chrupiący kurczak - 1390 przepisów (strona:46/93)

Paprykowo majonezowe , pieczone udka 177

wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam , nie ma jak majonezowy kurczaczek . Składniki: 4 uda kurczaka , tak zwane L 4 czubate łyżki majonezu 4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiej szczypta papryki mielonej ostrej

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieprzowy na pieczarkach ze szpinakiem i z dzikim ryżem 191

Składniki 4 porcje: 200 g czarnego ryżu, 4 podudzia z kurczaka, 200 g średnich pieczarek, 3 garście świeżego szpinaku, 2 średnie białe cebule, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki białego pieprzu, szczypta czarnego pieprzu, szczypta cytrynowego pieprzu, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 składnikami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą ,pieprzem i całość podgrzewamy ok. 1 min., delikatnie mieszając. Pieczarki ze szpinakiem podajemy z kurczakiem i czarnym ryżem.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 186

winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Polać sosem. Na końcu dodać kawałki piersi z kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym,  chrupiącym pieczywem. sos: 50-70 ml oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/3 łyżeczki soli(...)smak i jego intensywność. Ważne, żeby oliwa była dobrej jakości. W ostateczności użyjcie oleju, ale niech on też będzie wysokiego gatunku. Winogrona bardzo smacznie komponują się z kurczakiem i boczkiem, nadając im wyrazistości i lekkości. Dodajecie winogrona do sałatek? lubicie takie połączenia smakowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
40 pomysłów na letnie obiady 163

papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne

Moja smaczna kuchnia
Pałki z kurczaka w sosie 1000 wysp 134

Pałki z kurczaka marynowane w sosie 1000 wysp a potem upieczone są smaczne i delikatne. Co prawda nie mają chrupiącej skórki bo w marynowaniu są całe oblepione marynatą ale są smaczne. Takie pałki można zjeść z ulubionymi dodatkami a jak Wam zostaną można obrać i wykorzystać do jakiejś smaczne sałatki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Czosnkowe podudzia pieczone 125

Podudzia z kurczaka o mocnym posmaku czosnku. Zamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca. Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chrupiące bułeczki 133

proste, ale bardzo smaczne i można je przygotować nieco wcześniej .Co jest bardzo ważne, jeśli mamy do przygotowania kilka potraw.  CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki

Kuchnia Beaty
Sałatka z indykiem, selerem naciowym i żurawiną 247

indyka, chrupiącym selerem naciowym i słodką żurawiną – świetne połączenie smaków. Idealna sałatka na przyjęcia, którą można przygotować nawet dzień wcześniej i nic się z nią nie stanie (nie będzie ani wodnista, ani wysuszona). Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 8 Składniki: 500 g fileta z indyka lub kurczaka 400 g selera naciowego

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta na francuskim cieście. 132

ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną cukinię, sól, pieprz, mieszankę włoskch ziół smażymy krótko, aby została chrupiąca, na drugiej porcji masła z dodatkiem soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki primerby na złoty kolor smażymy bakłażana, następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko rozkłócamy w mleku, smarujemy

Kuchnia Beaty
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 351

Pyszna, zdrowa, kolorowa i chrupiąca sałatka, która podbije Twoje podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;) Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja. Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję(...)jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka

Mieszam w Garnku
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 153

smak – jest naturalnie słodka, bez żadnego dodatku cukru, mega chrupiąca i bez dodatku GMO. Taka tarta jest świetnym pomysłem na świąteczny i sylwestrowy stół – gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * kukurydza Bonduelle – 150 g * filet z kurczaka – 150 g * groszek zielony Bonduelle – 100 g * ser żółty o wyrazistym

Ostra na Słodko
Schab w sosie serowo-pieprzowym 143

smakowity post ze schabem w roli głównej. Przygotowałam do niego smakowity sos serowy z czerwonym pieprzem i podałam z chrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać go z makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości 1 cm) - bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany(...)mięso. Doprawiamy mięso przyprawą uniwersalną i czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po około 1,5-2 minuty z obu stron. Podajemy polane sosem serowo-pieprzowym w towarzystwie chrupiącej bagietki i ulubionej surówki lub korniszonów

W poszukiwaniu inspiracji
Sałata MIMOZA z kurczakiem wg Aleex 141

łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na patelni grillowej używając minimalnej ilości oleju. 2. Grillowaną pierś pokroić w paseczki. 3. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski. 4. Z podanych(...)każdy listek. 6. Jajka ugotowane na twardo posiekać na drobną kosteczkę. Posiekać też zioła. Wymieszać z jajkami. 7. Sałatę z sosem posypać mieszanką ziół i jajek. Wymieszać. 8. Pierś kurczaka pokrojoną w paseczki rozłożyć na wierzchu sałaty. 9. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego. Przepis dodaję do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child

W mojej kuchni
Sałatka Cezar 239

kroimy na małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Odstawiamy na bok. Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez

Piąty grzech główny
Udka kurczaka z duszoną marchewką 194

udka chwile podgotowałam. Następnie przysmażyłam je na patelni, aby sk ó rka była chrupiąca. Potem dusiłam udka z cebulk ą  i marchwią do miękkości. Sos posypałam świeżą kolendr ą , ale możecie również użyć świeżej natki pietruszki, która również bardzo dobrze się komponuje z kurczakiem i sosem. Udka podałam z pieczonymi ziemniaczkami i dodatkowo ze świeżą surówką

kulinarne odsłony pati
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 128

śniadanie dla mięsożerców, którzy sałatę uznają tylko za fajny dodatek do soczystego kurczaka, a nie za clue całego dania. Moja autorska mieszanka przypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego genialna pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny w postaci rukoli i awokado. Myślę, że niejeden facet (i pewnie też niejedna

Food Square

Proponowane wyszukiwania