chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:87/153)

Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem 101

chce tego spożywać ( choć przyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności(...)Składniki  750 g mąki  20 g drożdży  łyżka soli  500 g wody  pół szklanki otrąb pszennych  2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę

Kubki smaku
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 141

żurawin. Zazwyczaj piekę ten chleb na mące pszennej, ale tym razem wybrałam orkiszową. Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki orkiszowej (typ 630) + czubata łyżka do podsypania (zmieniłam mąkę pszenną typ 720 na orkiszową, bo wolę pieczywo orkiszowe) 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi* 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1 łyżka nasion(...)kminku Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik w 3/4 szklanki wody. Nasiona powinny prawie całkowicie wchłonąć wodę. Jeśli tak się nie stanie, odsącz ziarna na sicie. Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dodaj aktywny zakwas i dolej ok. 300 ml soku z marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto (zajmuje to około 2 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 105

się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli 10-12g kopru 1-2 ząbki czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin

Moja Książka Kucharska
Domowy Pumpernikiel 136

aromat tego chleba. Jest to jeden z moich ulubionych chlebów, jednak ze względu na dosyć specyficzny smak nie każdy jest jego amatorem :)  Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia , ilości składników zmniejszyłem o połowę (na 1 dużą formę 30x11 cm) Zakwas 25 g zakwasu z "lodówki" 175 g łamanego ziarna żyta (tzw. śruta żytnia, szrot) 175 g wody Wymieszać, przykryć

Przepisy na domowy ser i chleb
Pesto z roszponki 155

smaków nie dominując ich. Bardzo mi smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół.  Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku około 100ml oleju rzepakowego sól, pieprz

Cakes By Kejt
Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem z 3 składników 279

Szukacie alternatywy śniadaniowej pasty kanapkowej? Znudziły się wam dostępne w sklepach "wegepasztety"? Polecam wypróbować smaczny i szybki przepis na

Pora na pora i pomidora
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 180

Potrzebne składniki:  2 średnie selery    4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe

Łycha smaków
Różowa pasta ze szprotkami do kanapek 115

drobno posiekanej w kosteczkę posiekany koperek  kilka ziaren różowego pieprzu papryka czerwona w proszku do dekoracji Różowa pasta ze szprotkami  Przygotowanie: 1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy. 2. Dadaj cebulę koperek, kapary i kuleczki różowego pieprzu. 3.Całość wymieszaj. Pozdawaj z chlebem na zakwasie:) I kiełkami brokuła

AZgotuj!
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 161

hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora. Ja podałam na kolację z chrupkim

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 142

specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli(...)zimnego piekarnika: w wersji 1-   na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki, w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia

Codziennik Kuchenny
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 184

jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 163

każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową(...)soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce

Plate of Joy
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 208

SUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DIETA BEZGLUTENOWA - DLA KOGO? 286

jadłospisu. To nie do końca tak. Sam gluten nie może być tuczący - tyle, że na ogół znajduje się w pieczywie i makaronach, które w nadmiarze (mówię o pszennym chlebie) sprzyjają tyciu. Aż "grzech" nie wykorzystać tej bezglutenowej mody przez specjalistów od reklamy, prawda? Ludzie złapią wszystko, bo przecież "się nie znają".      CZYM JEST GLUTEN?    Zacznę(...)tylko Z GLUTENEM? Jemu i tak nie robi to różnicy (poza portfelem). Okej, bo odbiegłam od tematu. Gluten jest mieszaniną roślinnych białek (gliadyny i gluteniny), które występują w ziarnach zbóż - m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia. "Białko? I to ma tuczyć?" -założę się, że gdyby na produktach napisane było "zawiera białka glutenu" nikt nie miałby wątpliwości, że sam gluten nie tuczy. Wręcz

Katsuumi
domowy zakwas na żurek 176

potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach. Przecież i tak na koniec się odcedza :D Dodałam kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalałam wszystko przegotowaną

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania