SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu. Tak też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą... I powoli zaczynam się zastanawiać, jak przetrwam do następnego sezonu pomidorowego
Obiad gotowyaromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej) 2-3 cebule 2 kwaśne jabłka 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki) 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 50 ml żubrówki
Codziennik KuchennySkładniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml
w mojej kuchniZnudzeni ciągle tymi samymi kanapkami? No to czas na kolejną nietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła! Składniki: 200 g ziaren słonecznika 5
Pora na pora i pomidoraUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody
Pyry na GazKiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany
OstryKęspełna aromatów, zapachów dzieciństwa...polskiej wsi !A to za sprawą niezwykle prostego chleba na mące z Młyn Kopytowa – znajdziecie go T U T A J Chciałabym, aby powróciły kanapki, a zniknęły puste i bezwartościowe , ciężkie batony!Zrobimy sobie kanapeczki z dodatkiej twarożku.Składniki-twarożek aksamitny-ziarna prażone EUFORIA od Ziarenkowo- - odrobina euforii nie zaszkodzi nikomu prawda?-papryka
Z Kuchni Do Kuchnimąki pszennej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód(...)sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin, piekę w automacie
Proste PotrawyKiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany
OstryKęszbytnio nie wysechł. A jak wyschnie to można z niego przygotować grzanki do kremowych zup warzywnych, wystarczy go pokroić w kostkę i podsmażyć na patelnibez tłuszczu. Jak przygotować zdrowy chleb bez mąki, bez jajek, bez sera? Przepis jest banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy(...)niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów. Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb. Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży 10 dag oliwek Babuni(...)szklance mleka rozpuść drożdże i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej obydwa rodzaje mąki, dodaj sól i wymieszaj. 2. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika przez ok. 2 minuty. Drożdże z mlekiem oraz resztę mleka połącz z mąką i słonecznikiem. Oliwki pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Wyrób ręcznie ciasto przez kilka
Apetyczna babeczkaznaleźć przepis na kolejny chleb ;) Nie może być inaczej, zatem zachęcam do poczytania i spróbowania we własnym domowym zaciszu. To naprawdę łatwe :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu 480 80 g ziaren słonecznika 40 g siemienia lnianego łyżeczka(...)ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać nasionami babki płesznik. Odłożyć na ok. 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Chleb ziarnisty potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Przepis dodaję
Weekendy w domu i ogrodzieDukkah to egipska mieszanka utłuczonych razem prażonych orzechów, ziaren i przypraw. Dla mnie dukkah to synonim grubego, mięsistego i ciepłego swetra lub koca… Dobrze zrobiona mieszanka na podniebieniu jest ciepła, lekka i miękka jak aksamit, delikatnie grzeje. Tradycyjnie – podawana jako bardzo prosta przystawka – do chleba maczanego w oliwie. Po przyklejeniu się do niego tworzy na nim chrupiącą, pikantną skórkę(...)naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh
Karo in the KitchenPRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest to! Kolejny raz już dołączyłam do grona pasjonatów Piekarni Amber i razem z innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy(...)Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie czarny i naturalny sezam . Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Studzić na metalowej kratce, aby bułeczki dobrze odparowały po upieczeniu. W LISTOPADOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Posadzone i Zjedzone Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki
Grunt to przepis!margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g 2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach godziny 20:00, wymieszać(...)powinno wrócić do poprzedniego stanu. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Ważne, żeby nagrzać go wraz z blaszanym naczyniem (ja używam starej formy do tarty), na które tuż przed włożeniem chleba należy wylać pół szklanki wody. W ten sposób zwiększymy wilgotność we wnętrzu piekarnika, a chleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki
Przepysznik - BLW i nie tylko300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb cienko krojony parzony wędzony boczek żółty ser Instrukcje Do garnka wlewamy
Kulinarna PokusaPrzepis znalazłam w gazecie Ewy Chodakowskiej Be active i zauroczył mnie a teraz także moje podniebienie. Pasztet idealny na śniadanie w domu czy w pudełku do
Moje Małe Czarowaniezgaśnięcia lampki czyli nagrzania piekarnika do tej temperatury). Po tym czasie wyciągnąć chleb z piekarnika i zostawić do wystudzenia. My, gdy już ostygł na bokach wyciągałyśmy go z formy i piekłyśmy jeszcze 15 minut aby spód i boki nieco się zarumieniły. kliknij aby powiększyć Uwaga!: Namoczone ziarna gryki i chufa trzymać w chłodnej lub umiarkowanej temperaturze
Candy Pandasbazie chleba pszennego razowego powstał całkiem smaczny chleb z prażonym słonecznikiem. Co mnie najbardziej dziwi to fakt, że i pszenny razowy i ten ze słonecznikiem utrzymują dość długo świeżość. Składniki : Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka
apetytnapieczeniezachwyca. Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu. Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki i w nich na noc, po wyjęciu chleba wstawić w piec." Zobaczcie, domowy chleb wypiekany był niemal codziennie
KUCHARNIACiąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn*) W środku mąki zrobić dołek
Proste PotrawyZapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor(...)żytniego * (dokarmionego 8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni
SzczyptaSmaQ