chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:74/153)

Chleb pszenny z lnem i makiem 137

Szybki bochen, pachnący, z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Taki oto chleb mam dziś do zaoferowania, czy skorzystacie z przepisu? wybór należy do Was, a ja

Moje Małe Czarowanie
Chleb z czerwonym ryżem 159

Idealny chleb na kanapki, zdrowy i pyszny. Nie zawsze przecież piekę chleby na zakwasie, na drożdżach również są pyszne. Ten znalazłam jakiś czas temu i czekał

Moje Małe Czarowanie
Bułki śniadaniowe prowansalskie 192

więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia.  Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw

AniaGotuje.pl
Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym 166

Pyszny chleb dziś mam do pokazania. Ważne abyście zakupili prawdziwy kwas chlebowy nie jakieś sklepowe podróby. Zajrzyjcie do sklepów z żywnością regionalną czy ze zdrową żywnością

Moje Małe Czarowanie
18 godzinny chleb irlandzki razowy 171

Chleb dziś przedstawiony wymaga do upieczenia jakiegoś garnka, najlepiej żeliwnego ale ja go nie mam i użyłam tutaj garnka rzymskiego. Powiem że naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości

Moje Małe Czarowanie
Bułki do hamburgerów 124

Z tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam

Moje Małe Czarowanie
Domowe bułeczki ze słonecznikiem 139

Szybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim 145

Wiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik

Moje Małe Czarowanie
Chleb szwajcarski ze słonecznikiem 144

Chleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie

Moje Małe Czarowanie
Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem 171

Szybki chleb, niewiele przy nim pracy a efekt? no cóż można powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się

Moje Małe Czarowanie
Chleb firmowy 142

minut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie pasują do niego wszystkie dodatki, co sobie wymyślicie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć przedstawiających różne warianty smakowe. Jeśli byście chcieli dodać jakieś ziarna to robimy to pod koniec wyrabiania ciasta. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno - lniany 143

Dużo ziarenek, dużo zdrowej mąki, chleb pyszny i aromatyczny z chrupiącą skórką a do tego mięciutki miąższ. Czego chcieć więcej na śniadanie czy na kanapkę do

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z wodą z kiszonych ogórków, ziarnem żyta i koperkiem 156

Moja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest

Moje Małe Czarowanie
Zupa kalafiorowa 192

kalafior Marchew 2 duże marchewki Pietruszka 1 pietruszka Por Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Mięso mogą być skrzydełka, piersi, korpus Woda 2,5 litra Vegeta 2 łyżki Śmietana 18% Sól Pieprz Koperek Ziemniaczki opcjonalnie (ja tym razem jadłam z chlebem) Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy 2,5 litra wody, wsypujemy pół […] The post Zupa kalafiorowa appeared

Kulinarne Przeboje
BARDZO ZDROWY CHLEB BEZGLUTENOWY 188

kminku mielonego lub innej ulubionej przyprawy do chleba. Wykonanie: Kaszę gryczaną umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy wodą. W drugim słoiku czynimy to samo z komosą ryżową. Po 12 h odlewamy wodę i przepłukujemy kaszę i komosę. Pozostawiamy w słoikach (NIE zalewamy ponownie wodą!) na 12 h do delikatnego skiełkowania. Następnie umieszczamy ziarna w mocnym blenderze kielichowym, dodajemy przyprawy(...)odkładamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia.* Następnie umieszczamy wyrośnięte ciasto chlebowe w zimnym piekarniku. Nastawiamy temperaturę 190 stopni (termoobieg) i ustawiamy czas 60 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika. Wyjmujemy z formy i pozostawiamy do przestudzenia. Smacznego! 😊🍞 * Gwarantem sukcesu jest dbanie o odpowiednią temperaturę do wyrastania ciasta. Osobiście kładę formę na ciepły palnik kuchenny

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 225

piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku.Składniki:1 szkl puree z dyni 125 ml letniej wody500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa20 g drożdży świeżych  100 ml oleju rzepakowego1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli2 łyżki owoców goji2 łyżki ziaren słonecznikaDo posypaniaziarna słonecznikasezamPrzygotowanie:Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać(...)ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb

Ala piecze i gotuje
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 171

dziury. Obserwując to ciasto widać, jak cudnie pracują drożdże, to ciasto dosłownie "rośnie w oczach". Niezbyt duża ilość drożdży powoduje może trochę dłuższy czas wyrastania, ale za to, taki chleb jest smaczniejszy i dłużej zachowuje świeżość. Zbyt duża ilość drożdży powoduje szybsze starzenie i wysychanie pieczywa.  Piekłam w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750(...)mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut) ciasto powinno prawie wypełnić formy (nie powinno jednak przerosnąć, gdyż wówczas w piekarniku zapadnie nam się środkiem, smak będzie taki sam, tylko wygląd się trochę zmieni). Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 148

Efekt mojego roztrzepania. Gdybym pamiętała o kupnie mąki chlebowej, to upiekłabym taki chleb , jaki już od dłuższego czasu piekę w każdy weekend. Tymczasem lekka modyfikacja i wyszedł mi chlebek zupełnie inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :) Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą: 400 g mąki pszennej tortowej(...)wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. Po upieczeniu gorący chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej. Obie fazy wyrastania ciasta trwały około 6 godzin

Kuchenne zapiski Edyty
Najprostszy chleb bezglutenowy... 210

prawdopodobnie najsmaczniejszy. Co prawda na blogu już jest przepis na Najłatwiejszy chleb bezglutenowy , jednak muszę przyznać, że ten smakuje mi lepiej. Może dlatego, że do jego wypieku używa się mniejszej ilości mąki gryczanej i nie dominuje ona w smaku. Przepis dostałam od koleżanki wraz z próbką chlebka na spróbowanie, ale dotarłam też do źródła przepisu (link tutaj , warto poczytać komentarze(...)tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 149

wykorzystuję otręby żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich(...)letniej wody dodatkowo: ziarna kminku lub czarnuszki 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 2 foremki: 23 x 11 x 7 cm (silikonowa) i 32 x 14 x 7 cm (zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie: Około 3 -4 godziny przed mieszaniem chleba wyjąć z lodówki zakwas i dokarmić go: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

Kuchcik gotuje
Chleb naan 166

Clebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2  szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki(...)blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kobiety przygotowują chlebki naan. Autor zdjęcia Steve McCurry U liczny sprzedawca chleba naan.  Autor zdjęcia - Rex Temple

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń z szynki szpikowana 119

Soczysta i pełna niezapomnianych smaków.   Składniki 1 kg szynki wieprzowej 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy 100 g słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Pieczeń z szynki szpikowana 179

Soczysta i pełna niezapomnianych smaków.   Składniki 1 kg szynki wieprzowej 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy 100 g słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki

R'n'G Kitchen
domowy chleb z otrębami i ziarnami 121

  składniki: 500 g mąki pszennej 80 g otrębów pszennych 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 50 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g

Domowy Smak Jedzenia
Sezamowa pasta tahini 153

gdzieś ktoś napisał. Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę. Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu. Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego. Dlaczego warto jeść sezam? bo ma minerały takie

Moje Małe Czarowanie
Rosół z włoskimi akcentami 178

pomidorów). Po kilku minutach dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami

Bon Appetit Małgorzaty
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

magnezu, białka, witamin z grupy B oraz witaminy E. Tyle dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem

Wypisz Wymaluj
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 139

Guciem CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ /Jeffrey Hamelman „Chleb” 390 g zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona(...)następnie 75 minut w 190 st i 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z foremki i pieczemy na blaszce. Jeżeli popukane od spodu daje odgłos pustego pojemnika znaczy gotowe :). Chleb na blogach Am.art kolor Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchenne wojowanie Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Nie tylko nas słodko Ogrody babilonu Pieguskowa kuchnia Smaki i aromaty Weekendy w domu

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania