Knedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać wszystko bardzo
Smaczna Pyzataką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza
Smaczna PyzaGniot to ciasto lub chleb, które mimo naszych starań nie wyrosły tak jak powinny. Są zbite i często mają w sobie zakalec. To zmora osób piekących samodzielnie. Może zdarzyć się każdemu i czasami niełatwo wytłumaczyć przyczynę jego powstania. Czasami po prostu tak wychodzi i już, nawet gdy recepturę znamy na pamięć, składniki też i wszystko zrobimy tak jak zwykle.Licz
Smaczna PyzaChleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :DZainspirował mnie przepis znaleziony u Margarytki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagarnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą. To prosty przepis, w którym ciasta nie trzeba wyrabiać a chleb wychodzi bardzo smaczny.Przepis mam od kolegi z FB. Nieco zmieniłam ilości składników na swoje potrzeby, ale idea i proporcje pozostały. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzepis na bułki, które prawie same się robią. Ciasto rośnie w ciągu nocy a rano tylko wystarczy je upiec i mamy świeżutkie, pyszne pieczywo na śniadanie. Łatwo i bez biegania do sklepu co przydaje się szczególnie w weekend albo święta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara.Przepis na mój pierwszy chleb z garnka czyli garniak, zamieściłam kilka dni wcześniej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanarobić sobie kłopotów. Ale chyba w dzisiejszych czasach większość pracodawców rozumie, że dobre relacje wśród załogi to też lepsza wydajność. Poza tym szef też człowiek - chętnie zje kawałek ciasta, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOporządzając gęś i rozbierając ją na elementy zostało mi trochę skrawków tłustej skóry i spora górka sadła. Zarabiając nieco później ciasto na chleb pomyślałam sobie, że taka pajda pachnącego, świeżego chleba doskonale będzie smakowała z dobrze przyprawionym smalczykiem. Tłuszcz gęsi nie jest tak niezdrowy jak ten z innych zwierząt a ponoć nawet ma właściwości lecznicze więc postanowiłam wytopić co się
Smaczna Pyzateż świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta.Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto a następnego dopiero piekłam i w sumie, nie licząc leżakowania, roboty z nimi może pół godziny więc naprawdę warto ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamakowcami czasami jest ten problem, że nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności
Smaczna Pyzalebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim blogu i jestem bardzo zadowolona z efektu bo upiekłam bardzo smaczne i pachnące ciasteczka.Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może odrobinę dłużej, miałam górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą
Smaczna Pyzagrzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak takie rzeczy mnie nie zniechęcają - chleb ładnie wyrósł, jest bardzo smaczny i chrupiący i przecież najważniejsze jest wnętrze, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzapomysłu na coś innego, niedużego, co mogłabym podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą przyszła mi już nie pierwszy raz stara publikacja, Kolekcja Dobrej Kuchni.Rurki z bardzo kruchego, korzennego ciasta, napełnione puszystym kremem nie są trudne do zrobienia a smakują wyśmienicie - przekonajcie się sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakażdy sobotni poranek. Bardzo się spieszyłam wracając bo obiecałam Mamie, że nie będę skubać tylko zjemy ją razem na śniadanie. Dziś piekę je sama by wypełnić dom zapachem drożdżowego ciasta. Na dzisiejsze pieczenie namówiły mnie koleżanki blogerki piekąc swoje chałki w cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Prowodyrką jest Małgosia i gdyby ktoś chciał dołączyć to właśnie u Niej znajdzie
Smaczna Pyza