chrupiący kurczak - 1390 przepisów (strona:52/93)

Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 174

patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku (nie dodajemy już pieprzu, ponieważ pod koniec dokładamy pieprz marynowany, który jest bardzo ostry). Brukselka: Na patelni rozgrzewamy(...)Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca. Puree z batata: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pure z batata podajemy z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką. Dodajemy pieprz marynowany

Moniki Smakołyki
Lekka sałatka z kurczakiem 173

rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka. Smażymy na rumiany kolor, następnie usmażonego kurczaka układamy na wierzchu sałatki .  Sałatkę posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliw ą  z oliwek i skrapiamy sokiem z limonki. Sa ł atka najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego , czosnkowego pieczywka. Do sałatki nie dodałam soli, ponieważ ser feta jest

kulinarne odsłony pati
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 211

typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej

Salonik smaków
15 przepisów na dania z papryką 234

Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka z soczewicy i cukinii

Moja smaczna kuchnia
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 212

smażyły się trochę krócej, bo około 16 minut. Z kolei drugie (jako że seler jest bardzo twardym warzywem) ok. 20 minut w 200°C. Oba rodzaje wyszły tak samo chrupiące, w środku mięciutkie - a więc miały taką strukturę, jaką powinny dokładnie mieć idealne frytki! Oczywiście nie smakują w 100% tak jak te smażone w głębokim tłuszczu... ale są może(...)włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były

Poranek na słodko
Tadżin z kurczaka 147

gustu sceptykom tego połączenia.   Składniki kilka udek kurczaka 3-4 pomidory malinowe bulion drobiowy 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu świeży imbir garść rodzynek szafran cynamon sól pieprz oliwa Przygotowanie   Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem(...)tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki

R'n'G Kitchen
Sałatka z kaszą pęczak 200

wybierając 1-2 wyraziste składniki (u mnie suszone pomidory i oliwki), coś chrupiącego (świeży ogórek) i dodatek ziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę

Codziennik Kuchenny
Domowy Zinger KFC 1628

Zinger to jedna z popularniejszych kanapek, które spotkamy w KFC. Zinger to rodzaj burgera z chrupiącą, soczystą, pikantną polędwiczką, świeżą sałatą oraz dodatkiem majonezu. Klasycznego Zingera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, a poza tym mamy pewność, że wiemy co jemy.  Bułeczki do Zinger'ów możemy upiec z poniższego(...)łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz sałata

Słodka Strona
Chipsy selerowe 166

przyprawieniu i upieczeniu chrupki nie mają smaku typowego selera ;) dla mnie są trafione, odpowiednio przyprawione, wypieczone, chrupiące ;) Składniki: 0,5 selera 1 łyżeczka oliwy z oliwek ulubione przyprawy (można użyć przyprawy do pieczonych ziemniaków firmy Prymat lub tak jak ja pikantnej przyprawy do kurczaka;)) Sposób przygotowania: Seler obieramy i myjemy za pomocą obieraczki do warzyw kroimy selera na cienkie plastry

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizzerinki 152

mieszanką ziołową do pizzy i układamy kawałki wędliny, np. kiełbasy. Ja dodałam też kawałki pieczonego kurczaka w curry :). Na wierzch ścieramy ser i pieczemy w 175 stopniach ok. 20-30 minut.  Po tym czasie ciasto powinno być od spodu ładnie wypieczone i chrupiące :). Smacznego

KasiekGotuje
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 228

miękkie, sos, dzięki  śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle w przypadku wolnowara, nie liczcie na chrupiącą skórkę :) Smaczny przepis dla miłośników połączeń mięsno - owocowych.  składniki (4 porcje) 4 kacze nogi 1 cebula pokrojona w plasterki 2 łyżki mąki 450 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pasty pomidorowej

Stare Gary
Sałatka z białej fasoli i granatu 185

Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w  wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka 225

Skusiłam się, bo skusił by się każdy Sałatka robiła się w zasadzie sama, pod wpływem chwili i wynajdywania w lodówce kolejnych składników. Sałatka z brokuła, dzięki dodatkowi filetu z kurczaka jest naprawdę treściwym daniem. Jeśli dodacie jeszcze grzanki, to będzie solidnym daniem obiadowym nawet dla mężczyzny. Idealna jest jako danie kolacyjne, obiadowe czy obiad do pudełka i zabrania do pracy(...)dodajcie do sosu czosnek. Jeśli lubicie chrupiące sałatki, to możecie ugotować brokuły baaardzo aldente, wrzucając je na wrzątek na ok 3 min. Jak dla mnie, taka sałatka to świetny sposób do przekonania kogoś do polubienia brokułów. Oczywiście, jeśli jesteśmy na diecie, majonez zawarty w sosie możemy zastąpić w całości jogurtem. Kurczaka – mogą to być zarówno polędwiczki jak i filet

Mieszam w Garnku
Kotlety z selera z żółtym serem 257

wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety to jego kwintesencja. Seler jest zapakowany w chrupiącą panierkę, a po ugryzieniu ciągnie się rozkosznie rozpuszczony żółty ser. Do przygotowania tych kotletów(...)zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej o okrągłym przekroju 2-3 jajka

Karo in the Kitchen
Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki 211

Otoczone chrupiącą skorupką, soczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania