ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:707/2544)

kruche babeczki z bezą i rabarbarem 158

których uczestniczą dzieci. Kruche babeczki nadziewane rabarbarem, przykryte słodką bezą są doskonałą alternatywą dla, bardziej tradycyjnego w formie, ciasta. A połączenie rabarbaru i delikatnej, chrupiącej bezy... sprawdza się zawsze :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany   1 kg rabarbaru 1/2 szklanki(...)pudru wykonanie: Rabarbar obieram, kroję na kawałki, zasypuję 1/2 szkl. cukru i odstawiam do lodówki, żeby puścił sok. Mąkę, cukier, masło, wanilię, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka łączę i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wyklejam foremki do babeczek (często piekę też babeczki w metalowej formie na muffinki). Na cieście rozkładam odsączony z soku rabarbar. Białka ubijam na sztywno

babka w formie
sernik w bezie 1114

Ciasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik  250 g cukru(...)końcu wiórki kokosowe. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia o wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Wyłożyć na nie ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć do 100*C i piec pół godziny. Wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada bezowa 153

zrobieniu kruchego ciasta zostają białka? Bezę :D Ale przecież Pavlovą już umiem, wieniec też już był, to pora na roladę bezową. Dla mnie to ciasto jest stanowczo za słodkie, więc pewnie powtórka będzie nieprędko. Ale jeśli ktoś lubi bezy i takie słodkie ciasta to wcale nie taki diabeł straszny i udało się zawinąć przy pierwszym podejściu. Takie ciasto świetnie pasuje(...)wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozkładamy zachowując 1 cm odległości od brzegu, bo w trakcie pieczenia ona wypełni tę przestrzeń. Pieczemy 20-25 minut.  Wyciągamy bezę z piekarnika dajemy jej 3 minuty na ostygnięcie. Przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i obracamy tak, żeby się nie połamała. Odklejamy delikatnie papier do pieczenia ze spodu ciasta. Pozostawiamy do całkowitego

Emskie Smaki
Makowiec drożdżowy 1619

masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka 30 g drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła(...)ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Marysieńka 102

jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół.  Beza orzechowa : Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać drobno(...)pokrojone orzechy oraz mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Beze wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 30 min.  Krem: 400 ml mleka nastawić na palnik wraz z cukrem, do pozostałego mleka dodać żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, najlepiej użyć blendera

kulinarne odsłony pati
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 147

Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał(...)pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciastoCiasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyczkami do pieczenia. Podpiec spód w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK JAPOŃSKI 1993

delikatnie mieszamy (ręcznie lub na najniższych obrotach miksera). Ważne, by dokładnie połączyć obydwie masy. Formę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki) tak, by papier wystawał ponad formę (sernik mocno wyrasta). Z zewnątrz dokładnie zawijamy w folię aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę wstawiamy w większą blaszkę. Do przygotowanej w ten sposób formy przelewamy masę serową, wyrównujemy(...)wlewamy wrzątek tak, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 135*C i pieczemy jeszcze ok.45 minut.  Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Podajemy obficie oprószone (ciasto raczej mało słodkie) mielonym ksylitolem

Smaczne Zdrowe
Sernik krówkowy 394

twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI   1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy

My Culinary Art
1466. Babka z jabłkami 195

Proste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a

Moje domowe kucharzenie
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką 107

budyniu waniliowego bez cukru Wszystkie składniki na spód ciasta łączymy ze sobą mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jogurt mieszamy z mokrymi składnikami i słodziwem. Dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na wyłożoną wcześniej warstwę ciasta marchewkowego. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia sprawdzamy

Kucharzyca
Ciasto kruche z pianką z TRIO owocowym 206

szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 130

Dodatkowo:  mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej(...)mieszamy. 3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem. 4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny

Izabelawkuchni
Ekspresowe rurki francuskie z bita śmietaną 222

rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 400ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy

Smakowy Raj
Daktyle – ciągnące ciastka z daktylami 164

popołudniowej kawy. Lubicie daktyle? Słodkie i ciągnące ciastka są niesamowite. Zazwyczaj używam daktyle do wyrobu bars bez pieczenia. Świetnie łączą wszystkie składniki w jedną całość. Poza tym są bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać aż tyle rafinowanego cukru. Piekłam kiedyś ciasto z daktylami . Mięciutkie ciastka z daktylowym nadzieniem to po prostu bajka. Dlatego ciastka z daktylami wydawały(...)utartej gałki muszkatałowej sól morska do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Wypestkowane daktyle pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw na 10 minut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę

codojedzenia