lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJuż za godzinę, od 8:00 , będę straszyć w studio przy Woronicza i osoby o słabych nerwach proszone są o wyłączenie odbiorników albo ustawienie sobie innej stacji. Będę piec ciasta na zaproszenie producenta Polskiego Cukru, jako jedna z uczestniczek konkursu sponsorowanego właśnie przez tę firmę. Kącik kulinarny poprowadzi pani Magda Goldanowska. Jeśli więc macie czas i ochotę to zajrzyjcie
Smaczna Pyzapomówienia i insynuacje. Przepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe, drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami. Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki i kombinacji było, ale to ponoć normalne :) Najważniejsze, że wszystkie wypieki się udały i nawet było
Smaczna PyzaKażdy kto piecze ciasta w domu wie, że czasami potrzebne są same żółtka i białka zostają a przecież nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeśli wiem, że nie zużyję ich od razu to przelewam do małych, foliowych woreczków i zamrażam. Doskonale się w taki sposób przechowują i po rozmrożeniu ubijają nawet lepiej niż świeże. A skoro trochę tych białek się nazbierało
Smaczna PyzaKataifi - to takie ciasto w postaci cienkich nitek. Jest neutralne w smaku więc można z niego przygotowywać dania słodkie i wytrawne. Po zapieczeniu jest niezwykle kruche i w tym właśnie tkwi jego urok. Kiedyś robiłam z nim deser a dzisiaj pokażę Wam wersję wytrawną. Do nadzienia trafiło to co miałam na zbyciu czyli będzie trochę resztkowo. Wyszło jednak bardzo ciekawie
Smaczna Pyzabardzo trudno - przynajmniej u mnie. W sklepach leży japońska soba i jakiś ekologiczny holenderski a polskiego brak.Na szczęście mąkę gryczaną kupuję bez problemu i robiłam z niej już różne ciasta czy bliny, zwykle jednak mieszając ją z mąką pszenną. Dziś postanowiłam spróbować zrobić sama właśnie domowy makaron z samej mąki gryczanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzparagi już się kończą więc na zamknięcie sezonu wykorzystałam je do tarty. W połączeniu z pysznym serem korycińskim i marchewką stworzyły bardzo smakowity farsz. Kruche, maślane ciasto jako baza i całość była wspaniałymi, letnim posiłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatych owoców. Robiąc zakupy na bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :)A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatemu całą, razem ze skórą, a potem wybrałam miąższ i to czego nie zużyłam od razu popakowałam do pojemników i zamroziłam. Kilka razy miałam gotową bazę do zupy albo ciasta. Ta ostatnia porcyjka też trafiła do gara powstała bardzo prosta zupa.A na blogu "Mężczyzna gotuje" można przeczytać od dzisiaj zapis rozmowy jaka miała miejsce niedawno w warszawskim parku
Smaczna Pyzamając tylko małe co nieco. W lodówce znalazła się cukinia a nawet dwie . . . było też opakowanie mozarelli . . . mąka i drożdże są zawsze w tym domu więc po chwili rosło ciasto na pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKnedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać wszystko bardzo
Smaczna Pyzataką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza
Smaczna PyzaGniot to ciasto lub chleb, które mimo naszych starań nie wyrosły tak jak powinny. Są zbite i często mają w sobie zakalec. To zmora osób piekących samodzielnie. Może zdarzyć się każdemu i czasami niełatwo wytłumaczyć przyczynę jego powstania. Czasami po prostu tak wychodzi i już, nawet gdy recepturę znamy na pamięć, składniki też i wszystko zrobimy tak jak zwykle.Licz
Smaczna PyzaChleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :DZainspirował mnie przepis znaleziony u Margarytki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagarnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą. To prosty przepis, w którym ciasta nie trzeba wyrabiać a chleb wychodzi bardzo smaczny.Przepis mam od kolegi z FB. Nieco zmieniłam ilości składników na swoje potrzeby, ale idea i proporcje pozostały. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza