chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:70/153)

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia 150

Pyszny chleb w domu to podstawa, przynajmniej u mnie w domu. Wypiekam najróżniejsze bochny na zakwasie czy na drożdżach, smakują obłędnie. Zachęcam do zapoznania się z

Moje Małe Czarowanie
Żytni chleb na drożdżach z kawą i pieprzem czerwonym 122

Znalazłam ten przepis u Pawła i koniecznie musiałam go wypróbować. Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego. Idealny do kanapek, miodu, dżemu

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem 151

Szybki, mało pracochłonny chleb dziś przedstawię. Chleb na zakwasie jest zdrowy, pyszny i ma głęboki smak, dodatkowo dłużej jest świeży i może dłużej poleżeć. Polecam taki

Moje Małe Czarowanie
Bagietki dyniowe 190

Pyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i

Moje Małe Czarowanie
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 151

nieskomplikowanych przepisów, które można przygotować w kilka chwil, a ten chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione(...)miski z mąką. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy na około 50 minut do piekarnika. Po ostygnięciu mamy idealne pieczywo do kanapek, polecam kromkę chleba z dobrym smalcem. Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Chleb pszenno - żytni z owsem i suszem z pomidorów 143

Pyszny bochen dziś dla Was mam. Chleb łatwy w przygotowaniu, potem aromatyczny i zdrowy. Wiecie że wyśmienicie smakuje ciepły z masłem i nic więcej? Zapraszam do

Moje Małe Czarowanie
Chleb dyniowy na drożdżach 201

Mięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny ze słonecznikiem 149

Chleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas. Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w

Moje Małe Czarowanie
Pasztet pieczony 152

jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa

Świat Domowej Kuchni
Chleb razowy na drożdżach (bez wyrastania) 144

dnia), fantastycznie smakuje i jak na chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ziaren słonecznika (można pominąć) 4 łyżki oleju(...)mąki, sól i ziarna słonecznika mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie

Czary - gary w kuchni
Bezglutenowy chleb gryczany 170

Bezglutenowy chleb gryczany Składniki: - 200g mąki gryczanej - 100g mąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 0 C na środkową półkę - Na dole umieścić foremkę lub garnek z wodą- dzięki temu chleb nie będzie suchy - Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony) - Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe J Kanapki z chleba gryczanego z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą

Wegańska kuchnia orientalna
Kapuśniak 227

grzybkami. Jest smaczny, pożywny i bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych(...)wodą, wsypać szczyptę soli, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się kapuśniaku, dobrze wymieszać, gotować dalsze 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.  Podawać z chlebem.   Kapuśniak z grzybami zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Zimowe grzybobranie

Kuchnia Prezydentowej
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 146

pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami . Ciasto do pizzy rozpłaszczyłam na prostokąt, obsypałam pokrojonymi w kostkę dodatkami, zwinęłam w rulon, a rulon w wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie i nikt(...)stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki typ 500) 300 g dowolnej dyni (u mnie piżmowa) 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 148

troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody + 2 łyżki 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego (+ do posypania) 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania) 1 łyżeczka młodego jęczmienia(...)wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (gruba ścierka lub folia) na około 2 godziny w ciepłe miejsce (ja postawiłam na grzejniku). Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki, zdejmujemy

Kolorowy Przepisownik
Bułki marchewkowe 147

piekarnik na 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania