chlebki woda letnia, 1 i 1/4 szkl drożdże suche, 7g olej, 3 łyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt(...)Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimne, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na tą samą patelnię z olejem. Smażymy, aż się zrumieni i będzie chrupiące. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodatki do gyrosa wg uznania. U mnie pomidor, papryka czerwona, sałata, tarty żółty
Gotowanie moimi oczamiidealny sposób wysmażona. Mają również bardzo smaczne ciemne piwo :) ale będąc sama z dzieckiem nie skorzystałam z okazji napicia się piwa. Innym razem wypiję kufel lub dwa :) Paluszki z kurczaka.... Gdy dziecku nagle zachce się jeść a Ty drogi rodzicu właśnie rozłożyłeś cały majdan na plaży. Zapewne w Twoich oczach pojawia się wzrok groźnego rozwścieczonego byka. Myślisz sobie(...)ochotę bardzo szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami
ClauditteMissCookingnowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie
Słodkości i nie tylkowersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka(...)Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder
Kulinarne przygody Gatityusmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu... Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;) 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka(...)rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce. Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucyakoncentratu pomidorowego konkretny „chlust” ketchupu (plus/minus 1/2 szkl.) płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii odrobina gałki muszkatołowej po 1/2 płaskiej łyżeczki soli i cukru Dodatki: filet z kurczaka pokrojony w kostkę lub drobne paseczki, zamarynowany w przyprawie kebab-gyros, usmażony kilkanaście pieczarek, lekko przesmażonych (ważne by nie puściły wody, więc albo smażymy do odparowania, albo tylko chwilę podsmażamy(...)piekarnika (250 stopni) i pieczemy kolejne 10-12 minut. Na ostatnie 2-3 minuty można przełączyć piekarnik na grzanie od dołu, by ciasto ładnie nam się zapiekło, było chrupiące, a dodatki, głównie ser, się nie przyrumieniły. Tutaj pizza w połowie pieczenia, po wyłożeniu dodatków… Brakuje jeszcze papryki i sera
Smaki Na TalerzuWedług mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi przyprawami, dodałam do niego przyjemnie chrupiące pestki dyni. Jednak jak mój Mąż nie lubicie czysto słodkich smaków, doprawcie pilaw ostrą papryką, która też tu świetnie pasuje i przełamie słodycz. Pilaw z dynią i suszoną śliwką Składniki(...)Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i Oliwadawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki z kurczaka 20 dag pieczarek 2-3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty(...)wątróbką drobiową na cieście filo mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnych krokietów czy pasztecików. Robiłam krokiety z pojedynczego płata i z podwójnego, te z podwójnego były bardziej chrupiące
Proste Potrawyjako dodatek do deserów. Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki. W świeże liście pandanu zawija się także niektóre smażone potrawy (np. kurczaka). Azjatyccy kucharze porównują pandan do wanilii. Nie chodzi tutaj o smak ale zastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw. Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą. Są też napoje w których(...)octu ryżowego jest zdrowe, gdyż m.in. obniża on cholesterol i oczyszcza organizm. ORZECH WODNY- Są to małe kulki w ciemnej skórce. Miąższ orzecha jest słodki. Świeże orzechy wodne są chrupiące, niestety te z puszek lekko trącą swoja jędrność. Po obraniu należy przechowywać je w wodzie, aby nie ściemniały. P PIEPRZ- W sklepach z tajską żywnością sprzedawany jest w postaci
ClauditteMissCookingbardzo się za tym stęskniłam:) Pilaw z bakłażanem to danie niebanalne w smaku, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek cynamonu i pistacji mile Was zaskoczy. Orzechy przyjemnie chrupią fajnie kontrastując z kremową oberżyną. Smakuje równie dobrze na ciepło co w temperaturze pokojowej - właśnie taki jedliśmy w ostatnią, bardzo upalną sobotę. Polecam polać odrobiną jogurtu naturalnego i posypać posiekanymi pistacjami(...)wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i Oliwateż trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo intensywna, i wcale nie tak słodka, jak można by sobie wyobrażać. Bezy cudownie chrupią, a solony karmel to kropka nad i . Całość smakuje obłędnie, a i wygląda naprawdę cudnie. I choć z zasady niski i niepozorny, ten mazurek jest naprawdę wyjątkowy. C. zakochał się(...)masło, wymieszać. Podgrzewać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dodać sól, wymieszać. Przestudzić. Na mazurek pokruszyć bezy, polać sosem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! W tle na zdjęciach mój przeuroczy, wielkanocny kurczak. Był to zupełnie nieświadomy prezent z okazji Dnia Kobiet (w Danii się go nie obchodzi). C. cały zachwycony wyszedł ze sklepu i oświadczył, że coś dla mnie ma. Kurczaczek był
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne(...)chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder
Kulinarne przygody Gatityprzyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa. Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą. Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić(...)stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia. Zobacz również: Potrawka z kurczaka
Kuchcik gotujemożna zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy(...)dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić, a skrzydełka powinny stać się chrupiące. W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Podsmażamy cebulę na dwóch łyżkach oliwy lub oleju. Gdy będzie szklista
Poezja smakudołożyłam część siebie i do karty dań doszedł piernik staropolski, pierniczki i sernik z advocatem. Zawsze jednak na moim stole muszą pojawić się własnoręcznie ulepione uszka i karp w chrupiącej panierce. Dlatego bardzo ważne jest dla mnie przyniesienie ze sklepu już nieżywego (proszę aby w sklepie pozbawili go życia, bo jednego roku kiedy byłam zmuszona zabić to stworzenie kosztowało mnie(...)filetowania jest zbędny w kuchni, to tu się mylicie, tak samo jak jak dotychczas. Nie jest to tylko nóż do ryb, bo ja widzę go również przy trybowaniu kurczaka, krojeniu w cienkie plastry warzyw typu cukinia, bakłażan, ogórek itp. Te moje pomysły pokażę Wam w niedalekiej przyszłości, na razie ogarniam święta, sami wiecie, dużo pracy i ten pośpiech
Blondynka Gotuje