Zapiekanka warzywno - mięsna 231Pyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto wszystko idealnie połączy.Składniki naszej zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka
Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 165soli, dodajemy aromat, żółtka,pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia się masła.Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem
Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 252Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone.Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami.Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu:-szklanka cukru-1/2 szklanki wody-łyżeczka kwasku cytrynowegoWodę zagotowujemy z cukrem.Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy
Maminek kulinarny
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 234sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnierozpuścić ). Dodajemy żółtka i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia.Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka. Posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 251solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy
Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 248mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarny
Precelki ziołowe z sezamem i solą 178Smalczyk rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, sól i drożdże i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy precle (jak poniżej).Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Przed
Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 257Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny
Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 221roztrzepaneorzechy włoskie do dekoracjiDo zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek
Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 383szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie
Smakowity Blog Kulinarny
Pomidorowe roladki z wędzonym łososiem/ryba 244blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry
Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z serem i czereniami 202składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników.Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem
Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z Nutellą i M&M's 182mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi M&M's. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut
Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka owsiane z żurawiną 199krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę
Smakowity Blog Kulinarny