oraz czerpanie ze starych przepisów inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam! Składniki:(wersja z amoniakiem) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie(...)cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam. Składniki: (wersja
Ciasta z tradycjamiciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego(...)waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część
Walijskie Pichceniepieczenia Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe (bez cukru) 7 łyżek cukru Oraz: 8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką
Taste Therapykruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej(...)szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
Fabryka pomysłówwypróbujcie J Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny +1 łyżka kakao do części ciemnej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) . Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. + dodatkowo : 2 spore(...)bezową piankę: 6-7 białek szklanka cukru cukier waniliowy Białka miksujemy stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. WYKONANIE: większa część ciasta kruchego białego powidła= zapiekamy 15 minut bezowa pianka ciasto kruche białe i czarne starte na tarce pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni. zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia Smacznego
Domowe ciastaposiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem(...)gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu. Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze. Odstawić na całą noc. Źródło: Moje Wypieki
Z miłości do słodkościpieczenia. Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1) . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić(...)przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić (fot.5) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotować galaretkę i mieszając ją od czasu do czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia. Umyte maliny wyłożyć na schłodzone ciasto i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać (fot.6) Ciasto chłodzimy całą
Świat Ciastaszybkie do przygotowania ciasto - brownie z kremem twarogowym i kwaśnymi owocami. Idealne połączenie smaków. Ciasto dla osób, które ograniczają cukier w swojej diecie. Składniki na formę do tortownicy o średnicy 18 cm: brownie 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 1 niepełna szklanka mąki orkiszowej (90 g) 1 białko + 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 kostki(...)wsypać cukier. Za pomocą robota kuchennego, wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dno wyłożyć 1/2 czekoladowej masy, następnie krem twarogowy, owoce (bez soku!) i na sam wierzch 1/2 masy czekoladowej. Piec około 35-45 minut w 180 ºC (ciasto może być lekko wilgotne) . Przygotowywanie kremu i masy na brownie 1/2 masy
Ugotowaćprzykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie w formie ceramicznych kulek lub grochu, ryżu czy fasoli, by zbytnio nie urosło. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym ściągnąć obciążniki i piec jeszcze 5 minut, by się lekko zarumieniło. Gdy ciasto będzie wystudzone rozsmarować na nim warstwę lemon curd. Wykonanie bezy: Białka ubić(...)lemon curd. Jeśli nie mamy rękawa i końcówek możemy po prostu nałożyć pianę łyżką. Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl
Mania Wypiekanialaskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru(...)orzechy laskowe Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa: Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją
Kuchnia MagdaLenyciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę (klasyczną prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut. Masa serowa: 250 g zmielonego twarogu/mascarpone 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 opakowanie budyniu bez cukru 1 jajko Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy do ich połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód
Czarnawisienkamozzarelli Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić. Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku. Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę. Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio
Di gotujetrzcinowego lub ksylitolu Masa sernikowa: 1 kg jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu szczypta soli Przygotowanie Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy przez ok 8 minut w 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika(...)Pieczemy w 180 C przez około 45 min. Następnie uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy sernika dopóki nie wystygnie. Dzięki nie narażaniu go na gwałtowną zmianę temp powinien nie opaść zbyt radykalnie. [caption id="attachment_8081" align="aligncenter" width="1024"] Fit sernik na jogurcie[/caption] Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta: Ciasto Z Masą Budyniową I Musem Truskawkowym Bez
e-PrzepisyKulinarnesię na stole. Zobaczcie, jak zawijać roladę drobiowo-serową na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Rolada z kurczaka w cieście serowym jest dość szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy pieczemy ciasto serowe, wystarczy rozbić filet z kurczaka na kotlety i podsmażyć warzywa. Do przyprawienia farszu i mięsa możecie wykorzystać swoją ulubioną mieszankę przypraw. Zamiast szpinaku(...)pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia - masa serowa powinna być wyłożona cienko, bez przerw (prostokąt o wymiarach ok. 25x30cm). Papier do pieczenia można uprzednio wysmarować łyżeczką oleju (ja tego nie zrobiłam i masa bez problemu dała się odkleić od papieru po upieczeniu). Piec w 180 C przez 25 minut. Gorące ciasto serowe odkleić
Lekcje w kuchnizimnego masła jajko Beza: 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek 4 łyżki zmielonych herbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć(...)kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć, np ryżem lub grochem. Piec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usunąć pergamin i obciążenie. Włożyć do piekarnika na 5 minut. Beza: W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli, cukrem i mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach wyjąć tarty, posypać
Smakołyki Asi