bierze udział - LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto
Izabelawkuchnimalutkie pierożki , a takie światowe Polecam są naprawdę pyszne i wcale nie trudniejsze niż nasze krajowe Składniki : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej gorąca woda 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz : 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka , bez kości 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 papryczki jalapeno , czerwona i zielona 150 ml słodkiej
Ogrodnik w podróżypostanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki... Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować :) Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać(...)kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku, dlatego musicie po prostu sami spróbować ;) Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 + 2 łyżki
Słodkie okruszkiProponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia iż nie polecam go zastępować czymś innym! Spód ciasta zawiera sporą garść mielonych migdałów, które dodają ciastu smaku i struktury(...)/rodzynek) 1-2 łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli nie mamy w stanie ciekłym) , ostudzić
Moja Delicjabardzo lubiane przez nas placuszki z dodatkiem sera koziego, ale dziś będą w wersji fit bez użycia dużej ilości tłuszczu. Zapraszam na wspaniałe gofry z cukinii! Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zetrzeć na tartce większość składników przyprawić ciasto i zabrać się za pieczenie. Oczywiście potrzebna będzie do tego gofrownica, dzięki której przygotujemy beztłuszczową wersję znanych już placuszków(...)misce. Do odciśniętej cukinii zetrzeć ser i cebulę, przecisnąć czosnek, dodać pozostałe składniki, wymieszać, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt płynne można dodać odrobinę więcej mąki. Rozgrzać gofrownicę, kiedy jest już gorąca posmarować ją odrobina oleju roślinnego, nakładać porcję ciasta, piec na złoty kolor. Gofry z cukinii podajemy gorące z sosem lub ze śmietaną i surówkami. Smacznego! Notes Cukinia
SprawdzonaKuchnia.plktóra ma 3 razy więcej białka niż powszechnie nam znana oraz 5 razy mniej węglowodanów - samo zdrowie.. Także sportowcy, osoby na diecie możecie jeść bez wyrzutów. Wyczarowałam z niej wyśmienite, delikatne ciasto z wiśniami, które są oczywiście opcjonalne lub można zamienić je na inne owoce. Torcik jest w sam w sobie bardzo smaczny, także dodatki(...)mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać ziarenka wanilii oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, ok. 40 min bez termoobiegu. Sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony. Wiśnie opłukać, wydrylować z pestek, osuszyć. Ciasto po przestygnięciu posypać cukrem pudrem a na wierzch posypać wiśniami i ponownie cukrem pudrem. Pychota
pieprzny smaczekpokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty cukier beza: 4 białka szczypta soli łyżka soku(...)zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na upieczony spód wykładamy masę jabłkową a na nią pianę z białek. Pieczemy 15 minut
Wrzosowa Polanamąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach(...)naturalnego kremowego 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch) 1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki erytrolu 0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 2 listki żelatyny dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny Serek kremowy utrzeć z erytrolem i stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać
FitKotrozpuszczonego masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo(...)przekładamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C. Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch
Słodkie PrzyjemnościKOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak(...)okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Beza kawowa: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia MagdaLenyKOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak(...)okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Beza kawowa: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia MagdaLenydbających o linię:) Polecam także prostą baklawę w syropie miodowym (bez cukru) . Jeżeli wolisz słodsze ciasteczka, wypróbuj moje zeszłoroczne świąteczne biscotti piernikowe . Biscotti bez cukru - Przepis Składniki / na ok. 30 sztuk: 125 g suszonych moreli 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 g płatków migdałowych 80 g wyłuskanych, niesolonych pistacji (lub innych(...)ciasto dłońmi zwilżonymi wodą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wałki ciasta ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) skośnie pokrój wałki ciasta na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz
Chilli Czosnek i Oliwatych wypieków, nad którym nie trzeba się napracować a efekt zadowoli niejednego łasucha. Piecze się ją bez użycia foremki, wystarczy duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Tarta jest pyszna, krucha i zawsze się udaje. Polecam z gałką lodów śmietankowych Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej
Oryginalny smakłasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam! Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 250 g Kasi - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek Składniki na ciasto szybko(...)najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 30 - 40 minut
Walijskie Pichceniecały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki w zależności od humoru, ozdabiam(...)konsystencję podobną do sera w wiaderku. Gładką i kremową. Czasami nawet zbiera się w nim woda, którą trzeba odlać. Można też wziąć neutralny w smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście. Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często
dolcevitainmykitchen