ciast - 9500 przepisów (strona:500/634)

Zupa z cukinią i zacierkami 184

jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie

Gospodyni Miejska
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 259

obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Z powstałej masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni

Gospodyni Miejska
Chleb z mąki krupczatki 208

odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 200

dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 211

pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska
Kurczak w soli na butelce 329

dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około 1,2 kg;Sól;Woda o temperaturze pokojowej;Butelka od piwa (o pojemności 330 ml);Forma do pieczenia (do ciast) lub naczynie żaroodporne.Sposób przygotowania:Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć cieńką warstwą soli. Odciąć szyjkę kurczaka, pozostawiając skórę z szyi.Butelkę po piwie umyć, oczyścić z naklejek, napełnić wodą w temperaturze

Gospodyni Miejska
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 218

łyżki oliwy,Pieprz,Gałka muszkatołowa,wodaPrzygotowanie:  Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut.           Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.  Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 161

Madras Curry, gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ok. 10 minut).Wymieszać wszystkie składniki racuszków. Smażyć na oliwie rumieniąc z obydwu stron. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąki.Podawać z passatą

SzczyptaSmaQ
Sos czekoladowy 172

czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut   Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii

SzczyptaSmaQ
Tarta Limoncello z persymoną 200

kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia

SzczyptaSmaQ
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 148

potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia

Basia w kuchni
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 490

ręcznie. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, na ok.30-60 minut do podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i kilka razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące

Smaczne Zdrowe
Torcik Rafaello 251

sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.      Dobrze schłodzone mleko kokosowe

sama złodycz
Przyprawa korzenna do piernika 170

gwiazdy anyżuGałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja.Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :)Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.plI taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego

Proste Potrawy
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 180

przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze

Chilli Czosnek i Oliwa