więcej czasu na inne dania. Składniki: • 250 g mąki pszennej • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 4 łyżki mleka(...)proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu keks zapakować

To co kocham
Pizza na ziołowym cienkim cieście (z szynką, papryką i pieczarkami). Przepis na dwie pizze 30 cm. 234

Uwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie

Słodkie okruszki
NIEMIECKIE PIERNICZKI 94

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 94

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
KAPUŚNIACZKI 337

Zapraszam Was na sprawdzony przepis na kapuśniaczki. Bez tych drożdżowych bułeczek nafaszerowanych kapustą kiszoną i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Od kiedy upiekłam je, naście lat

Pieguskowa Kuchnia
Placki z selera 105

będę się przejadać i podjadać pomiędzy posiłkami. Spróbuję tylko po jednym kawałku każdego ciasta (u mnie piecze się zazwyczaj 3 ciasta – sernik, makowiec oraz miodownik lub piernik). I nie będę jeść słodyczy. I w efekcie wychodzi jak zwykle – kończę święta z przepełnionym brzuchem, brakiem sił i energii na cokolwiek. Czuję się jak balon przepełniony powietrzem, taki(...)miski. Do startego selera wbij jajko, dodaj wodę, otręby, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj np. z sosem czosnkowym. Smacznego     Artykuł Placki z selera pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem 118

Już bardzo dawno nie robiłam żadnych pralinek. I tak sobie pomyślałam, że Święta Bożego Narodzenia, to najlepszy czas na przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich

Świat Ciasta
Ciasteczka warszawskie 156

Przyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka(...)składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi

Świat Ciasta
Bakaliowe przekąski od BAKEO 122

Święta tuż, tuż i każdy z nas zaczyna się zastanawiać czym obdarować najbliższe nam osoby. Oczywiście standardowo można sięgnąć po jakąś klasyczną bombonierkę ale

Candy Pandas