Uważajcie zwłaszcza pod koniec prażenia, gdyż może szybko się przypalić. Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :) Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku(...)niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie bulion przecedzamy do większego
Cooking Monstermoje dzieci, jak pewnie wszystkie, wprost szaleją nie mogąc się doczekać, kiedy znów je usmażę. Są chrupiące, a mięso w środku delikatne. Nawet mój małżonek, który nie jest fanem nuggetsów wcina je ze smakiem :) Składniki: 0,5 dag piersi z kurczaka, 2 czubate łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ok. 2 szklanek płatków kukurydzianych, olej rzepakowy
Delicious Titbitszimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem(...)Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową. The post Kuskus z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdego chleba. Z żytniego na zakwasie są wspaniałe. Tak czy inaczej wybrałam chleb z nasionami. Grzanki wyszły aromatyczne i chrupiące. Idealne do tej wersji sałatki. Jarmuż i awokado mogę jeść codziennie. Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę z kurczakiem . Wolicie tuńczyka? Jest i sałatka Cezar z tuńczykiem na blogu. Nawet tą przyrządziłam z jarmużem! Prawdziwy zastrzyk zdrowia o tej porze. Jarmuż
codojedzeniasię ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 1 burak średniej wielkości 50 gram sera feta 150 gram piersi kurczaka 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa Buraka
Mango Papajawypróbowuję nowych przepisów, które urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę mniam! :) Marynata: ok. 250-280 g jogurtu naturalnego lub greckiego 500-600 g kurczaka pokrojonego w paski sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, tłuszcz i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Do miseczki
Cooking Monstergłęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej
karmelowykostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - chwilę smażymy ale uważamy aby nie zbrązowiał - wrzucamy kurczaka i smażymy ok 10 minut. Dodajemy marchewkę i ananasa - smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka ma pozostać jędrna i delikatnie chrupiąca. Odlewamy syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej niż 200 ml to dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym
sierotka maRysia w kuchnitaki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki(...)wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze! Z kurczakiem , pulpecikami , grzybami … a nawet dynią
Ostra na SłodkoTakie danie będzie idealne na imprezy lub obiad. W czasie przygotowania nie jest wliczone marynowanie w jogurcie. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki
Kuchnia Pokoleńdoskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko-kwaśny do smaku, u mnie
To co kochamłyżką zimnej wody – to wystarczy, sos zrobi się kremowy i lekko szklisty. Do gorącego sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy go. Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy gotowe danie z makaronem, np. wstążkami tagliatelle, albo z grubymi, chrupiącymi frytkami – świetnie pasuje do nich ten wyrazisty sos. Jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, to koniecznie wyjmijcie z sosu niezjedzone
Karo in the Kitchenkolejne wersje bardzo popularnej sałatki Gyros. Najprostszą wersję znajdziecie tutaj , dziś zaś wersja nieco bogatsza :) Osobiście najbardziej w niej lubię te chrupiące grzanki! Niebawem kolejna wersja sałatki Gyros... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 1/2 puszki kukurydzy, 3 pomidory, 3 kiszone ogórki
Z miłości do słodkościWYTRAWNA TARTA Z GRUSZKĄ I CUKINIĄ. możecie ją podać na zimno lub na gorąco 2. Orzeźwiający drink z rumem! 3. Pieczony kurczak w maśle! 4. Lekka przekąska pomidory z mozzarellą i bazylią! 5. Chrupiąca sałatka z grzankami! 6. Szybka i pyszna gorąca przystawka! Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej!. Możecie dodać do nich na wierzch troszkę żółtego sera by zaostrzyć
SMYKWKUCHNIPrzyjmuję zasadę 35 minut na każdy jego kilogram, gdzie ostatnie 10-15 minut to pieczenie go piersią do dołu. Co jakiś czas smarujemy kurczaka mieszanką kurkumy, cukru i wody. Dzięki temu zrobi się słodszy, z chrupiącą skórką i fantastycznym kolorkiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku