Drożdzówki z makiem... a raczej mak z dodatkiem ciasta drożdzowego ;)Długo się do nich zbierałam, za długo.. są pyszne, piękne i proste w wykonaniu. Przepis oczywiście z Moich Wypieków ulubionego bloga wielu znanych mi osób. Choć u mnie wyszło 24 małych drożdzówek to w ciągu kilku minut połowy już nie było
Z butelką mleczka w tlewymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklasek wanilii, ew. cukier waniliowyszczypta soli1/2 łyżeczki sodyWanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec
Apetyczna babeczkatych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka (250 ml)szklanka wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru nadzienie:ok. 400 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier
Słodka Stronarybysól pieprzolej do smażeniaRyba w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania:Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy.Z podanych składników robimy ciasto.Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Moje posty
Słodka Stronakotlety zmiękną, wyciągamy je z wywaru i odsączamy.Płatki kukurydziane kruszymy*, a następnie mieszamy z mąką.Za pomocą miksera z podanych składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami.*płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera
Słodka StronaOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka Stronapokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę
Słodka Stronałyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli
Słodka Stronanastępnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronanastępnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Moje
Słodka Stronapokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronasodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności
Słodka StronaBiałka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe
Sto kolorów kuchni