ciast - 9500 przepisów (strona:494/634)

Parowce 115

większej miski wlewamy pozostałe mleko, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy rozczyni całe jajko.Mieszamy a następnie stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.   W międzyczasie do wersji obiadowej musimy przygotować skwarki z cebulką.   Wycinamy krążki o średnicy

Maminek kulinarny
Piernik błyskawiczny 160

miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy )i wszystko miksujemy.   Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczeniai wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna 35-40 minut

Maminek kulinarny
Ciasteczka z sezamem 140

studzimy.      Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki pszennej.   Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy.   Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.   Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta.Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 126

Ziemniaki gotujemy i studzimy.Mielimy w maszynce razem z twarogiem.   Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy.Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy gładkie ciasto.   Formujemy cienkie wałeczki a następnie kroimy je na kluseczki.   Wrzucamy porcjami do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny oleju.Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez

Maminek kulinarny
Dżem agrestowy 111

Powoli przygotowujemy zapasy na zimę.Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa.Składniki:-2 kg agrestu-1,5 kg cukru   Agrest oczyszczamy z szypułek i myjemy.Wrzucamy do garnka i zasypujemy szklanką cukru.Na niewielkim ogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku.Często mieszamy.   Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 183

Pyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto wszystko idealnie połączy.Składniki naszej zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 110

soli, dodajemy aromat, żółtka,pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia się masła.Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.   Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.   Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.   Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 199

Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone.Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek.   Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami.Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.   Składniki syropu:-szklanka cukru-1/2 szklanki wody-łyżeczka kwasku cytrynowegoWodę zagotowujemy z cukrem.Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy

Maminek kulinarny
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 180

sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnierozpuścić ).   Dodajemy żółtka i miksujemy.   Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.   Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia.Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka.   Posypujemy makiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 188

solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 189

mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Precelki ziołowe z sezamem i solą 127

Smalczyk rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, sól i drożdże i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy precle (jak poniżej).Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Przed

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 205

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 175

roztrzepaneorzechy włoskie do dekoracjiDo zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek

Smakowity Blog Kulinarny