taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki(...)wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze! Z kurczakiem , pulpecikami , grzybami … a nawet dynią
Ostra na SłodkoTakie danie będzie idealne na imprezy lub obiad. W czasie przygotowania nie jest wliczone marynowanie w jogurcie. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki
Kuchnia Pokoleńdoskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko-kwaśny do smaku, u mnie
To co kochamłyżką zimnej wody – to wystarczy, sos zrobi się kremowy i lekko szklisty. Do gorącego sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy go. Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy gotowe danie z makaronem, np. wstążkami tagliatelle, albo z grubymi, chrupiącymi frytkami – świetnie pasuje do nich ten wyrazisty sos. Jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, to koniecznie wyjmijcie z sosu niezjedzone
Karo in the Kitchenkolejne wersje bardzo popularnej sałatki Gyros. Najprostszą wersję znajdziecie tutaj , dziś zaś wersja nieco bogatsza :) Osobiście najbardziej w niej lubię te chrupiące grzanki! Niebawem kolejna wersja sałatki Gyros... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 1/2 puszki kukurydzy, 3 pomidory, 3 kiszone ogórki
Z miłości do słodkościWYTRAWNA TARTA Z GRUSZKĄ I CUKINIĄ. możecie ją podać na zimno lub na gorąco 2. Orzeźwiający drink z rumem! 3. Pieczony kurczak w maśle! 4. Lekka przekąska pomidory z mozzarellą i bazylią! 5. Chrupiąca sałatka z grzankami! 6. Szybka i pyszna gorąca przystawka! Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej!. Możecie dodać do nich na wierzch troszkę żółtego sera by zaostrzyć
SMYKWKUCHNIPrzyjmuję zasadę 35 minut na każdy jego kilogram, gdzie ostatnie 10-15 minut to pieczenie go piersią do dołu. Co jakiś czas smarujemy kurczaka mieszanką kurkumy, cukru i wody. Dzięki temu zrobi się słodszy, z chrupiącą skórką i fantastycznym kolorkiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSłodko ostre mięsko z ziarenkami sezamu i chrupiącą skórką. Zamiast ostrej papryki w proszku można dodać posiekaną świeżą papryczkę chili. Ja raczej nie przepadam za ostrościami
Kuchenne zapiski EdytyNiby właśnie w tej chwili zaczyna się kalendarzowa wiosna,ale cóż u nas śniegu po kostki. Mój organizm zamówił sobie pyszną, zdrową i chrupiąca sałatkę. Może i wam poprawi samopoczucie. Składniki: sałata rzymska piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe ser kozi sałatkowy papirus " Soczysta pierś z kurczaka z papryką" (Winiary) opcjonalnie sos czosnkowy Sposób przygotowania: Pierś w kurczaka oczyścić i ułożyć
Wielki apetytzostaje mi trochę mięsa z rosołu staram się go wykorzystać następnego dnia, tym razem były to skrzydełka z kurczaka, które postanowiłam usmażyć w trochę nietypowej panierce z płatków kukurydzianych, wyszły chrupiące i smaczne, polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje 8 ugotowanych skrzydełek z rosołu 2 jajka szklanka płatków kukurydzianych szklanka bułki tartej pół szklanki mąki olej do smażenia
Smakowite DaniaObiad jak marzenie czyli chrupiąca usmażona w tempurze kapusta chińska pak choi i do tego aromatyczny kurczak w ziołowej panierce. Zapraszam gorąco na fajny obiad. Pak choi w tempurze i ziołowy kurczak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRyż , kurczak , przyprawy nie zawsze muszą oznaczać danie od chińczyka. Można z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi(...)tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta – 100 g * sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoPaprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane z chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie podane. Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione. Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte
Moniki Smakołykiwypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko
zadanie-gotowanieCytrynę pokrój w 0,5 cm plasterki i wraz z rozmarynem i czosnkiem włóż do środka kurczaka. Zwiąż kurczaka a skrzydełka schowaj pod spód. Miękkim masłem ( ok. 2 łyżki) natrzyj mięso z wierzchu, dzięki temu skórka będzie soczysta i chrupiąca. Posól i popieprz a następnie ułóż na kratce w brytfance. Piecz w temperaturze 220 stopni ok. 50 minut (termometr
Wielki apetyt