ciast - 9500 przepisów (strona:491/634)

Ryba w Płatkach Kukurydzianych 207

rybysól pieprzolej do smażeniaRyba w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania:Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy.Z podanych składników robimy ciasto.Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Moje posty

Słodka Strona
Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych 202

kotlety zmiękną, wyciągamy je z wywaru i odsączamy.Płatki kukurydziane kruszymy*, a następnie mieszamy z mąką.Za pomocą miksera z podanych składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście,  a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami.*płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera

Słodka Strona
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 358

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej

Słodka Strona
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 244

pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę

Słodka Strona
Proste Ciasteczka z Czekoladą 161

łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 204

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Muffiny z Szynką i Serem 198

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).  Moje

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 190

pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1055

sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności

Słodka Strona
Gofry cynamonowe 148

Białka ubić na sztywno.  Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą.  Powinny być mocno brązowe

Sto kolorów kuchni
Kruidnoten - Holenderskie pierniczki 159

rozgrzewamy do 160 stopni.Blachę lekko smarujemy tłuszczem.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika.Dodaj masło i posiekaj nożem.Nastepnie dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto.Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę.Piecz 20 min. Po czym ostudź.Smacznego :)*pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać

Moje pyszne gotowanie
Kruche świderki 130

podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao.Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki.Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć

Moje pyszne gotowanie
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 150

łyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść

Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 124

porządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe

Moje pyszne gotowanie
Racuszki ryżowo - drożdżowe 152

cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę.Smacznego

Moje pyszne gotowanie