chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:83/153)

Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 224

Zapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :).  Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor(...)żytniego *  (dokarmionego  8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni

SzczyptaSmaQ
Kiełbasa Włodka 180

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka z cynamonem 160

Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki  marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino

Proste Potrawy
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 131

drożdżach dosyć szybko traci świeżość.  Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. Zalewa ziołowa : 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonych ziaren  kolendry 1 łyżeczka  kminku 1 łyżeczka(...)Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego

Codziennik Kuchenny
Prosty chleb z octem 149

500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie(...)obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut.  Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu

Grunt to przepis!
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 162

łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych(...)odciśnij na ręczniku papierowym z resztek wody. Kiedy lekko ostygną, posiekaj liście na duże kawałki i przełóż do miski z kalafiorem. Na patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj ziarna kopru włoskiego, pokruszoną papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj.  Gorącą mieszaniną z patelni polej kalafiora i liście. Rozgnieć łyżką

Chilli Czosnek i Oliwa
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 99

250g czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego), 250g suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić

królestwo garów
Grill inaczej czyli danie preriowe 126

przepis konkursowy więc użyłem fasoli określonej marki, gdzie agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Składniki - puszka fasolki po brytońsku - chleb tostowy - kawa Wykonanie: Fasolę otwieramy lekko i umieszczamy pomiędzy rozgrzanymi węglami. I czekamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Bezglutenowy chleb z ziarnami 352

Sprężysty,zwarty,  lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli

Kuchnia bezglutenowa
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 148

pyszne produkty: Tahini – czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem

Słodkie okruszki
Zdrowie płynące z natury. Współpraca z firmą BAKRA. 157

zdrowe i pyszne produkty: Tahini - czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob - proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym

Słodkie okruszki
Chleb na prawie-zakwasie. Oszukany zakwas z jogurtu 154

drożdży. Możliwe jest że do mąki pszennej wystarczy Wam mniej jogurtu – 380g. Chleb ma przyjemny, orzechowo-kwaskowy miąższ z drobnym, równymi pęcherzykami powietrza i mocno wypieczoną, grubszą skórkę. Oszustwo? Troszeczkę… Ale na pewno ujdzie Wam na sucho. SKŁADNIKI 400g mąki – ja użyłam tutaj pełnoziarnistą Lubella 3 ziarna (to pszenna, orkiszowa i żytnia w jednym opakowaniu) i razową

Karo in the Kitchen
Chleb żytni razowy na zakwasie 258

Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki

Aga w kuchni
Pieczony schab z musztardą 164

rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam. Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinsteinskładniki1 i 1/2 kg schabu bez kości2 cytryny1 spora cebula4 łyżki oleju3 łyżki miodu3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej)świeżo mielony pieprzsólprzygotowanieObraną cebulę pokroić na cienki plastry.Dokładnie wyszorowane cytryny

Stare Gary
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 165

świeżości ( około 2 tygodni). Jest bardzo smaczny i pożywny. Pięknie pachnie :)           Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego(...)chlebowe smarujemy, roztrzepanym z mlekiem, jajkiem, możemy posypać ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Po 20 minutach temp. obniżamy do 240 stopni, po kolejnych 20 minutach temp. ponownie obniżamy teraz do 220 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut. Gotowy chlebek wyjmujemy i studzimy na kratce. Tradycyjnie chleb ten wypieka się w piecu opalanym drewnem, no cóż

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania