chrupiący kurczak - 1390 przepisów (strona:61/93)

Przyprawy Rafex 153

niezwykle aromatyczna niespodzianka od hurtowni przypraw Rafex :)  W paczce znalazłam 20 torebek niezwykle pachnących przypraw i mieszanek - szczelnie zapakowanych i bardzo dokładnie opisanych:   01.    Chrupiąca panierka z miodem i orzechami arachidowymi 100g 02.    Jagody goji 100g 03.    Marynata staropolska 50g 04.    Mieszanka warzyw grys(...)Pieprz ziołowy staropolski 70g 09.    Przyprawa cygańska 70g 10.    Przyprawa do bigosu i młodej kapusty 70g 11.    Przyprawa do kurczaka 70g 12.    Przyprawa do pierogów 60g 13.    Przyprawa do placków ziemniaczanych 50g 14.    Przyprawa do rosołu 70g 15.    Przyprawa

Kto ugości moich gości?
Szaszłyki 89

kurczaka ok 300-400 g ( w marynacie z mielonej ostrej papryki, majeranku i oliwy z oliwek) Krewetki gotowane bądź surowe ( ewentualnie namaczamy w cytrynie) Papryka ok 3 sztuk ( ćwiartki) Cebula ok 3-4 sztuki ( ćwiartki) Mięso kroimy na kawałki w kształcie kwadratów. Kolejność nabijana i mieszania składników jest dowolna. Grillujemy według uznania ( ja lubię chrupiące mięsko

ClauditteMissCooking
Makaron z sosem buraczkowym 175

składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku  1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka  1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g  makaronu   sól i świeżo zmielony pieprz  jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą  świeżo starty parmezan do posypania przygotowanie(...)jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i dobrze wysuszyć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście jarmużu, obsmażać aż będą lekko chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania. Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku

Stare Gary
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 211

bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób: Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu

Ze smakiem i z pasją
Chrupiące nuggetsy 323

Dzisiejszy przepis może stanowić smaczny obiad, ale jednocześnie być doskonałą przekąską na imprezie. Wystarczy tylko podać je   z ulubionymi sosami. W moim przypadku były to

Fabryka pomysłów
uda kurczaka z curry pieczone w rękawie... 153

kurczaka, schować do rękawa, nie zawiązywać i do lodówki na 2 godziny do rękawa wlać wodę, zawiązać rękaw i włożyć do naczynia do pieczenia piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie rozciąć rękaw, usunąć z naczynia i na termoobiegu piec w 160 C z 10-12 minut uda są soczyste kruche, chrupiące...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta drobiowa 146

chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu

W kuchni Katie
Mielony inaczej 97

kurczaka (ta przywieziona z Turcji, o której pisałem wcześniej ) i jajkiem. Mięso smażyłem na patelni grillowej ale może być także inna patelnia z odrobiną oliwy na powierzchni. Do mielonego dodałem lekką surówkę. Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczka chrzanu dla wzmocnienia smaku surówki. Chrupiącą pitę wyciągnąłem

Right Behind The Kitchen
Świąteczny kurczak faszerowany na słodko 206

kurczaka i odkładamy na 30 minut. Kroimy grubo śliwki, rodzynki i morele i zalewamy alkoholem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.  Dusimy na patelni z masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca

Anioły w kuchni
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 175

Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu  aż będzie chrupiąca. Następnie

Mania Gotowania
Sałatka z grillowanym kurczakiem 126

kurczaka pokrojoną w paski. Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około 1-2 minuty (uwaga żeby nie przypalić bo będą gorzkie) i również dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy otrębami. Czas na dressing.Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub kubku. Polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem i całość mieszamy. Można podać z chrupiącym pieczywem

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczony łosoś + kuskus z pesto 128

kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek i zdjąć z fileta, tak aby nie uszkodzić mięsa. Wykorzystamy ją jako chrupiącego

Cook&Love
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 130

ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych(...)czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około  pół godziny w temp.220 stopni. Muszą przybrać złotobrązowy kolor i mieć chrupiącą skórkę. Po upieczeniu nadkroiłam je na cztery części,  posmarowałam je w środku zrobionym wcześniej masłem z czosnkiem i nałożyłam w środek farsz. Należy podawać od razu

potrawyregionalne
Placuszki dyniowe 215

marchewka), potem jak spróbował, a wiecie dzieci są szczere do bólu, mówi: "Ciocia o hmm, to jest taki ..SMAK"  ;-) Więc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-) Chrupiące placuszki dyniowe: - 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 3 jaja - sól, pieprz - imbir starty na tarce - 200 ml śmietany 18% - 100 ml mleka - 10 łyżek mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie ;-) Placuszki można podać  sosem np. curry z kurczakiem idealnie pasuje, lub ze śmietanką. Pozdrawiam

SMYKWKUCHNI
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 132

Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków płaska łyżeczka estragonu pół łyżeczki całego kminku łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek) sól, pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą

Zasmakuj Kuchni
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 208

oliwy  – pyszne odświeżające danie.   A zaraz po nim na stół postawione zostały talerze z  grillowaną żabnicą, crustem z czarnych oliwek, tagiatelle z kalmarami i kurczakiem, owoce morza z masłem limoncello. I tu stała się rzecz zadziwiająca .. ja nie przepadająca bardzo za owocami morza zjadłam pyszne krewetki, kalmary i pyszną żabnicę na pysznym musie z kałamarnicą(...)było, talerz całkowicie pusty, zniknęło z niego wszystko.  Kolejne danie to całkowite odświeżenie smaku – delikatna pieczona cielęcina z pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie.  Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z  lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Krewetki w panierce panko 817

panierka ze startej suchej bułki. Panko to azjatycka panierka, wyglądająca bardziej jak cieniutkie słupki czy płatki z puszystego pieczywa, niż drobny granulat. Po opanierowaniu i usmażeniu nie tworzy zwartej chrupiącej warstwy jak pancerzyka, lecz bardzo lekkiej skorupki. Moje krewetki mają śliczny czerwony kolor, dzięki olejowi jakiego użyłam do głębokiego smażenia. Jest to olej indyjski aromatyzowany chili, stąd jego czerwony kolor(...)Można do smażenia użyć jednak zwykłego rzepakowego lub słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka. SKŁADNIKI: opakowanie dużych krewetek kilka łyżek panierki panko 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia (najlepiej aromatyzowanego np. chilli lub czosnkiem) Wykonanie: Jajko roztrzepać i doprawić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 762

ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo zdrowsze od gotowych, czy nie, smażonych w głębokim oleju frytek, czy gotowanych z wody, gdzie(...)minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając ziemniaki. No i  na koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze )  z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym, czy keczupem są pyszniaste :) Polecam Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania