Takie kawałki indyka często przyrządzam na różne imprezy rodzinne, np. Sylwestra, stanowią doskonałą przekąskę. Tym razem postanowiłam indyka usmażyć w panierce z paluszków, kąski wyszły bardzo smaczne i chrupiące, podałam je z sosem bazyliowym. Składniki: 500 gram piersi z indyka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka 2 jajka 100 gram paluszków słonych Fanex Olej do smażenia Dodatkowo: Sos bazyliowy(...)obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Na półmisku układamy kąski z kurczaka, podajemy je z sosem bazyliowym
Bajeczna Kuchniacałość i dodały koloru. Ma się ochotę na więcej i więcej. Polecam:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej puszka brzoskwiń 2 cebule czerwone ogórek wężowy 40 dkg fileta z kurczaka łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 2 łyżeczki przyprawy Gyros 2 łyżki oleju lub oliwy (można dodać puszkę kukurydzy) Sos: 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżka dobrego ketchupu zmiażdżony ząbek(...)pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką. Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze
Maślane ciasteczkoporcje) 2 kromki chleba razowego 1/2 główki sałaty lodowej 8 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego 1 mała czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra papryka Sos tysiąca wysp: 8 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki chilli 1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol) 1 łyżka(...)mieszamy ze sobą. 4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę
Szefowa kuchniPRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta(...)rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego
kulinarnyJacoś od siebie, a i tak danie smakuje wyśmienicie. Wersję robię przeróżne - w połączeniu z łososiem jest równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron oczywiście gotujemy al dente. Filet kroimy na drobne części(...)przyprawiamy świeżym czosnkiem, gałką muszkatołową, imbirem i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu układamy wedle uznania, dodajemy rukolę, która nie dość że świetnie się komponuje to jeszcze fajnie chrupie. Na wierzch odrobina startego twardego sera. Natka
Gotuj z Natkąfizycznie. Dostarcza organizmowi solidną dawkę żelaza, cynku oraz witaminy B. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną przekąskę z wątróbki. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g wątróbki z kurczaka, 1 jajko, 80g piramidek kukurydzianych POPCROP, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Piramidki kukurydziane bardzo drobno kruszę. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Oprószam solą, pieprzem(...)naturalnych składników, nie zawierają żadnych konserwantów i aromatów. W skład piramidek kukurydzianych wchodzą: kukurydza, ryż biały, ryż brązowy oraz sól morska. Piramidki podbiły moje kubki smakowe. Są doskonale chrupiące i do tego bardzo zdrowe. Zachęcam do zakupu produktów firmy POPCROP oraz polubienia ich profilu na Facebooku ( link
Tradycyjna kuchnia KasiWspominałem o tych ślimaczkach w poprzednim wpisie, przy okazji wpisu o kurczaku curry. A pomysł to powstał już dawno temu. Ale jak to zawsze u mnie bywa - musiał poleżeć i nabrać mocy urzędowej :) A wziął się mianowicie stąd, że Karolina będąc kiedyś gdzieś-tam została poczęstowana takim ślimaczkiem przez ekipę "Kuchennych rewolucji". Wzięła więc i jednego dla mnie(...)dwie minuty temu, Magda zakrzyknęła z wanny: "A wiesz co? Zaje***te ślimaczki!" Hehehe :) W sumie ciekawa przekąska z tego wyszła. Tak żeby na przykład do piwa sobie chrupać. Co zresztą właśnie w tej chwili robię :) Dobra, piszę szybko ten przepis, bo zaraz drugie piwo będę otwierał i mi się mogą literki pogubić. 500 g mąki 20 g świeżych drożdży
Marder&Marder ManufactureCukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)minut. Wlewamy sos sojowy, bulion, sos hoisin - mieszamy i smażymy ok 2 minut. Następnie dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło. Kalafior możemy dłużej dusić jeśli nie lubimy chrupiących warzyw Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwszędzie! Mam nadzieję, że nowa odsłona przypadnie Wam do gustu i również na waszych stołach będzie częściej gościć to urocze bulwiaste warzywo :) Placuszki buraczane są z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku miękkie i niezwykle uwodzące swym smakiem. Przygotowanie ich w piecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień(...)kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól
Sajkofanka smakuSmaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki(...)pokrojonych w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
Stare GaryDzisiejsze śniadanie było koloru pomarańczowego , soczyste pomarańcze i marchew, całkiem smaczna, chrupiąca i zdrowa, bardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe śniadaniowe przepisy i kolejny już do kolekcji przepis na owocowy koktajl! Zmiksowałam koktajl marchewkowo - pomarańczowy i przygotowałam prostą sałatkę z kuskusem, którego tak dawno nie jadłam, a mam spore zapasy przeróżnych kasz, więc będzie(...)polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus
Moja smaczna kuchniaSkładniki pół piersi z kurczaka mała czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 ml białego pół wytrawnego wina łyżeczka miodu sól, pieprz, papryka kilka gałązek tymianku Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, pomidory w drobniejszą kostkę(...)ogniu, aż się zrumieni. Następnie dodać cebulę i czosnek. Wymieszać podlać winem. Smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku miodem. Pokrojone warzywa dodać do mięsa, wyłączyć ogień (papryka będzie chrupiąca). Wmieszać posiekaną natkę, posypać słonecznikiem i.......... Smacznego
Gaździnka warzysosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera. Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej 2 łyżki masła 2 ząbki(...)sarepskiej Wykonanie: Gotujemy jajka na twardo. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam na minutę jajko do gotujących się jaj. Białko się ścina
Apetyt na Zieloneopakowanie ciasta francuskiego 6 szt podudzi z kurczaka 50 dkg szpinaku 2-3 cukinie 1-2 cebuli masło do smażenia sól,pieprz,dowolne przyprawy Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.i zostawić na 1 godz. lub całą noc ..).Podudzia upiec i odstawic do wystygnięcia Cukinie pokroić na plastry ,posolić ,popieprzyć i usmażyć na patelni ,lub upiec w piekarniku Ciasto francuskie(...)się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.U mnie bez nitki ...Pomysl z tej strony http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Podudzia-z-kurczaka-w-sakiewkach-z-ciasta.html
w mojej kuchnipieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem. 2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ciasto francuskie rozwinąć(...)jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska. Smacznego!!! Źródło: W mojej kuchni
Kuchnia domowa Ani