ciast - 9500 przepisów (strona:474/634)

Bezy cappuccino 150

Bezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy.Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino.Czytaj więcej

bistro mama
Strucla makowa 134

makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISUPiszę "skorzystałam", ponieważ:podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam

bistro mama
Cytrynowe cantucci z migdałami 147

sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej

bistro mama
Orkiszowo-gryczane pierogi z truskawkami 140

Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne.Czytaj więcej

bistro mama
Rogale marcińskie 129

zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej

bistro mama
Zupa czosnkowa z klopsikami 175

zjeść! Skoro jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej

bistro mama
Pierniczki nadziewane powidłami 175

przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Co zrobić, aby Twój blog zaistniał? 162

/przepis/radę. Na takich stronach dodajemy zdjęcie swojej potrawy, nazwę, link do konkretnego wpisu i ewentualnie przepis, ale nie jest to konieczne. Najlepsze strony odsyłające to: Kobiece inspiracje, Świat ciast, Pomysłowi i Dom pełen pomysłów.3. SERWISY SPOŁECZNOŚCIOWEBlisko 90% internautów korzysta z portali społecznościowych, dlatego warto założyć konta na jak największej ilości z nich. Najważniejszy to oczywiście Facebook

My Culinary Art
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 296

coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym

Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki kawowe 207

jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajkolikier kawowyW jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).Odstawiamy do ostudzenia.Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego.Smacznego

Mienta blog
Babka piernikowa 193

wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Kapuśniaczki 266

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plKapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 210

czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka".  Smacznego

Kuchnia Ellie
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 125

koniec dodajemy oliwki i bazylię. Miksujemy. Rękę natłuszczamy oliwą i formujemy w misce kulę. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, do podwojenia objętości. W moim przypadku ciasto rosło jak oszalałe, więc godzina wystarczyła.Po godzinie na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go mąką. Natłuścić ręce oliwą i formować bułki lub bułeczki. U mnie wyszło 8 sporych bułek

W kuchni wieczorem
Julia Child "Moje życie we Francji" 161

potrawa to starannie  zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja

W kuchni wieczorem