ciast - 9500 przepisów (strona:465/634)

Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 175

oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą

Zawsze głodna!
Walentynkowy suflet czekoladowy 193

Zwłaszcza po obejrzeniu filmu pod tym tytułem. Jeśli nie oglądaliście "Czekolady", zróbcie to dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc

W SMAK
Amande Langue de Chat - Migdałowe kocie języczki (Mandorle) 330

stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 315

łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie

Ala piecze i gotuje
Pulchniutkie ciasteczka kładzione 200

oparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze

Słodkie okruszki
Pancakes 226

przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi.  Razem ze mną

Aga w kuchni
Pełnoziarnista pizza orkiszowa 229

miski z mąką   i solą.   Dolewamy resztą wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi.   Jeśli się lepi, podsypujemy mąką. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory. Pieczemy

Powiedz dietom nie
Pączki z marmoladą 139

miski wlać olej, żółtka i roztopione, ostudzone masło, wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu formować kulki, lekko spłaszczyć i nakładać po 0,5 łyżeczki marmolady (lub powideł) i zlepić. Odłożyć

dom-agi.pl
Doughnats light 170

ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość

dom-agi.pl
Pełnoziarnista pita 165

łyżki oleju; - 1 łyżka miodu; - 160 ml ciepłej wody; - 1 łyżka roztopionego masła Wykonanie: Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić

dom-agi.pl
Magiczne jabłka 161

postanowiłam Wam opisać moją dotychczasową wiedzę. Każdy chyba lubi smak jabłuszek… chipsy jabłkowe są niezwykle smaczne i zdrowe, a moja córka je uwielbia. Jabłka można wykorzystywać do ciast, deserów, ale również jest idealnym dodatkiem do mięs, ale również pełnić element dekoracyjny. Ja uwielbiam jabłka na surowo, pamiętajmy, żeby nie obierać skórki, bo w niej znajduję się błonnik i antyoksydanty

dom-agi.pl
Miseczki chlebowe 147

świeżych - 1 żółtko do smarowania; Wykonanie: Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Z każdej części odjąć malutki kawałek, żeby uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć

dom-agi.pl
Chleb na zakwasie 134

łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej

dom-agi.pl
Muffinka kurczaczek 141

miski wrzucić suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier wanilinowy), a następnie mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do formy wyłożonej papierkami (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki

dom-agi.pl
Chlebki 162

Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe chlebki. U mnie wyszło 5 i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić

dom-agi.pl