pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy razem pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy śmietanę i posiekaną dymkę (część możemy zostawić do przybrania). Odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu . Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych(...)warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować. Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka. 2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy. 3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki(...)wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później niczego nie dodawać. Wymieszać. 5. Potrawę gotować ok. 10-15 minut, nie dłużej. Papryka ma zostać lekko chrupiąca. 6. W tym czasie na patelni rozpuścić odrobinę smalcu. Tłuszcz nie może być zbyt gorący! Dodać 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki, Szybciutko zamieszać. Dodać do garnka z leczem. Podsmażona papryka idealnie
W mojej kuchnikażdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 uda drobiowe ( tzw. L ) 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość(...)cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się
Ogrodnik w podróżykrab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy, idealnie słodki, mięciutki, a podany w chrupiącej skorupce. Dobre, aczkolwiek próbowaliśmy dużo lepszych pozycji. Bao, to pozycja, która ucieszy wegan – wersja z tofu, karmelem, douchi i mango (15,80zł) brzmiała nieziemsko, jednak bałam się, że mój organizm(...)zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne
Fill The Bowlkrab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy, idealnie słodki, mięciutki, a podany w chrupiącej skorupce. Dobre, aczkolwiek próbowaliśmy dużo lepszych pozycji. Bao, to pozycja, która ucieszy wegan – wersja z tofu, karmelem, douchi i mango (15,80zł) brzmiała nieziemsko, jednak bałam się, że mój organizm(...)zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne
Fill The Bowlmasę o konsystencji plasteliny, którą oblepić nadzianego wcześniej kuraka, którego następnie umieszczamy w brytfance i pieczemy w piekarniku w ok. 200 stopniach przed godzinę - półtorej w zależności od wielkości kurczaka. Ten pieczony przeze mnie ważył 1,5kg. Masa solna pod wpływem temperatury utworzy twardą skorupę, po której kolorze będziemy wiedzieć, że czas wyłączyć piekarnik. Powinna się ze złocić/zbrązowieć(...)przy użyciu młotka lub czegoś równie solidnego. I nasz obiad gotowy.Mięso można skropić sokiem z cytryny, która piekła się w naszym kuraku. Proponuję podawać z aromatycznymi frytkami i chrupiącą mieszanką sałat z ulubionym dressingiem
Karczma HonoriettyDziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika , zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało(...)mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki
Słodko-Słony Świat Ilonyprzypraw w proporcjach według smaku. Kiedy potrawa będzie już prawie gotowa, wtedy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka oraz pozostałą marchewkę startą na grubej jarzynowej tarce. Wszystko razem wymieszać i jeszcze raz doprawić, jeśli jest taka konieczność. Na koniec na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę(...)wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki? a jeśli nie to dlaczego
Codzienna kuchnia niecodziennataką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :) SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 0,5 kostki drożdży(...)pieczarki 3 szt czerwona cebula 1 małą sztukę papryka czerwona 0,5 szt pomidorki koktajlowe 10 szt tymianek 4 gałązki opakowanie mozzareli w wiórkach pierś z kurczaka (pół) przyprawa mieszanka bazylia, czosnek, pomidor sól , pieprz świeżo zmielony oliwa do smażenia piersi keczup (użyłam domowego) rukola papier do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA : - do miski wrzucamy
Basia w kuchnispecjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami(...)także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie mąki kukurydzianej, dodatkowo przykryty chrupiącą kołderką karmelową. Reasumując, La Ibérica nadal trzyma dobry poziom ! Wszystkie dania były bardzo smaczne, przygotowane z dobrej jakości składników. Sympatyczny kelner obsługiwał nas szybko i sprawnie. Zza baru czuwał
Kulinarne przygody Gatitykucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie z oleju, rozmarynu, curry, pieprzu, kucharka, przyprawy w płynie wlać marynatę do pałek, dobrze(...)polać nią pałk w marynacie, piec pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 5 - 7 minut, pałki będą bardziej chrupiące pałki są smaczne, soczyste i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna, chrupiąca sałatka z oliwkami i fetą - świetna solo, z ciemnym pieczywem , a także jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI garść szpinaku 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki dymka - ze szczypiorkiem 120g sera feta kilkanaście czarnych oliwek świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i osuszamy. Papryki kroimy w cienkie, krótkie paseczki. Dymkę siekamy. Fetę(...)kroimy w kostkę. Mieszamy składniki, dorzucamy oliwki i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy oliwą Schładzamy w lodówce. Smacznego :) Świetnie smakuje z grillowaną piersią kurczaka
Moje Kuchenne RewelacjeCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach. Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'a składniki ( 8 porcji) na bazę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego(...)drobno posiekane 600 g ryżu do risotto 250 ml wermutu lub białego wytrawnego wina Na risotto 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte 700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka 50 g masła 1 mała garść parmezanu, startego, oraz kawałek do przybrania 1 pęczek świeżej mięty, liście oderwane i drobno posiekane skórka i sok z 2 cytryn sól
Stare Garywięcej i więcej. Jeżeli planuję usmażenie kotlecików na dwa dni muszę od razu porcję przeznaczaną na kolejny dzień schować gdzieś, gdzie żaden pasibrzuch nie widzi. Sekret tkwi chyba w chrupiącym brzeżku kotlecików i mięciutkim środku. Zresztą nie wiem, oni sami nie wiedzą, ale kiedy słyszą, że na obiad będą mini kotleciki, to okrzyki radości gwarantowane. Przepis jest chyba dosyć popularny(...)wychodzić, czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi przesądami? Czy to tylko im właściwe dziwactwo? Wracając do obiadu z mini kotlecikami w roli głównej, przygotujcie: - pierś kurczak - jajka - przyprawę typu maggi lub sos sojowy - mąkę ziemniaczaną Nie podaję dokładnych ilości, ale mniej więcej jest tak, że na jeden obiad powinno wam wystarczyć dla 4 osób 2 podwójne piersi
I tu będę miała takie teProsta sałatka obiadowa. Kolorowa, chrupiąca i trochę egzotyczna. Składniki: • 1 sałata lodowa • 1 puszka ananasów • 1 duża marchewka Sos • 1/2 szklanki śmietany 12% • 1/4 szklanki soku z anansów • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Sałatę pokroić w kostkę 2×2 cm. Tę sałatę jako jedyną można kroić. • Plastry ananasów przekroić(...)plastry. • Śmietanę wymieszać z sokiem z ananasa i cytryny, doprawić. • Na talerzu ułożyć sałatę, ananasa, wióry marchewki i polać sosem. Pasuje do pieczonego kurczaka
To co kocham