chrupiący kurczak - 1390 przepisów (strona:71/93)

Zapiekane ziemniaki z cukinią 124

ciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę(...)mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie, a skórka chrupiąca

noteskulinarnyfiga
"Włoskie" kotlety z kurczaka 164

widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy(...)najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z ziemniaczanym purée oraz mizerią. Purée ziemniaczane: ok. 6-7 średniej wielkości nieobranych ziemniaków

Cooking Monster
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 313

Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten  fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku(...)pieczenia odwrócić na druga stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować olejem z przyprawami przy pomocy pędzelka tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do kurczaka, kotletów i mięs pieczonych na ruszcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sezonowość z bobem. 163

już się skończyły truskawki, a ja chyba jeszcze się nimi nie nasyciłam (hmm zjadaliśmy 2-3 łubianki tygodniowo, to chyba jednak dość sporo, ojej nie zapomnę sałatki z kurczakiem w truskawkach była tak cudowna, że nie doczekała się zdjęcia, a wielka szkoda :(). W każdym razie Marcel stwierdził, że jestem osobą, która nigdy nie uzna, że się nasyciła czymś co jest(...)pomidorek koktajlowe ma w pewien specyficzny nie do odtworzenia zamknięty w sobie smak :)) Mix sałat 3-4 garści (wykorzystałam dwa rodzaje sałaty dębowej, jednak brakowało czegoś bardziej ożywczego, soczystego, chrupiącego jak sałata lodowa – warto dodać) ¼ czerwonej cebuli 2 jajka Sos: 5 łyżeczek oliwy z pomidorów suszonych 1 łyżeczka musztardy (ja wykorzystałam sarepską Develey) 1,5 łyżeczki octu balsamicznego pieprz Kilka

Brzuszki Łakomczuszki
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 134

kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz z pieczarek : - obrane i starte pieczarki na dużych oczkach - kilka łyżek sera żółtego - sól(...)patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić na ok 10 minut, wyrośnięty rozczyn i resztę

Wypieki Rene
Shoarma drobiowa z trzema sosami 829

Shoarma drobiowa... Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka. Aromatyczna mieszanka przypraw. A całość dopełniona trzema sosami. Niebo w gębie! Składniki: Mięso: 2 filety z kurczaka; Przyprawa do shoarmy (około 25 g); Olej do smażenia. Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe(...)oprószyć przyprawą do shoarmy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor. Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/ chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny /ryżem i surówkami (u mnie z  surówką z młodej kapusty ). Sosy: Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać. Wstawić do lodówki

Gospodyni Miejska
Stripsy z kurczaka 246

wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka(...)opanierować w mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia. 5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę. 6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką i sosem, np. czosnkowym . Smacznego!!! Źródło: Przy kuchennym stole

Kuchnia domowa Ani
Kotlet de volaille - kurczak z masłem czosnkowym 640

Przepyszny sposób na kurczaka, mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste. Po rozkrojeniu roladki wypływa rozpuszczone, aromatyczne masełko - palce lizać! Potrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia 3-4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 1 łyżkę soku z cytryny sól i pieprz mąkę i bułkę tartą do obtaczania 2 roztrzepane jajka wykałaczki(...)tartej.  Roladki smażymy ok 8-10 min, ja każdą roladkę smażyłam osobno, aby za bardzo nie obniżać temperatury oleju oraz aby były w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące.  Proponuję podawać roladki z ziemniakami i ćwikłą, a takaże ziemniakami gotowanymi na parze ze śmietaną. Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony

Kolejny blog o gotowaniu
Pieczony antrykot wołowy 277

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny - dzięki temu jest pysznie chrupiący i traci na swojej anyżkowatości ;) Pomysł na takie postępowanie z fenkułem poznaliśmy na warsztatach w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO i na tyle nam się spodobał, że jak tylko skończyliśmy warsztaty

Plate of Joy
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 201

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pysznego kurczaka w niecodziennej dla nas panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce(...)płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę.  Przygotowujemy sos.  Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 169

cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki chili (lub więcej jak ktoś lubi bardzo ostre) oraz sól i pieprz. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej(...)pokrojonymi batatami (najlepiej nad naczyniem z podudziami). Pieczemy około 30 min. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, gdy chcemy, aby nasze frytki i podudzia były bardziej chrupiące. Gotowy obiad podajemy z ulubioną sałatką

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z kurczakiem i chrupiącym bekonem 132

Super na imprezowy wieczór, na lunch do pracy. Takie sałatki zawsze znajdą zaineresowanie wśród gości. Piersi kurze pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Wrzucić

Kuchnia Pokoleń
SUTO HANDROLL – czyli sushi po australijsku! 137

SUTO smaki, których nie ma nigdzie indziej – z chutneyem jabłkowym, liczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś z owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana(...)zakupić świeże, pyszne handrolle. A jeśli do domu chcecie zamówić? Nie ma problemu! Mapkę dowozu zobaczycie na stronie SUTO – tutaj Smakowało, ojj smakowało! Ukochanych rolek na ciepło w chrupiącej tempurze prosto od sushimastera nie przebiły ( bo ich to chyba nic nie przebije :D ), ale takie handrolle są fajną ( i bardzo wygodną! ) alternatywą i odmianą dla tradycyjnego sushi. SUTO

Ostra na Słodko
PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 132

Dziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40

potrawyregionalne
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 157

dodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza.  U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała(...)cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam z chrupiącym pieczywem

bastalena

Proponowane wyszukiwania