Smaczny chleb mieszany (pszenno-żytni), ze spora ilością dodatków: płatków owsianych, słonecznika i siemienia lnianego. Zaczyn: 40 g aktywnego zakwasu żytniego 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 180 g wody W misce zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc). Namaczanka: 40 g płatków(...)owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 110 g wody Nasiona i płatki i namoczyć przed robieniem ciasta. Powinny wystarczyć jakieś 3 godziny. Ciasto: cały zaczyn cała namaczanka 40 g mąki żytniej jasnej typ 720 250 g mąki pszennej typ 650 około 95 g wody (w zależności od zapotrzebowania) 12 g soli Połączyć składniki i zagnieść ciasto, można
Przepisy na domowy ser i chlebSUROWIEC -pachwina z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 12-14 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6 g/kg -pieprz czarny 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera osmalona nad palnikiem cebulka 2 ziela angielskie i listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu Warzywa kroimy na spore kawałki
Dzieje kuchennej Wiewióryjedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie
vaniliowoczekoladowazrobi się miazga. • Ziarno jałowca spłaszczyć i posiekać, dodać olej, sól, pieprz i zamarynować w tym mięso. Odstawić do lodówki. • Z zielonego ogórka wyciąć z długości 6 cienkich plastrów, resztę ogórka pokroić w drobną kostkę. • Pieczarki, ogórki kiszone i cebulę pokroić w drobną kostkę. • 2 kromki chleba przekroić po przekątnej
To co kochamwyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej
Spektrum Smakumiło zjeść coś kolorowego na kromce chleba ? Biały, biały, biały ... nudą wieje. A twarożek może być też różowy. I zapewniam, ten róż nie jest tylko dla kobiet. Składniki: 150 g twarogu 1/4 pęczka botwinki ( 2-3 buraczki z łodygami ) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka ziaren słonecznika sól Przygotowanie: Botwinkę oczyścić i umyć. Buraczki zetrzeć
kolorowotorcikowooraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej).Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi około 12 dużych kotlecików lub więcej mniejszych.Na falafel potrzebujemy:300 g suszonych ziaren ciecierzycy1 cebulę3 ząbki czosnku3 łyżki posiekanej pietruszki1 łyżeczka
Food SquareMąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca
Mania GotowaniaAmber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego(...)miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec 200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto
Moje domowe kucharzenieDomowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru
chleba naszegoZaczyn: 75 g mąki orkiszowej razowej 45 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-12 godz., w
Przepisy na domowy ser i chlebulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości. Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru
Jeść, by żyć w zdrowiuulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości. Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru
Jeść, by żyć w zdrowiuupieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole. Pachniał pięknie i smakował wybornie. Polecam to pyszne i zdrowe mięso! Składniki : tylna połówka tuszy króliczej kilka gałązek suszonego majeranku 8 ziaren jałowca sól pieprz olej 3 liście chrzanu ząbek czosnku Królika podzielonego
Weekendy w domu i ogrodzieJASNA Mąka orkiszowa powstała poprzez przemiał oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Charakteryzuje się jasnym, białym kolorem i delikatnym smakiem. Świetnie zastępuje mąkę zwyczajną, pszenną, tym samym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach
Zdrowie na języku :PChleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki
apetytnapieczenie