Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę.Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko, zagnieść ciasto.Nożem odcinać krążki grubości 2 cm.Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść kiełbasę zmieloną.Ciasto dokładnie zlepiać formując okrągłe kluski.Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody.Gotować 5 minut od wypłynięcia.Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem.Nie dodajemy
Kuchnia Danusiplanowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni, a gdy jest już bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć
Smaczne Zdrowerozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 17-20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnijajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchniwodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Aga w kuchniŁosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami
Aga w kuchnidwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć
Aga w kuchniprzesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić
Z Kuchni Do Kuchnipotasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance znjadziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon oraz gozdziki. Mieszanka obfituje w magnez, wapń,cynk i witaminę
Z Kuchni Do Kuchnibudynie waniliowe3 łyżki mąki ziemniaczanejPONADTO:10-12 dużych śliwek2 łyżki cukru brązowego Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić.Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy
kolorowotorcikowotruskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut
Kulinarne przygody GatitysmażeniaWykonanieJeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy je. Następnie kroimy w krążki.W misce miksujemy żółtko, mleko, sól i drożdże. Osobno ubijamy białko na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy kalmary i mieszamy, tak aby kalmary dokładnie pokryły się ciastem.Smażymy poszczególne krążki partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.Gdy się przyrumienią przekładamy
Kulinarne przygody Gatityzasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plmiód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około 3 godzin Piekłam w automacie godzinę - program
Proste Potrawyananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy
Proste Potrawy