ciast - 9500 przepisów (strona:484/634)

Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 285

smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt

Kitchens Alphabet
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 235

kolejny przedstawiam też 10 najpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam!1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa

karmelowy
Shot bananowo czekoladowy 829

kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów.Inspiracje znalazłam

Ala piecze i gotuje
Mug cake orzechowo-migdałowy 343

kupienia tutaj)15g masła migdałowego Primavika (do kupienia tutaj)kardamon1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki wodyPRZYGOTOWANIE:Banana rozgnieść widelcem w dużym kubkuDodać pozostałe składniki oraz wodę i dokładnie wymieszać- ciasto powinno być dość gęstePiec w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty na mocy około 900WMug cake'a podawać z ulubionymi dodatkamiZ okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego Roku, chciałabym życzyć

peanutbuttermonster
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 145

marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla, skrzydełka wyjąć z marynaty i wyłożyć na rozgrzany

naRuszcie
Muffinki Reniferki 184

nich jest przednia, a efekt wywołuje uśmiech od ucha do ucha ;)Mimo, że święta już za nami, chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa

Czerwona Porzeczka
Przystawki na Sylwestra 476

MUCHOMORKI Z POMIDORÓW                                        GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

W kuchennym oknie Ewy
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 170

Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja

Szefowa kuchni
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 132

Proporcje? Mniej więcej na szklankę sosu 2 łyżki stołowe farinhii. Mieszamy, mieszamy, i gotujemy aż do momentu gdy to „purre” zacznie się nam odklejać od garnka, przybierze taką konsystencję ciasta z olejem lekko wypływających po bokach a w ustach już nie będziemy czuć smarku ziarenek.  Gotowe przekładamy z garnka do miseczki.przelewamy sos z woka i studzimydosypujemy farinhę/garigotujemy

Smaki Brazylii
Cocada czyli kokosowy przysmak 216

przywierała do garnka i nabrała gęstości. Ważne jest mieszanie żeby nie przegapić momentu gdy zacznie się przypalać. Gdy już gotowe, przekładamy cocada do blaszki lub formy na ciasto. Wygodnie jest wcześniej wyłożyć ją papierem pergaminowym co zapobiegnie przywieraniu później naszego deseru do podłoża czy ścianek. Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też

Smaki Brazylii
Cocada z ananasem 154

jest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek. Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do przestudzenia. Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki

Smaki Brazylii
Dufinki 179

białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy

mojewypiekiinietylko
Racuszki ryżowo jabłkowe 132

opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty

mojewypiekiinietylko
Smocze carpaccio 156

jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio.    Składniki: - 1 smoczy owoc- ½ cytryny

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 186

Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami.  W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko.  Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np.  w szaszłykach  drobiowych z ananasem.     Składniki:  - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki

mojewypiekiinietylko