posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem
Ratunku obiadmielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zarodków pszennych. I zagniatamy. Tak aby powstałe ciasto miało konsystencję dość zwartą i odchodzącą od rąk. W razie potrzeby dosypujemy zarodków. A później postępujemy jak z kopytkami - robimy wałeczki i tniemy ok. 1,5 cm. Rozkładamy na blasze
Miksturownikwoda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie
kolorowotorcikowowiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko
kolorowotorcikowowyjęłam z formy. Biszkopt zachował idealny kształt.**********************************************************************************************************************Jeśli chcecie upiec biszkopt orzechowy/migdałowy/kokosowy wówczas składniki komponujecie wg schematu:BISZKOPT ORZECHOWY/MIGDAŁOWY/KOKOSOWY ( do tortów lub jako spód do ciast ) 5 jaj3/4 szkl, drobnego cukru 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej1/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowePrzygotowujemy jak biszkopt podstawowy. ***********************************************************************************************************************Możecie upiec też biszkopt smakowy, z kisielem
kolorowotorcikowołyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną
kolorowotorcikowowino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza
Pasja Smakucukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi raz nie dałabym jej szansy, chociaż w przyszłości może skuszę się na jakąś inną w tym lokalu. W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów
Pasja Smakudrugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto
Pasja Smakukulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga. Wydarzenie przyciągnęło sporą
Pasja Smakuksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze
Smaczne Zdrowesilikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut ( termoobieg).Wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego
Smaczne Zdrowecukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki.Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem
Smaczne Zdrowetakże pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego
Smaczne Zdrowetruskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki
Smaczne Zdrowe